Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de ciocolata si caramel

Tort cu ciocolata si caramel

 

Tort cu ciocolata si caramel

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura cacao
  • esenta de vanilie
  • Pentru mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata (54% cacao)
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru mousse de caramel:
  • 1 cutie lapte condensat caramelizat
  • 50 g unt
  • 5 g gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri nuca macinata
  • Pentru trufe – decor:
  • 1 cutie lapte condensat cu cacao
  • 50 g unt
  • 10 biscuiti
  • 2-3 linguri cacao
  • Pentru „plasa” – decor:
  • 100 g ciocolata (54% cacao)
  • 2 linguri lapte
  • In plus:
  • picaturi de ciocolata
  • ornamente colorate

Dulce de leche

Fie simplu, fie caramelizat… laptele condensat indulcit e bun, da’ bun de tot! 🙂 Problema e ca laptele condensat indulcit nu prea-l gasesti in magazine, iar de cel caramelizat (Dulce de Leche) nici nu poate fi vorba. Pentru cel din urma trebuie sa cumperi lapte condensat indulcit, apoi sa-l fierbi acasa pana se caramelizeaza, ceea ce e cam peste mana cateodata. Dar iata ca azi va aduc o veste buna 😉 Puteti avea la voi acasa oricate cutii de lapte doriti, nu trebuie decat sa faceti comanda on-line pe www.delatte.ro Exista acolo si varianta de lapte caramelizat, chiar si una cu cacao. Pentru reteta de tort cu mousse de ciocolata si caramel de azi am folosit laptele condensat caramelizat si pe cel cu cacao, dar voi reveni si cu alte sugestii pentru voi 😉

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata si caramel:

Blat pentru Tort cu mousse de ciocolata si caramel:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 minute, pana blatul este copt. Facem proba cu scobitoarea.

Cum se prepara mousse de caramel:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Laptele caramelizat il punem intr-o craticioara impreuna cu untul. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana laptele se incalzeste si se uniformizeaza. In compozitia calda (nu fierbinte) punem gelatina si nuca macinata si amestecam bine pana se topeste gelatina.

Punem la rece pana se raceste foarte bine.

Mixam smantana pentru frisca pana devine pufoasa (nu e neaparat necesar sa fie si ferma) si o turnam peste caramelul bine racit. Mixam pana crema se omogenizeaza.

Cum se prepara mousse de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin,  cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

Cum se prepara trufele de ciocolata pentru Tort cu mousse de ciocolata si caramel:

Laptele condensat cu cacao se pune intr-o craticioara impreuna cu untul. Se pune la foc mic si amestecand continuu se fierbe (nu cred ca a durat mai mult de 5 minute) pana compozitia se ingroasa usor. Se adauga biscuitii macinati si se omogenizeaza. Compozitia se da la rece pana se raceste foarte bine si se intareste.

Cu mainile unse cu ulei se rup bucati mici din compozitie, se modeleaza sub forma de bilute, care se tavalesc apoi prin cacao. Se aseaza pe un platou si se dau la rece pana cand vom orma tortul.

  • Biscuitii se pot inlocui cu nuca macinata

In tava in care am copt blatul se pune blatul, apoi mousse-ul de ciocolata. Se pune cateva minute la congelator, apoi se pune deasupra si mousse-ul de caramel. Se pune la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte) pana cremele se intaresc suficient.

Pentru „plasa” decor:

Se masoara o fasie de hartie de copt, lunga si lata cat marginea tortului. Se pune ciocolata topita intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se decoreaza (mazgaleste ? ) fasia dupa plac.

Cu grija se infasoara hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.

Tortul se orneaza cu trufe, picaturi de ciocolata si ornamente colorate.

Pofta buna! 😉

Tort cu mousse de ciocolata si caramel

RETETA IN IMAGINI

Va invit sa vedeti toata colectia mea de retete de tort AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Torturile cu mousse sunt de departe preferatele mele, dar n-am niciodata curaj sa le incerc. Cred ca ar fi cazul, cat inca nu trebuie sa lucrez la silueta pentru vara.

  2. Mirela says:

    Buna …crezi ca ar fi ok si cu blatul insiropat?merci

  3. Mirela says:

    Buna Miha,am insiropat putin blatul iar rezultatul a fost divin :))…O Duminica superba iti doresc!!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Biscuiti de casa cu Finetti

Biscuiti de casa cu Finetti

Atunci cand familia te trage de maneca si te intreaba daca ai ceva bun la desert si tu parca n-ai vrea sa le spui ca n-ai avut chef de gatit (altfel ce fel de super-mama ai mai fi? 😀 ) te sustragi cumva si in 30 de minute ai si […]

Prajitura cu prune si aluat dospit

Prajitura cu prune si aluat dospit

Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :))) Pentru aceasta reteta de prajitura cu prune si aluat dospit am […]

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Daca acu’ 2 ani am implinit 24 ani, anul trecut 34… ei, anul asta prietena mea mi-a zis „sa te vad acum cum o mai dai la intors” :)))) Da, 44 e varsta la care nu prea o mai poti da la intors, dar nu-mi doresc decat ca anii ce […]

Mini Pavlova cu zmeura

Mini Pavlova cu zmeura

Cred ca v-am mai spus, eu nu arunc niciodata albusurile ramase de la alte preparate. Le pun in caserole mici, in care incap 6-7 albusuri, si le depozitez la congelator. Poti face din ele bezele, checuri sau prajituri de casa absolut delicioase. Dar daca vrei un desert de casa absolut […]