Bine v-am regasit dragilor si Hristos a inviat! Sper din suflet ca ati avut sarbatori frumoase si linistite. N-am reusit cu niciun chip inainte de Pasti sa va mai arat ce s-a mai gatit la mine in bucatarie, dar cred ca retetele ce vor urma in zilele urmatoare vor prinde bine si cu alte ocazii 😉 Reteta de paleuri cu ciocolata ce v-am adus-o azi am mai facut-o de cateva ori pana acum, e testata si ras-testata ca sa zic asa :)) dar niciodata nu mai apucam sa fac si poze, motiv pentru care nici nu a ajuns pe blog pana acum.
Reteta nu e greu de facut, ba dimpotriva, dar pentru ca trebuie mai multe ture de copt la cuptor ti se pare ca dureaza o vesnicie. Trecand peste acest aspect puteti face si portie dubla pentru ca sigur nu va mai ramane nicio firimitura 😉
INGREDIENTE
- Pentru paleuri:
- 200 g unt
- 150 g zahar (pudra)
- 4 oua
- 400 g faina
- 5 g praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema de ciocolata:
- 150 g ciocolata
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- Pentru glazurare:
- 100 g ciocolata
- lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
Mod de preparare Paleuri cu ciocolata:
Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar.
- In functie de preferinta voastra se poate adauga mai mult zahar in compozitie
In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa fiecare. Adaugam urmatorul ou abia dupa ce cel de dinainte este bine incorporat.
- Pregatiti ouale dinainte, spargeti-le intr-un bol. Pe langa faptul ca vor fi mai usor de adaugat in compozitie, nu mai faceti pauza in mixare evitand astfel „taierea” cremei de unt
Peste aceasta compozitie cernem faina amestecata cu praful de copt si amestecam bine cu o spatula, pana la omogenizare.
- este posibil ca in functie de tipul de faina folosit sa trebuiasca o cantitate mai mica. Incepeti cu 300 g si mai adaugati daca este necesar
Punem compozitia intr-un posh la care am atasat un dui cu varf rotund (sau stea, dar ies mai frumoase daca le facem rotunde din prima) si spritam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele, pentru ca se vor „intinde” destul de mult la copt.
Se coc in cuptorul preincalzit la foc mediu pentru cca 15 minute, pana se rumenesc usor. Se lasa sa se raceasca, apoi se dezlipesc de pe hartia de copt.
Intre timp preparam si crema de ciocolata. Daca o preparati cu o zi inainte e chiar mai bine 😉
Peste ciocolata rupta bucatele turnam smantana pentru frisca si punem vasul la foc mic. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Dam la rece pana crema se raceste foarte bine (la congelator, daca o preparati in aceeasi zi cu fursecurile) Crema racita se mixeaza pana devine pufoasa.
Asamblare Paleuri cu ciocolata:
Punem crema intr-un posh si punem cate un mot de crema pe cate unul din fursecuri. Le lipim doua cate doua.
Pentru a glazura paleurile topim ciocolata la baine marie. Adaugam lapte putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita. Punem glazura intr-un posh la care am pus un varf subtire si rotund (se poate folosi si o punga mai groasa pe care o taiem la un colt). Glazuram paleurile cu ciocolata.
Dam tava cu paleuri cu ciocolata la frigider pana se intareste atat crema cat si glazura apoi le punem intr-o cutie cu capac.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Va invit sa incercati si reteta de Paleuri cu crema de lamaie (reteta aici)
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
20 comentarii
Adevarat a inviat! Sunt tare faine paleurile astea. Pupici!
Am incercat si mi au iesit ff bune mersi ptr reteta
Buna! Multumesc pt reteta! in loc de 400 gr, trebuiesc 300 gr faina. Crema iese mai groasa daca se face proportia 150 ml frisca, 200 gr ciocolata.
Desigur ca se poate modifica proportia de ciocolata si frisca, depinde doar de gusturi. Cu 200 g ciocolata si 150 frisca va fi mai concentrata.
Cat despre faina, depinde probabil de faina folosita. Am incercat si cu 300 g cum spui tu, dar mie mi-au iesit pleostite.
X
Foarte apetisante!!!! Știți cam cate zile pot fi păstrate? In cutie metalica??
Eu o sa le fac cu vreo saptamana inainte de Craciun si o sa le umplu cu o zi sau doua inainte.
Daca s-a taiat crema cum se drege???Please!!!
Gabriela, n-am patit niciodata sa mi se taie crema asta, dar imi dau cu presupusul. Cred ca poti incerca sa o pui pe baie de aburi, dar la sfarsit va avea o alta consistenta. Mai untoasa.
Mulțumesc frumos pentru rețeta o vom face pentru crăciun va pup din Austria de le servicii
cu drag 🙂
sint minunate multumim pentru reteta BGY
multumesc 🙂
Hello!
These and the lemon version look fantastic!
Well done.
I would like to make these biscuits as a gift for family and friends for Christmas.
How should they be stored – in the fridge or at room temperature?
Thank you.
at room temperature 🙂
Sunt foarte bune, le-am incercat
Prea multă făina, au ieșit biscuiți. Paleuri trebuie sa fie pufoase.
Doamna Elena C in reteta doamnei Miha ,la crema apare 150g ciocolata si 200ml smantana,si nu invers cum ati zis,si crema e super
Multumim pentru reteta au iesit super pufoase sarbatori fericite
Sarbatori linistite!
Multumesc