Astazi va aduc o reteta absolut delicioasa de prajitura cu lamaie. O prajitura de casa cu blat pufos, o crema super buna si aromata de lamaie si glazura de ciocolata alba. Sunt sigura ca o sa va placa si voua, la mine a urcat vertiginos in topul prajiturilor preferate.
INGREDIENTE
- Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- coaja de lamaie si esenta de vanilie
- un varf lingurita praf de copt
- Crema de lamaie:
- 3 oua mici
- 150 g zahar
- 100 ml zeama de lamaie
- 1 plic zahar vanilat
- 200 g unt
- Glazura:
- 100 g ciocolata alba
- cateva linguri lapte
Mod de preparare Prajitura cu lamaie:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea densa si lucioasa. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, pus cate putin, ca la maioneza, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Se toarna peste bezea. Daca bezeaua are consistenta corecta, amestecul va ramane la suprafata. Se incorporeaza usor, apoi punem si faina amestecata cu praful de copt.
Intr-o tava (20/25 cm) tapetata cu hartie de copt punem compozitia in strat uniform. Dam tava la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana blatul este usor rumenit si trece testul cu scobitoarea.
Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit cu tot cu hartia de copt.
Crema de lamaie:
Ouale se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana se albesc si isi dubleaza volumul. Se adauga sucul de lamaie si se omogenizeaza. Compozitia se pune la fiert la foc mic sau pe baie de aburi. Pentru varianta din urma timpul este mai lung, dar mai sigura. Amestecand continuu, se fierbe fara a da in clocot, pana crema incepe sa se ingroase. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand.
Untul moale, lasat la temperatura camerei se mixeaza pana devine cremos. Se adauga crema de lamaie, in cateva transe, mixand putin dupa fiecare. Se da la frigider pana se pregatesc blatul si tava pentru montarea prajiturii.
Glazura de ciocolata alba:
Ciocolata rupta bucatele se topeste pe baie de aburi sau la microunde. Se adauga cateva lnguri de lapte, putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita.
Asamblare Prajitura cu lamaie:
Blatul bine racit se taie in 3 foi subtiri si se insiropeaza usor cu lapte indulcit dupa gust cu zahar pudra vanilat. Din crema de unt cu lamaie se pun deoparte 2 linguri, restul se imparte in 2. Repartizam crema de lamaie intre blaturi si dam prajitura la frigider pentru (macar) 1 ora, pana crema se intareste foarte bine.
Prajitura cu lamaie se portioneaza in patrate sau dreptunghiuri, dupa preferinta. Peste fiecare bucata de prajitura se toarna glazura de ciocolata alba si se decoreaza cu cate un mot de crema de lamaie.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
2 comentarii
As pregati reteta intr-o tava 20/30cm.Este posibil?Multumesc anticipat pentru raspuns.
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat…
Este posibil, cu siguranta 🙂