Prajitura cu gem si aluat ras este o prajitura delicioasa si usor de facut. Combinatia gem de caise cu nuca si aluatul fraged cu unt aromat cu lamaie si vanilie da un gust minunat acestei prajituri.
INGREDIENTE
- Aluat:
- 150 g unt
- 300 g faina
- 100 g zahar pudra
- 4 galbenusuri
- 1-2 linguri lapte rece
- coaja de lamaie
- esenta de vanilie
- Umplutura:
- 4 albusuri
- 150 g zahar
- 100 g nuca macinata
- ~200-250 g gem de caise
Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat ras:
Aluat:
In vasul robotului de bucatarie am pus untul rece, taiat cubulete, si am cernut faina amestecata cu zaharul pudra si un praf de sare. Am adaugat galbenusul, coaja de lamaie si vanilia si am mixat pana compozitia a devenit nisipoasa. Am adaugat cateva linguri de lapte rece, pe rand si am mixat cat aluatul sa se lege
- in functie de tipul de faina folosit, puneti laptele lingura cu lingura pana aluatul se leaga
- laptele il puteti inlocui cu apa
Am rasturnat aluatul pe o bucata de folie alimentara, l-am invelit bine si l-am modelat sub forma de bila. Am dat la frigider pentru cca jumatate de ora. Am scos aluatul de la rece si am dat deoparte 1/3, pe care am invelit-o din nou in folie si am dat-o la congelator.
Restul de aluat l-am intins intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Am dat din nou la rece pana am pregatit umplutura
Umplutura:
Am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul pudra, lingura cu lingura, si am mixat pana am obtinut o bezea ferma si lucioasa, care face tepi. Am adaugat nuca macinata si am amestecat usor cu o spatula. Am adaugat si gemul de caise si am incorporat, cu miscari de jos in sus. Am intins compozitia in tava peste aluat, in strat uniform. Am scos aluatul de la congelator si am ras peste prajitura, folosind o razatoare cu ochiuri mari.
Coacere Prajitura cu gem si aluat ras:
Am dat tava la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru circa 30 de minute, pana prajitura este frumos rumenita. Am lasat prajitura sa se racoreasca putin in tava, apoi am scos-o pe un gratar si am lasat sa se raceasca foarte bine.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Cread ca trebuie neaparat un agent de coacere (praf de copt, amoniu etc
Nu trebuie 🙂
Dar daca vrei, poti pune