* Pentru blat:
* 100 g unt
* 3 oua
* 150 g zahar
* 50 ml lapte
* 250 g faina
* 1 praf de copt
* 1 lingura mac
* esenta de vanilie
Ouale le mixam cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul si esenta de vanilie si mixam pana devin ca o crema. Adaugam apoi pe rand untul topit, laptele, faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit macul.
Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pana incepe sa se rumeneasca. Se face testul cu scobitoarea.
* Pentru crema:
* 3 galbenusuri
* 150 g zahar
* 300 ml lapte
* 2 linguri amidon
* esenta de vanilie
* zeama de la 1 lamaie
* 250 ml frisca lichida
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se „desface” cu laptele fierbinte turnat cate putin, apoi se pune vasul pe foc mic. Se amesteca incontinuu pana se ingroasa compozitia. Se lasa la racit, apoi se adauga esenta de vanilie, zeama de lamaie si cateva linguri de frisca batuta. In functie de preferinta, se poate adauga mai multa zeama de lamaie, plus coaja acesteia. Cu restul de frisca se va acoperi prajitura.
Se da la rece pentru cateva ore, apoi se portioneaza.
16 comentarii
Otra fantastica torta, una verdadera delicia.
Saludos
Mmm…imi ploua in gura deja! Cu prima ocazie execut si eu tarta asta. Multumesc de idee!
e foarte buna., felicitari Miha..am facut si eu si sunt foarte incantatata de rezultat…..
ce bine arata Miha 🙂 yumyyyy
As dori sa va intreb: cu ce as putea inlocui frisca lichida din crema?
Nadia, ai putea inlocui cu unt. Jumatate de pachet cred ca e suficient. Dar va avea alt gust si o alta textura.
Multumesc Miha, asa am facut si a iesit superb!!! Felicitari pentru reteta.
Multumesc Nadia.
Ma bucur mult ca ti-a placut.
Arata f bine si as vrea sa o incerc si eu. Spune-mi te rog, blatul l-ai mai insiropat? Nu iese uscata prajitura?
Multumesc
Mihaela, n-am insiropat blatul deloc. Blatul se mai inmoaie/insiropeaza de la frisca (facuta din smantana) Pentru gustul nostru a fost perfecta.
Daca voua va plac prajiturile foarte insiropate poti insiropa putin blaturile, nu e nici un bai. 🙂
EXCEPTIONAL BLOG! FELICITARI!!!
N am mai vazut atatea retete super la un loc:)) Le iubesc pe toate, nu mai vorbesc de poze, superbe:) Te ador pe tine draga Miha cu retete cu tot:)) Te sarut si ti multumesc pentru tot XOXOXOX Sa ai un an productiv si plin de satisfactii:)
Diana,
Multumesc frumos Diana, numai bine iti doresc si tie. Atat de multe cuvinte frumoase la un loc imi umplu inima de bucurie. 🙂
Pupici!
salut miha sus la blat trebuie 3 oua intregi sau doar albusurile multumesc
Buna.
Se folosesc ouale intregi.
Nu iasa blatul prea subtire,numai cu 3 oua?
Blatul iese suficient de inalt, cat sa poata fi taiat in doua 😉