Prajitura simpla cu crema de lamaie

de Miha
5617 vizualizări
Prajitura cu crema de lamaie

Atunci cand e necesar fac cu mare drag prajituri elaborate, dar cand situatia o impune sau cand nu prea am starea sau timpul necesare apelez la retete de prajituri simple, dar cu rezultat delicios  😉 Si cum de Sarbatori am mancat atatea bunatati si prajituri care mai de care, era cazul de o prajitura mai usoara, nu-i asa? 😉

O prajitura cu crema fina de lamaie si un blat usor si pufos de pandispan cu nuca… haideti sa vedeti cat e de simplu de facut!

Prajitura cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Pentru crema de lamaie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • zeama de la o lamaie
  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 100 g nuca macinata
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura simpla cu crema de lamaie:

Crema de lamaie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam zeama de lamaie.

  • Gustati! Si daca o sa mai considerati necesar adaugati zahar dupa gust!
  • De asemenea, procedati intocmai si cu zeama de lamaie

Blat de pandispan cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa.

Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza amestecand usor. La final incorporam faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 2 parti, pe orizontala.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi, crema de lamaie si acoperim cu cel de-al doilea blat. Invelim bine in folie si dam la frigider pentru cateva ore, pana crema se intareste si prajitura poate fi portionata.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema de lamaie

 

poate vă plac și rețetele

19 comentarii

Rocsy Ciobanu 12 ianuarie 2014 - 13:29

O fi ea simpla dar eu o ador. O duminica placuta!

Răspuns
Miha 14 ianuarie 2014 - 9:31

multumesc Rocs!

Răspuns
Miki 12 ianuarie 2014 - 19:32

Ma intreb daca nu ai amidon poti sa il inlocuiesti cu faina?

Răspuns
Miha 14 ianuarie 2014 - 9:30

Sigur ca da. Crema va avea totusi o alta textura, dar e ok 🙂

Răspuns
Diana 13 ianuarie 2014 - 9:59

Idem Rocs 🙂 … imi plac mult cremele dulci acrisoare … ca viata .
Saptamana linistita-ti doresc !(voi comunica doar pe blogurile personale , pe cel unde va gasesc pe toate , incerc sa intru mai rar , sa nu mai deranjez pe nimeni cu limba mea ascutita 🙁 )

Răspuns
Miha 14 ianuarie 2014 - 9:28

Nu stiu daca si pe cine ai deranjat Diana, dar eu te astept cu drag de fiecare data! >:D<

Răspuns
Diana 14 ianuarie 2014 - 9:44

Iti multumesc frumos , Miha !
Lasa … e mai bine asa .:)

Răspuns
sarosi ana 16 ianuarie 2014 - 21:39

am sa fac prajitura dar la crema inlocuiesc untul cu frisca dar am impresia ca lamaia va taia crema totus trebuie sa ai un secret la crema dar nu vrei sa-l spuidar astept un raspuns

Răspuns
Miha 16 ianuarie 2014 - 21:51

Ana, draga mea… nu am nici un secret. Tot ceea ce stiu, ceea ce fac impart aici cu voi…Nu am nici un interes sa nu dau reteta intocmai cu realitatea, ar insemna sa-mi bat joc de munca mea si de blogul meu.

Da, este foarte posibil ca o crema de unt sa se taie. Si se poate taia si daca nu pui zeama de lamaie. Din ce cauze nu stiu exact, cel mai probabil din cauza untului. De asta se recomanda sa se bata untul inainte…pentru a scoate apa din el. Daca totusi se intampla sa se taie crema o poti repara pe baie de abur 😉

Daca mai ai vreo nelamurire nu ezita sa-mi scrii 🙂

Răspuns
sarosi ana 17 ianuarie 2014 - 16:50

Multumesc pentru nelamuriri,si pentru ca imparti cu noi retetele.Am facut si alte retete de ale tale si sunt foarte bune,imi cer scuze daca te-am suparat, acum ma apuc de treaba,am sa iti scriu cum a iesit prajitura.

Răspuns
Miha 17 ianuarie 2014 - 16:54

Nu, nu m-am suparat. Ma bucur ca putem lamuri dinainte ceva ce nu este clar 😉 Tin pumnii sa iasa prajitura bine

Răspuns
Diana 17 ianuarie 2014 - 16:54

Daca-i respecti pasii doamnei Miha (:)), cu siguranta nu vei da gres , ea neavand ingredientul secret ptr ca se respecta pe ea si pe cititorii ei .
Spor la prajiturit !

Răspuns
Miha 17 ianuarie 2014 - 17:08

multumesc Diana 🙂

Răspuns
Diana 17 ianuarie 2014 - 18:07

Always , Miha ;;)

Răspuns
Apostu Madalina 24 ianuarie 2014 - 14:50

buna, sunt incepatoare am si eu o intrebare amidonul este acelasi lucru cu bicarbonatul? 😀

Răspuns
Miha 24 ianuarie 2014 - 15:13

Nu. Amidonul il poti inlocui cu faina. Amoniul pentru prajituri il poti inlocui cu bicarbonat 😉

Răspuns
Diana 24 ianuarie 2014 - 16:52

:))))))))))))))))))))))) incerc sa par rautacioasa , dar nu suuunt , pupe mama pe Madalina .
Nu ti-a zis Miha … amidonul il gasesti in gama d-lui dr … Oetker :))

Răspuns
Mirela Dinu 81aug 4 februarie 2014 - 1:58

Uite si o reteta pentru prajituri. Ca tot vb de chestii bune si interzise… 🙁
🙂

http://woman2woman.ro/2013/12/prajitura-snickers/

Răspuns
magda 7 aprilie 2014 - 22:40

am facut -o si eu si este delicioasa!!! multumesc ptr reteta

Răspuns

Lasă un răspuns