Trebuie sa incep prin a multumi tuturor prietenilor si cititorilor mei fideli care ieri de ziua Sf Mihail si Gavril, m-au felicitat si urat asa cum au putut ei mai bine. Unii dintre ei mi-au facut si cadou cate un vot la concursul Hapi Hap, ceea ce m-a bucurat mult, la fel cum m-au bucurat si urarile de „la multi ani” primite din toate colturile lumii.
Multumesc foarte mult si va servesc cu o feliuta de tort. E virtual, din pacate.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 30 g cacao
- 6 linguri faina
- esenta de rom
- 1 praf de copt
- Pentru crema:
- 250 g margarina (sau unt)
- 200 g zahar
- 4 linguri cacao
- 2 galbenusuri
- 50 ml coniac
- Sirop:
- 50 g zahar
- 1 plic cappucino cu rom
- ~100 ml apa
- Glazura:
- 150 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 100 ml frisca lichida
Mod de preparare Tort Amandina:
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor. Compozitia se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit apoi se taie in 3.
Crema:
Se topeste margarina partial, sa mai ramana bucati netopite.
Se mixeaza pana se raceste si se leaga din nou, obtinand o crema fina si pufoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam cacaoa, galbenusurile unul cate unul si la sfarsit coniacul.
Sirop:
Apa se fierbe cateva minute cu zaharul. Se da deoparte, se adauga praful de cappucino si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Glazura:
Ciocolata rupta bucati mici se topeste impreuna cu untul si frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Crema se imparte in 2 parti si se repartizeaza intre blaturile bine insiropate. Se da la frigider minim jumatate de ora, apoi se acopera cu glazura de ciocolata si se orneaza dupa preferinta.
Acest tort se poate transforma foarte usor in prajitura Amandina, daca veti coace blatul in tava dreptunghiulara. 😉
38 comentarii
Una tarta deliciosa.
Comentarte, no se si lo sabes, que hay un concurso en mi blog, pueden participar desde cualquier parte del mundo.
saludos
Minunat
wow super arata…felicitari!!!!
Adinacarla
Jose Manuel, como se puede encontrar la direccion de este concurso ? Escribe-me por favor . Grasias.
La multi ani, draga Mihaela. Ai o dedicatie speciala la mine pe blog.
http://anishoara.blogspot.com/2010/11/fructele-de-la-portile-raiului-3.html
Sa stii, ca de corul si tortul m-a impresinat foarte mult. Arata minunat. Mie nu-mio reusesc niciodata coardele de ciocolata de pe tort. Salutari.
minunat asa cum asteptam cu totii cu sufletul la gura! cred ca nu e om sa nu te doreasca de vecina!
Foarte frumos ti-a iesit!daca ar fi in fata mea l-as manca pe tot!yamy,yamy!!!La multi ani pentru ieri si eu am sarbatorit si nu am avut timp sa intru pe blog sa felicit toti sarbatoritii!te puup!
Am venit sa-mi iau felia de tort ca nu mai por de pofta …hihihi………pup si inca odata toate cele bune iti doresc.
Arunca o privire aici: http://gastronomie.arely.ro/ Am gasit multe retete de-ale tale, luate cu poze cu tot. 🙁
Superb arata… Felicitari si La multi ani inca odata… pt ieri
Eu te-am felicitat prin alte parti, doar pe blog am uitat… Dar tot m-am prezentat la o feliuta de tort… Mai ai si pentru mine ?
Pupici si inca o data „La multi ani !”
Mmmmm!Dupa o zi dubla de munca mi-am revenit cu o bucata de tort de la Miha…ba nu,mint-au fost doua si da le-am mancat pe amnadoua!Delicios…gust dulce de dor de casa!
virtual da’ buuuuuun!!! ce fain a iesit!!!!
La multi ani!!!!
Arata impecabil!Hmmm ce moturi perfecte ai facut!Vreau si eu !Felicitari!
minunat….o felie si pentru mine…pupici
La multi ani, Miha si multa fericire iti doresc!
Sa mai sper si eu la o feliuta mica-mica?
Buna Miha, la multi ani de ziua numelui si ti-am dat cu mult drag votul meu. Defapt, cred ai si castigat deja. Pupicei din Montreal!
Tortul arata nemaipomenit.
Miha ,eu as vrea sa stiu cu ce as putea inlocui coniacul de la crema?
Ufff…Mirela…noroc de tine…ca mi-ai amintit sa ajung aici, sa multumesc pentru urarile de ziua mea. Lipsa asta de timp ma omoara.
Va pup cu drag pe toti si va multumesc din suflet pentru gandurile voastre bune.
Deci…Mirela…coniacul il poti inlocui cu orice alta aroma iti/va place. Esenta de rom, vanilie, sirop de menta…
O seara buna!
caut reteta tort si m-am oprit la tine…dar ce multe torturi ai!!!Imposibil sa nu gasesc ceva.
Adina, multumesc de vizita si sper sa gasesti ceva pe placul tau. Pup!
Felicitari pentru premiu il meriti din plin ! Imi place mult blogul tau :). Te pup!
Foarte frumos!
Multumesc! :*
acest tort este …genial miha .l-aam fct sambata de ziua fiului meu care implinea duminica 14 ani.l-am fct cu etaj.copiii au cerut inca o portie.este fffff buuuun
.esti nemaipomenita .tine-o tot asa .intru pe blogul tau in fiecare zi dar.. nu ti-am scris.dar la acest tort minunat n-am rezistat si-ti multumesc ca existi.
Multumesc tare mult!
La multi ani baietelului tau, sa fie sanatos si cu noroc in viata!
am incercat sa-l fac si eu dar mi-a iesit blatul cam mic 🙁 si crema cam moale
sper ca data viitoare sa-mi iasa ok
Poate ca nu ai batut albusurile suficient. Sau poate ai insistat prea mult cu amestecatul fainii si atunci a iesit aerul din aluat…
Nu inteleg de ce a iesit crema moale, dar oricum se va intari dupa ce sta la frigider.
chiar acum repet reteta…am batut bine ouale am bagat blatul la cuptor si ma iau de crema,oricum este delicios…il recomand tuturor
Multumesc Capsunica! 🙂
Azi il execut si eu! Blatul e la cuptor deja.
Multumesc Miha pentru reteta!
Sa trimiti si la mine o felie, Mari! :))))
Am incercat acest tort, cu un singur amendament. La blat am adaugat 100 ml lapte, altfel blatul nu curge.
Draga Miha, am facut acest tort de ziua fetitei mele, am avut un adevarat succes cu el, tooooata lumea a mai dorit a 2-a portie! Multumesc mult si asteptam in contiunare noi retete!
Ma bucur tare mult de aprecieri, multumesc.
La multi ani fetitei! >:D<
Salut. As avea o intrebare legata de glazura…cum vine? E casanta, se „crapa” la taiere? Sau e suficient de „elastica”? Scuza-mi termenii, dar vreau sa ma fac inteleasa. Multumesc. Te-am pupat. Cat mai multa inspiratie!
Glazura se intareste destul de mult la frigider. Vei putea taia felii frumoase daca vei taia dupa ce ai incalzit putin lama cutitului. De preferat ar fi totusi sa lasi putin tortul la temperatura camerei, mai ales ca si crema este una care se intareste destul de mult (e normal sa fie asa fiind pe baza de unt/margarina). Lasa-l 10-15 minute la temperatura camerei si il vei putea taia perfect 🙂
Multumesc.