Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ciocolata alba si afine

Tort cu ciocolata si afine

Reteta Tort cu ciocolata alba si afine

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • esenta de lamaie
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 75 g zahar
  • 15 g gelatina
  • 400 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 pliculete zahar vanilat
  •  300 g afine
  • Pentru insiropat:
  • 250 ml lapte
  • zahar, dupa gust
  • esenta de lamaie
loading...

Vrei o reteta de tort delicios pentru masa de Paste? Iti propun sa incerci acest tort cu ciocolata alba si afine. Un tort usor, cu gust echilibrat, va merge de minune dupa o masa copioasa 🙂

Mod de preparare Tort cu ciocolata alba si afine:

Blat pentru Tort cu ciocolata alba si afine:

  • Ingredientele pentru blat le-am impartit in 2 parti si am copt 2 blaturi separate, pe care mai apoi le-am taiat in 2

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie si lamaie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina amestecata cu praful de copt o cernem peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o turnam intr-o tava (20-21 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema pentru Tort cu ciocolata alba si afine:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.

Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se adauga ciocolata alba rupta bucatele si se amesteca pana aceasta se topeste si compozitia se uniformizeaza. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina (din care pastram 1 lingura) si se amesteca pana se dizolva.

Dam deoparte o treime din compozitie. In aceasta vom incorpora afinele blenduite si gelatina pusa deoparte. Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat cele 2 compozitii sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.

Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se imparte in 3 parti egale si se repartizeaza in cele 2 compozitii, 2/3 in cea cu ciocolata alba, 1/3 in cea cu afine. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Cum se monteaza Tortul cu ciocolata alba si afine:

Tortul se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blaturile. Puneti primul blat usor insiropat pe platoul de servire si asezati inelul. Turnati apoi jumatate din crema de ciocolata alba, al doilea blat insiropat, crema de afine, cel de-al treilea blat, cealalta jumatate de crema de ciocolata alba si terminati cu cel de-al patrulea blat.

Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.

  • inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei

Promit ca va face senzatie la orice masa festiva 😉

Pofta buna! 🙂

Tort cu ciocolata alba si afine

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
Tags: , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Pentru o dimineata cu adevarat speciala, alaturi de cei dragi, nu poate fi nimic mai incantator decat o cafea aburinda si o felie de cheesecake cu cafea – Espresso Cheesecake. Astazi va aduc aceasta reteta minunata pentru a va prezenta espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, un aparat de cafea care imi […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Briose pufoase de post

Briose pufoase de post

Ma gandeam sa fac o prajitura de post cu nuca de cocos, dar pana la urma, pentru ca plac mai mult copiilor sub aceasta forma, am  facut briose pufoase de post. Mod de preparare Briose pufoase de post: Intr-un castron amestecam laptele de orez cu coaja de portocale, esenta de […]

%d blogeri au apreciat: