Cozonac cu nuca si cacao

de Miha
485 vizualizări
Cozonac cu nuca si cacao

Va povesteam zilele trecute atunci cand am facut cornurile pufoase cu nuca si cacao cat de incantata sunt de aluatul acesta. Si cum de Paste vreau sa fac cozonac, nelipsit de pe masa de sarbatoare, am facut o proba, sa vad cu ce ma voi prezenta in fata familionului. :)))

Aluatul este intocmai ca si la cornuri, deci voi rescrie reteta cu totul.

Cozonac cu nuca

Ingrediente

  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura:
  • 200 g nuca macinata
  • 50 g cacao neagra
  • 100 g zahar (sau mai mult, daca va place f dulce)
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • esenta de rom
  • lapte (atat cat se “cere” pentru a obtine consistenta dorita)
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta de rom si scortisoara, apoi se toarna lapte fierbinte deasupra. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Aluat:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

Repartizam nuca pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.

Cozonac de casa cu nuca si cacao

Vom avea astfel 4 rulouri, pe care le vom impleti 2 cate 2, obtinand astfel 2 cozonacei frumosi si dolofani. :))

Punem in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, lasam la crescut la loc caldut pentru vreo 20 de minute. Ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos deasupra. Se lasa la racit in tava, se scot pe un gratar. Se taie dupa ce s-au racit complet.

Cozonac cu nuca si cacao

poate vă plac și rețetele

33 comentarii

Alice 31 martie 2011 - 9:32

doar 2 oua?
pt un cozonac e reteta, sa inteleg?

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 10:07

Da Alice. Doar 2 oua. 😉
Depinde probabil si de marimea tavilor. Eu am niste tavi mici de 20-25 cm, nu stiu exact cat au. Daca e nevoie masor.

Răspuns
unh 20 decembrie 2013 - 10:29

Pare interesant cozonacul tau, dar tot nu am inteles care sunt dimensiunile tavilor tale de cozonac, spuneai ceva de 20-25 cm, nu pot sa cred ca sunt dimensiunile adevarate, pot fi doar pentru un mini chec, zic eu… Te rog sa le masori si sa-mi zici dimensiunile exacte, nu pot incerca reteta daca nu stiu un ordin de marime al tavilor, volumul lor. Multumesc anticipat.

Răspuns
Miha 20 decembrie 2013 - 11:44

Spuneam ca sunt de 25-30 cm si chiar asa sunt. Le-am si masurat acum…30/12 cm Poate sunt si mai mari de atat, nu stiu… eu nici n-am vazut si nici n-am avut.

Răspuns
popa felicia 14 aprilie 2014 - 20:38

daca poti te rog sa mi spui la ce temperatura se coc cozonaci ,,la cuptorul electric ,,multumesc mult

Răspuns
Miha 14 aprilie 2014 - 20:49

Foc mediu inseamna 180 grade Celsius sau 350 grade Fahrenheit

Alice 31 martie 2011 - 10:34

Asa am si eu, tavi mici…
multumesc..
te-am adaugat la mine in blogroll..mersi fain

Răspuns
Bianka 31 martie 2011 - 11:06

Imi palce, as minca si eu

Răspuns
Daniela 31 martie 2011 - 12:54

Mama, ce m-am pierdut pe blogul tau, cautam feed-ul si nu-l gaseam… Vad ca ai rezolvat, ca la mine apar retetele de pe blogul tau.
acum mi s-a facut foame, pot servi o felie de cozonac ?… asa ca sa nu ma vada nimeni… sssttt… sa nu ma spui…

Răspuns
Anonymous 31 martie 2011 - 13:35

foarte bun miha! crezi ca o sa-mi iasa bine cozonacul daca il coc intr-o tava de sticla yena? nu am din acelea de metal un salut, mihaela!

Răspuns
FLORY 31 martie 2011 - 13:54

Ce bine arata Miha,am s-o testez si pe-asta!Te pup!

Răspuns
jose manuel 31 martie 2011 - 14:33

Que maravilla, madre mía, esta me la apunto.

Saludos

Răspuns
Craita 31 martie 2011 - 15:13

superb arata!

Răspuns
ONESTA30 31 martie 2011 - 15:37

Cum sa ma lipesc eu de tine ptr niste asa cozonaci ??? Fa-mi si mie rost de niste curaj sa fac si eu cozo … rusine mie , n-am facut asa ceva cam de 30 de ani …
Pe podium cu ei !!!

Răspuns
pansy 31 martie 2011 - 20:43

foarte bine arata !in masina de paine adaugi faina treptat pe masurace amesteca ?

Răspuns
Mirela Vlăduți 31 martie 2011 - 20:55

Ce faini sunt! Eu nu sunt mare fana cozonac, dar asta al tau arata foarte fain. Trebuie neaparat sa incerc si cornuletele!

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:08

Bianka, multumesc. Cu drag te poftesc la o felie. 🙂

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:09

Cuscra, sper sa fi rezolvat problema…nu stiu…

Dau 2 feliute de cozonac. :))

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:09

Mihaela, tava e ca si cea de cozonac/chec doar ca e din yena?

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:10

Flory, pupici si multumesc! :*

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:11

Saludos, Jose Manuel. 🙂

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:11

Multumesc Craita draga! Esti o draguta! :*

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:12

Diana, inteligenta e de mare ajutor. :))) Tu doar intinzi aluatul, il ungi cu nuca si-l pui in tava. :))

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:14

Pansy, da. E posibil ca in functie de faina sa intre mai mult sau mai putin. Si atunci o adaug treptat.
Pupici!

Răspuns
Miha 31 martie 2011 - 21:17

Mirela, nici eu nu sunt mare fan, dar copiilor le place. Mie imi place doar atunci cand e foarte proaspat.

Răspuns
Antonina S. 1 aprilie 2011 - 6:59

Cum ii Miha? Ii bun rau asa precum arata?? !! O sa-l testez si eu sometimes . Te pup

Răspuns
felis 1 aprilie 2011 - 9:55

Arata f bine!!

Răspuns
Mirela Vlăduți 1 aprilie 2011 - 16:13

Miha, ai dreptate. Mie imi place cald, sa simt zaharul crocant de pe deasupra. Auch! Cred ca o sa fac unul mai micut cat sa-l mancam cald :))

Răspuns
Anonymous 22 noiembrie 2011 - 8:09

si eu fac aceasta reteta sa vedem daca iese

Răspuns
Ghiocel07 30 aprilie 2013 - 11:56

Acum i-am scos din cuptor. Sper ca si la interior sa arate la fel de bine ca si la exterior.

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: