Pentru astazi m-am gandit sa fac acest chec de post, fara lapte, unt sau oua, un chec foarte bun si aromat. Prajiturile de post, trebuie sa recunosc, nu sunt punctul meu forte, dar promit sa evoluez 😀
Pentru aceasta reteta am folosit dulceata de zmeura, dar se poate folosi orice alt fel de dulceata sau gem, depinde numai de preferinta voastra.
INGREDIENTE
- 1 cana zahar
- 1/2 cana ulei
- 1 cana apa
- 2 cani faina
- 1 lingura zahar vanilat
- 1 praf de copt
- 2 linguri cacao neagra
- 2 linguri dulceata de zmeura
- 3 linguri nuca de cocos
Mod de preparare Chec de post:
Punem intr-un castron apa, uleiul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt si faina. Mixam apoi pana obtinem o compozitie omogena, ca o smantana mai groasa
- se poate folosi si apa minerala sau orice alt lichid care se incadreaza in categoria „de post”
- eu am folosit zahar vanilat facut in casa, dupa cum v-am prezentat AICI
- in loc de ulei de floarea soarelui puteti folosi si ulei de cocos
Impartim compozitia in 2. In una dintre ele punem cacaoa si dulceata de zmeura si omogenizam. In cealalta parte incorporam nuca de cocos.
- in loc de cacao se poate pune pudra de roscove
Intr-o tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina punem cele 2 compozitii, alternandu-le.
Dam la cuptor la foc mediu (180 grade) pentru cca 45-50 de minute, pana suprafata checului devine ferma si apar crapaturi. Se face proba cu scobitoarea.
Se lasa la racit in tava, dupa care se portioneaza dupa dorinta.
91 comentarii
Bun tare pentru post… cred ca o reteta de genul asta are si vecina mamei mele. Adica probata, si checul este delicios.
Ce forma misto ai!
E o reteta dulce perfecta pentru post!
Multumesc Cristina. :*
Chiar a fost bun, avand in vedere ca nu contine oua, lapte…
Multumesc Alina! :*
Arata foarte binee!!!Cred ca o sa l incerc si eu.Multam de reteta si o zi frumoasa!
Zi frumoasa si tie Elena Cristina. :*
Ma bucur tare mult ca ti-a placut checul.
Super gustos! iau si eu o felie!
Arata tare bine!! Acu fac si eu o prajitura cu lamaie si fructe de padure tot de post, pana e gata servesc de la tine o felie de chec, deja salivez!!!
Întotdeauna am crezut ca deserturile de post nu au nici un gust..
Ei bine, dupa ce am vazut reteta ta nu mai cred asta..Foarte fain !!!
Praful de copt de câte grame? Eu am de 12g, e bine????
E bine
Ce cake marbré est sublime!
Gustos!!
C idee buna..pentru zilele de post..o sa il incerc si eu su siguranta zilele acestea..
atat de pufos..si totusi de post
Felicitari:*
Super bine arata!Cred ca e si tare bun,imi place!
Buna Miha! Sa fiu sincera nu fac post cam demultisor 🙁 Da checul tau pare gustos si simplu de facut, bun pentru o ” dieta ” 🙂 Te urmeresc mereu cu placere;) Mai treci cind vreai pe la mine :*
Mai da ce misto arata!! Bun rau! pup
trebuie sa fie foarte bun ,arata superb, am descoperit din intamplare blogul tau , felicitari foarte frumos, poate ne putem schimba retete?..
Multumesc Timea! Te rog, serveste 🙂
Adela, multumesc! Sper ca ai servit, ca azi vin eu la tine sa ma servesc. :))))
Apa poate fi înlocuită cu minerala?
Se poate, desigur
Multumesc Alex. :*
Merci beaucoup Beth! :*
Asa este Rocsy! 😉 Multumesc!
Dannutsa, multumesc!
Sper sa-ti placa si tie la fel de mult. :*
Multumesc Miuta, ma bucur ca-ti place. :*
Multumesc Vica, te pup.
Sa stii ca te vizitez, asa cum vizitez majoritatea blogurilor culinare preferate, dar nu am timp intotdeauna sa las cate ceva scris. Admir si plec mai departe. Mea culpa pentru asta. 🙂
Pup Anto, multumesc!
Deliziosericette, multumesc. Si ma bucur ca-ti place blogul meu.
Ce inseamna sa „facem schimb de retete”? 🙂
mie imi plac toate retetele tale asa ca imi ramane sa aleg una, am si eu un blog, poate iti place vreo reteta
Delicioasa!
Am notat-o!
Pupici!
Arata super si cred ca este grozav,asa ca il voi ” testa „sigur! Felicitari !
f fain ti-a iesit, arata ca un chec cu oua la textura. Nici nu stiam ca se poate face fara oua!
Cat de bine arata ! 🙂
Cum stii tu sa le aranjezi pe toate atat de frumos,ca mananci tot din farfurie;bravo si te pup!!
Foarte bine arata checul!Noi suntem mari devoratori de checuri!
Minunat arata si tare buun!Pup!
Mi ha l-am pus pe lista!Thanks!
Foarte frumos arata checul tau, il fac si eu in acest post! Pupici
Cat de bine poate sa arate!….
e super bun si usor de facut
Multumesc! :* :* :*
foarte bun…o sa-l incerc cat de curand.
E grozav checul asta, Miha! L-am facut azi si e delicios… Multumesc pt reteta. >:D<
Multumesc!
Ma bucur tare mult ca va place! 🙂
Mersi!
Cu placere! 🙂
l-am incercat si a iesit fff bun. multumim de reteta 🙂
Sa papati cu placere Monica! Ma bucur ca va place! 🙂
L-am incercat si eu in post si a fost tare bun. Plus ca mi-am impresionat si soacra.. 🙂
Eheee…asta nu poate fi decat de bine! :)))
Ma bucur mult ca v-a placut!
Foarte bun mi-a iesit, toti cei care gustat s-au declarat multumiti. Tine-o tot asa!
Multumesc! Ma bucur tare mult ca v-a placut!
Am si eu acum la cuptor unul pregătit în același stil! Nu am avut dulceață dar am pus câteva stafide în partea albă și pe lângă cacao am pus și un praf de scorțișoară. Abia aștept să văd ce iese! Mulțumim!
Foarte buna si varianta ta, Georgiana! Din pacate, alor mei nu le plac stafidele, dar cu scortisoara as incerca si eu. 😉
Acum am intrat să mă uit din nou peste rețetă că vreau să fac iar. A ieșit foarte bun! 🙂 Aroma de scorțișoară se simțea foarte plăcut! Voi micșora în schimb cantitatea de zahăr :-). Mulțumesc încă o dată!
e buna reteta dar ai uitat sa zici de praful de copt…oricum am facuto si eu si a iesit foarte bun…ms
Foarte buna reteta de post si daca inlocuiesti apa cu suc de portocale stoarse cum am facut eu …;)
Foarte faina ideea ta Sofia! 😉
Şi eu am făcut acest chec. Mi-a plăcut!
Compozitia asta este doar pentru un chec, sau doua? 😀
Pentru o tava mare de chec. 😉
Multumesc! App, iubesc retetele tale! Gatesti super!
Foarte bun. Am facut 2 zile la rand la cererea celor dragi. E prima data cand baietelul meu cere sa-i mai fac chec, nefiind fan. Eu am folosit gem de caise. Delicios.
Ma bucur tare mult ca va place! >:D<
Fain
multumesc 🙂
Help, miha! An checul la cuptor de aproape o ora e un pic ars pe margini dar nu se coace delic in mijloc. Ce sa fac????
S-ar putea ca al tau cuptor sa coaca mai tare „la talpa”. Baga o tava cu apa in cuptor, sub cea de chec 😉
Miha, revin si arat: am mai lasat checul vreo 5 minute in cuptor si a fost ok pana la urma, intr-adevar nu prea sunt multumita de cuptor. Dar checul e foarte foarte bun, a avuo consistenta mai umeda dar cred ca asta se datoreaza poate si faptului ca noi am sarit peste etapa se lasa sa se raceasca in tava si l-am taiat cand era cald bine. Asta e…nu am mai rezistat mirosului dar si curiozitatii de a vedea ce iese pt ca marturisesc ca l-am incercat mai mult din curiozitate. 🙂 Oricum este foarte bun pentru post si nu numai. Multumesc.
spune-mi te rog pot baga 2 tavi de chec in acelasi timp in cuptor?mersii
da, se pot pune si 2 tavi
bunaaaa
imi place multtt checul
eu acuma l-am pregatit sa se incalzeasca cuptorul si va spun pe urma
foarte bun si usor de preparat nai qm sa dai gres cu aceasta reteta felicitari
multumesc 🙂
acum l-am scos din cuptor
f bun la gust dar moal la intrior, parca nu arata ca in poza,o sa mai astept sa s raceasca pntru a-l taia
asa ra si al tau cand ra fierbinte?
Consistenta checului este una moale si usor umeda, dar nu foarte moale. Poate mai trebuia sa-l lasi un pic la copt?
Buna seara!Multumesc mult de aceasta receta,e foarte foarte deliceoasa…mneam…mneam!
Delicios ! Am tapetat tava cu hatie de copt si am redus cantitatea de zahar ,am adaugat coaja de portocala . Cred ca mai bine facem acest chec si de sarbatori , fara oua . Am pus dulceata de capsuni . Multumesc pentru ideie !!! 😀
E bun, tare bun, se pot face si prajiturele, in tava aragazului. Se aseaza mai intai coca alba, apoi amestecul de culori;cacao si dulceata. Deasupra, se farama nuci, dar mai intai uscate si sfaramate, nu tocate. Prajitura se taie cubulete, sau romburi, dupa preferinta, dupa ce se raceste. Pofta buna! incercati si cu siguranta veti reusi.
multumim 🙂
M-am apucat si eu sa fac acest chec. Am mai adaugat stafide in loc de dulceata de zmeură si seminte de floarea soarelui si masa de cacao zdrobita. Deja se simte aroma minunata! Singura grija e sa nu se lipească de tava. Revin cu poza😄😉🐸
Gata foarte bun a ieșit si nu mi a-a lipit deloc cu ulei si făină după cum recomandări aici! Multumesc frumos!
Ma bucur ca ti-a placut!
Foarte gustos! Și eu l-am pregătit, este ideal pentru post! Așteptăm și alte rețete.
Ma bucur ca ti-a placut!
Multumesc!
De ce nu mi-a ieșit și am respectat în totalitate doar că am adăugat eu nuca și o banana a ieșit o chestie lipicioasa, mia crescut f mult a curs mereu că un vulcan, și-a făcut crusta și interiorul lipicios și foarte uleios. Am pus foaie de copt deasupra și abia atunci și-a făcut o mică crusticica a ieșit exact ca o halva dar consistenta mai cremoasa! Ce am greșit oare? Am deschis în timpul coacerii de multe ori ușa sa fie și asta o problema?
Adaugand nuca si banana, ai schimbat reteta. Desigur, schimbarea nu e rea, doar ca ar mai fi trebuit sa adaugi niste faina si sa pui intr-o tava mai mare.
Poate fi si deschisul usii o problema, pentru ca trebuie pastrata cat de cat o temperatura constanta. Daca totusi o faci, trebuie marit timpul de coacere…