Astazi avem o prajitura cu crema de zahar ars, care poate fi transformata cu usurinta intr-un tort cu crema de zahar ars. Noua ne-a placut si asa, dar va asigur ca un strat de frisca batuta va da un alt gust si va face diferenta 😉

INGREDIENTE
- Pentru caramel:
- 150 g zahar
- Pentru crema de zahar ars:
- 4 oua
- 4 linguri zahar (pudra)
- 500 ml lapte
- 1 pliculet zahar vanilat
- Pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri faina
- 1 lingura ulei
- 1 lingura cacao
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu crema de zahar ars:
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara ori direct in vasul pe care il veti baga la cuptor. Cand a devenit lichid si a capatat o culoare aurie frumoasa, se da deoparte de pe foc si se intinde uniform pe fundul vasului. Se lasa la racit
- eu am folosit un vas yena de 20 cm diametru
Crema de zahar ars:
Ouale si zaharul se mixeaza pana isi tripleaza volumul si devin ca o crema. Se adauga apoi laptele si pliculetul de zahar vanilat si se mixeaza pana la omogenizare
- puteti folosi si esenta de vanilie in loc de zahar vanilat
Se toarna compozitia in vas peste caramelul intarit si se da la cuptor, pana se incheaga si se rumeneste usor deasupra.
- Vasul il vom pune intr-o tava in care am pus apa care sa ajunga pana la aproximativ jumatate din inaltimea vasului
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma lucioasa ca pentru bezea. Galbenusurile amestecate cu ulei si esenta de vanilie se toarna peste bezea si se incorporeaza usor, apoi punem faina amestecata cu cacaoa. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam usor compozitia peste crema de zahar ars, usor inchegata si dam din nou la cuptor pana blatul este copt si ferm la atingere.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Trecem cu lama subtire a unui cutit de jur imprejurul vasului. Punem un platou peste vas si cu o miscare ferma rasturnam tortul, fara a ridica deloc cratita. Lasam la racit, apoi dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI
4 comentarii
Miha draga, am facut azi prajitura. A iesit foarte bine, e delicioasa si se face usor! Ar merge si cu mere sau portocala (?). Multumim pentru minunatele retete, ❤
Ma bucur tare mult ca ti-a placut.
Daa, merge si cu mere 😉
Buna ziua! Care este temperatura de coacere? Multumesc! Aveti retete gustoase, va urmaresc cu drag!
180 grade
Multumesc frumos 🙂