Reteta Prajitura rasturnata cu visine
Aveam cumparate de la piata niste visine. Erau tare frumoase, dar cam acre. Primul impuls a fost acela de a face compot de visine, dar gandul de a face o prajitura rasturnata cu visine nu-mi dadea pace 🙂 Acum, cand prajitura este deja o amintire… ce pot sa va spun? A fost cea mai buna prajitura cu visine dintre toate prajiturile cu visine facute vreodata 😉
INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- esenta de vanilie
- un varf cutit praf de copt
- Pentru umplutura:
- ~1 kg visine (cu tot cu samburi)
- 4-5 linguri zahar (sau dupa gust)
- 2 linguri amidon
- Pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 150 g crema de branza Almette
- 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie
Mod de preparare Prajitura rasturnata cu visine:
Vom prepara mai intai umplutura de visine pentru prajitura.
Peste visinile curatate de samburi se presara zahar si se da vasul la rece pentru cateva ore (sau peste noapte).
Intr-un bol punem amidonul si turnam deasupra zeama lasata de visine. Amestecam bine, rasturnam peste visine si punem la foc mic. Amestecand cu atentie, sa nu se sfarame visinile, fierbem pana se ingroasa sosul.
- Daca visinile au lasat foarte multa zeama puteti pune o lingura de amidon in plus
Rasturnam intr-o tava (20/30 cm sau 20/25 cm)) tapetata cu hartie de copt si asezam visinele in strat uniform.
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia pentru blat o punem in strat uniform in tava peste visine.
Dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor (faceti testul cu scobitoarea)
Prajitura se rastoarna pe un platou, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Pentru decor se bate smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura rasturnata cu visine
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Cu mai multe recomandari va astept pe pagina de Facebook (AICI)
3 comentarii
Deja imi lasa gura apa de pofta.O prajitura minunata .
Din 3 oua nu aș crede prea mare prajitura
Este o prajitura de 20/30 cm. Nu e mare, dar nici mica 🙂