Va povesteam zilele trecute atunci cand am facut cornurile pufoase cu nuca si cacao cat de incantata sunt de aluatul acesta. Si cum de Paste vreau sa fac cozonac, nelipsit de pe masa de sarbatoare, am facut o proba, sa vad cu ce ma voi prezenta in fata familionului. :)))
Aluatul este intocmai ca si la cornuri, deci voi rescrie reteta cu totul.
Ingrediente
- 2 oua
- 10 g drojdie uscata
- 100 g zahar
- 200 ml lapte
- 60 g unt
- 550 g faina
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura coaja de portocale confiata
- Pentru umplutura:
- 200 g nuca macinata
- 50 g cacao neagra
- 100 g zahar (sau mai mult, daca va place f dulce)
- 1 lingurita scortisoara macinata
- esenta de rom
- lapte (atat cat se „cere” pentru a obtine consistenta dorita)
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2 linguri lapte
Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao:
Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta de rom si scortisoara, apoi se toarna lapte fierbinte deasupra. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.
Aluat:
Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.
Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
- In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual
Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.
Repartizam nuca pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.
Vom avea astfel 4 rulouri, pe care le vom impleti 2 cate 2, obtinand astfel 2 cozonacei frumosi si dolofani. :))
Punem in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, lasam la crescut la loc caldut pentru vreo 20 de minute. Ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos deasupra. Se lasa la racit in tava, se scot pe un gratar. Se taie dupa ce s-au racit complet.
30 comentarii
doar 2 oua?
pt un cozonac e reteta, sa inteleg?
Da Alice. Doar 2 oua. 😉
Depinde probabil si de marimea tavilor. Eu am niste tavi mici de 20-25 cm, nu stiu exact cat au. Daca e nevoie masor.
Pare interesant cozonacul tau, dar tot nu am inteles care sunt dimensiunile tavilor tale de cozonac, spuneai ceva de 20-25 cm, nu pot sa cred ca sunt dimensiunile adevarate, pot fi doar pentru un mini chec, zic eu… Te rog sa le masori si sa-mi zici dimensiunile exacte, nu pot incerca reteta daca nu stiu un ordin de marime al tavilor, volumul lor. Multumesc anticipat.
Spuneam ca sunt de 25-30 cm si chiar asa sunt. Le-am si masurat acum…30/12 cm Poate sunt si mai mari de atat, nu stiu… eu nici n-am vazut si nici n-am avut.
daca poti te rog sa mi spui la ce temperatura se coc cozonaci ,,la cuptorul electric ,,multumesc mult
Foc mediu inseamna 180 grade Celsius sau 350 grade Fahrenheit
Asa am si eu, tavi mici…
multumesc..
te-am adaugat la mine in blogroll..mersi fain
Imi palce, as minca si eu
Mama, ce m-am pierdut pe blogul tau, cautam feed-ul si nu-l gaseam… Vad ca ai rezolvat, ca la mine apar retetele de pe blogul tau.
acum mi s-a facut foame, pot servi o felie de cozonac ?… asa ca sa nu ma vada nimeni… sssttt… sa nu ma spui…
foarte bun miha! crezi ca o sa-mi iasa bine cozonacul daca il coc intr-o tava de sticla yena? nu am din acelea de metal un salut, mihaela!
Ce bine arata Miha,am s-o testez si pe-asta!Te pup!
Que maravilla, madre mía, esta me la apunto.
Saludos
superb arata!
Cum sa ma lipesc eu de tine ptr niste asa cozonaci ??? Fa-mi si mie rost de niste curaj sa fac si eu cozo … rusine mie , n-am facut asa ceva cam de 30 de ani …
Pe podium cu ei !!!
foarte bine arata !in masina de paine adaugi faina treptat pe masurace amesteca ?
Ce faini sunt! Eu nu sunt mare fana cozonac, dar asta al tau arata foarte fain. Trebuie neaparat sa incerc si cornuletele!
Bianka, multumesc. Cu drag te poftesc la o felie. 🙂
Cuscra, sper sa fi rezolvat problema…nu stiu…
Dau 2 feliute de cozonac. :))
Mihaela, tava e ca si cea de cozonac/chec doar ca e din yena?
Flory, pupici si multumesc! :*
Saludos, Jose Manuel. 🙂
Multumesc Craita draga! Esti o draguta! :*
Diana, inteligenta e de mare ajutor. :))) Tu doar intinzi aluatul, il ungi cu nuca si-l pui in tava. :))
Pansy, da. E posibil ca in functie de faina sa intre mai mult sau mai putin. Si atunci o adaug treptat.
Pupici!
Mirela, nici eu nu sunt mare fan, dar copiilor le place. Mie imi place doar atunci cand e foarte proaspat.
Cum ii Miha? Ii bun rau asa precum arata?? !! O sa-l testez si eu sometimes . Te pup
Arata f bine!!
Miha, ai dreptate. Mie imi place cald, sa simt zaharul crocant de pe deasupra. Auch! Cred ca o sa fac unul mai micut cat sa-l mancam cald :))
si eu fac aceasta reteta sa vedem daca iese
Acum i-am scos din cuptor. Sper ca si la interior sa arate la fel de bine ca si la exterior.