Reteta Chec pufos cu nuca si cacao
Pai… cand nu avem timp de retete de prajituri elaborate recurgem si la cate o reteta de chec pufos si simplu si economic, asa cum e cea ce v-am adus-o eu azi 😉 S-apoi, nu stiu cum sa va spun, dar pe cat o fi checul asta de simplu, pe atat e de gustos. La mine dovada cea mai graitoare e ca in cateva ceasuri checul pufos era doar o amintire. Incercati si voi acest chec pufos cu nuca si cacao?
INGREDIENTE
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita coaja confiata de portocala
- esenta de rom
- ~100 g miez de nuca
Mod de preparare Chec pufos cu nuca si cacao:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu cele 4 linguri de ulei. Emulsia obtinuta o turnam peste spuma de albusuri si amestecam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Cernem faina impreuna cu praful de copt si o adaugam in compozitie amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Impartim compozitia in 2 parti egale. In una din parti cernem cacaoa si aromam cu esenta de rom, in cealalta incorporam coaja confiata de portocala.
Intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt turnam cele 2 compozitii una peste alta, in ce ordine vreti. Nuca se rupe cu mana si se presara pe toata suprafata compozitiei din tava.
Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora, pana trece testul cu scobitoarea.
Se lasa sa se raceasca, apoi se feliaza dupa dorinta.
Mai multe retete de chec gasiti AICI
30 comentarii
buonissimo!!!!!
Nu e buna reteta. Nu iese nicidecum ca si in poze, nu creste, nu are gust, nu are destula faina, e foarte amar cu atat de putin zahar.
Andreea, esti sigura ca e gresita reteta?
Daca tie nu ti-a crescut in inseamna ca nu e buna, e foarte posibil sa fi gresit tu pe undeva. Inclin sa cred ca la cum si cat ai batut albusurile. Daca albusurile sunt batute bine si corect checul asta creste si fara praf de copt 😉
Zici ca e foarte amar? De la ce sa fie amar?
Te asigur ca reteta este cat se poate de corecta si ingredientele suficiente. Pentru un chec/pandispan din 4 oua sunt suficiente 4 linguri de zahar, ceea ce inseamna cca 100 grame. Mie imi pare ca sunt de ajuns, daca tu vrei sa pui 200 poti pune si atat, dar nu bag mana in foc ca n-o sa iasa… clei 🙂
Buna, Miha! Reteta este foarte facil de executat, insa iti fagaduiesc ca si mie imi iese amar, desi am incercat de 2 ori pana in prezent. Ai vreo sugestie utila? Sa ai o zi faina! 🙂
Asa cum am intrebat-o si pe Andreea… de la ce sa fie amar?
Dupa parerea mea, cantitatea de zahar este suficienta, dar daca tu crezi ca mai este necesar pune mai mult. Atat cat crezi tu ca este suficient pentru nevoia ta de dulce 🙂
O zi faina si tie!
Ciao, Miha! Speculez ca praful de copt ar fi culpritul. Am adaugat mai mult decat necesar din teama de a nu se coace cum trebuie. Ori asta, ori tipul de cacao utilizat.
Mno, acum am checul la cuptor, cu 1 lingurita de praf de copt, vom vedea ce-o iesi. Pentru mine, cantitatea de zahar din reteta ta este optima, nu-mi trebuie mai mult. Merci pentru raspuns. Noapte serena! 🙂
Oricum, nu as afirma niciodata ca reteta este gresita, in fapt, este una din cele mai bune de pe internet. Treaba buna, felicitari oneste! Si la mai multe retete, poate mai numeroase in „ceva sarat” in loc de „ceva dulce”,caci remarc ca te-ai extins frumusel 😀
E buna reteta pentru ca eu tocmai am scos-o din cuptor si sunt foarte multumita: a crescut, este pufos si bun la gust. Multumesc 🙂 (si nu sunt o experta in checuri)
multumesc Manuela. Ma bucur ca e ok 🙂
Usoara reteta.O fac chair acum pt.baietii mei .Pup
Multumesc Tatiana >:D<
Woaaa, cum arata pozele astea, yammmiiii!
😉 multumesc!
AM SA FAC SI EU CHECUL ASTA…SUNT SIGURA CA IESE.EU AM FACUT MEREU CHEC FARA RETETA..DOAR DIN OCHI..SI A IESIT SUPER..ASA CA ASTA E O RETETA..NU CRED CA NO SA IASA..EU AM FACUT BLAT DE TORT DE LA TINE A IESIT..SUPER..MERSI MIHA PENTRU RETETE..ESTI TARE
acum l-am scos din cuptor, am facut intro tava mai mare si am marit compozitia la trei portii. A iesit super !!!!!!!!!!!!!!
Multumesc!
Ma bucur ca ti-a placut! 😉
se poate de adaugat si putina smintina?
smintina?
Totul este permis in bucatarie… :))) Doar ca va trebui sa mai ajustezi si cantitatea de faina, iar checul nu va mai avea aceeasi consistenta
Foarte bun mi-a iesit. Am respectat totul, mai putin cantitatea de cacao. Eu am pus doar o lingura, pentru ca mi se parea prea multa cacao la asa putina compozitie. Cantitatea de zahar ii arhisuficienta pentru mine, pentru ca nu-mi plac prajiturile dulci.
Multumesc pentru reteta.
A mea a iesit gustoasa…dar s-a lasat dupa ce am scos-o din cuptor 🙁
Arata foarte bine in timp ce era la Copt, apoi s-a ….pleostit.
probabil ca mai trebuia sa-l lasi putin la cuptor
Minunat!mi-a iesit un pic cam aerat, dar foarte bun. Eu am adaugat faina la galbenusuri, dupa ce le am mixat cu uleiul si esenta de vanilie. O zi frumoasa!
multumesc Elena!
sa fie oare amar de la coaja de portocala? 🙂
mie mi.a iesit super, multumesc Miha! 😀
si eu multumesc!
Bună Miha. Am făcut și am respectat rețeta întocmai. A ieșit perfect. (apropo, dacă toate ingredientele sunt la temperatura camerei, atunci nu vor mai fi probleme ).
Mulțumesc și un An Nou cu cele mai bune realizări !
Cu intarziere, dar din suflet multumesc!
Vreau sa incerc si eu reteta de Paste, arata super, dar nu ma pricep prea bine la copt. Mi se pare complicat cu masuratorile, cand zici o lingurita de praf de copt, ce fel de lingurita? ca difera atat de mult linguritele la forma/marime.
Apoi, lingurita cu varf sau plata?
Scuze, probabil am intrebari cam puerile haha
Cand zic „lingurita” ma refer la lingurita de marime standard, cea de 5 g.
Asadar, pui 5 g praf de copt (jumatate de pliculet)
Multumesc 🙂
Doamnelor gospodine, ce înseamnă în bucătărie „o lingură de făină”? Una rasă sau cu vârf? Că toți cei care încearcă să ne ajute cu gramajul, vorbesc doar despre diferențele lingură/linguriță sau despre textura produsului alimentar: ulei, zahar, făină etc.
Eu sunt convinsă că atunci când ” se lasă ” sau nu crește o prăjitură,e si din cauza inexactității cantitative. De asta e bine ca totul să fie precizat în grame sau,în cazul ” măsurătorilor cu lingura ” ,să fie specificat : „cu vârf/rasă” . Voi ce credeți?