La prima vedere prajitura frageda cu nuci poate parea sofisticata si greu de facut. Daca prietenele tale nu-ti vor cere reteta de prajitura lasa-le sa creada ca ai muncit pe branci pentru ea :)))))
O prajitura delicioasa, perfecta pentru atunci cand aveti musafiri. Iese destul de multa, este consistenta si poate fi portionata in bucati mici.
INGREDIENTE
- Pentru foi:
- 600 g faina
- 150 g unt
- 50 g zahar (pudra)
- 3 galbenusuri
- 7 g drojdie uscata
- lapte cat cere aluatul (cca 150 ml)
- 1 pliculet coaja de lamaie Finesse
- Umplutura:
- 200 g nuci macinate
- 150 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
- 3 galbenusuri
- 150 g smantana
- Pentru glazura de bezea:
- 6 albusuri
- 200 g zahar pudra vanilat
- 5-6 linguri nuca macinata
Mod de preparare Prajitura frageda cu nuci:
Foi:
Punem faina intr-un castron si o amestecam cu un praf de sare, coaja de lamaie, drojdia uscata si zaharul pudra. Facem o adancitura in mijloc si punem untul topit si galbenusurile. Incepem sa framantam si adaugam putin cate putin lapte caldut, pana obtinem un aluat moale, elastic si care nu se lipeste de maini.
Acoperim castronul si lasam deoparte pana pregatim umplutura.
Umplutura se pregateste foarte simplu amestecand nuca macinata cu restul ingredientelor.
Impartim aluatul in doua parti si se intind foi subtiri de aluat cat marimea tavii (40/28 cm). Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Deasupra turnam umplutura cu nuca si acoperim cu cea de-a doua foaie de aluat.
Se lasa la crescut la loc caldut. Intre timp pregatim si glazura de bezea cu nuca.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Punem nuca macinata si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se pune in strat uniform peste aluatul din tava.
Se da la cuptor la foc mic, pana cand glazura de bezea cu nuca se rumeneste usor si foile sunt coapte (eu am tinut la ~100 grade, cuptor electric cu ventilatie, pentru cca 1 ora si jumatate)
Prajitura frageda cu nuci se lasa sa se raceasca si se portioneaza folosind un cutit bine ascutit si usor umezit (ca sa nu se sfarame bezeaua).
Eu n-am avut rabdare si am taiat cateva bucati cat inca era calduta. Nu s-a taiat foarte bine si cu toate ca era foooooarte buna mi s-a parut un pic cam dulce pentru gustul meu. Lucrurile s-au schimbat dupa ce prajitura frageda cu nuci s-a racit, s-a portionat foarte bine si gustul a fost unul echilibrat 😉 Asadar… rabdarea e cheia! 😉
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
14 comentarii
Delicioasa si spornica.
Asa este! 😉
Multumesc.
E vorba de smantana pt. frisca?
Multumesc anticipat pt. raspuns
si mult spor in bucatarie!
Nu, este vorba de smantana fermentata, cea ce o folosim la mancare (20% grasimi)
Dacă cuptorul nu are ventilație, respectam aceeași rețeta?
Mulțumesc
desigur. Folosesti treapta cea mai mica de temperatura a cuptorului
Mulțumesc
Motivul pt care am întrebat este pt ca la reteta tort amandina se cer tot cuptor cu ventilație ceea ce nu am, am preparat tortul și toate bune și frumoase pana am tăiat blatul ….sa plostit rău de tot. A fost f. bun la gust numai ca aspectul i-ți tăia pofta …
înainte sa prepar alta reteta fără a avea cuptor cu ventilație am vrut sa știu dacă se schimba ceva în reteta. Mulțumesc frumos și felicitări pt website .
in general, majoritatea blaturilor pentru prajitura sau tort se coc la foc mediu. In functie de cum coace cuptorul tau il pui pe mediu spre mare sau mediu spre mic, il tii mai mult sau mai putin la cuptor.
In cazul blatului tau pleostit, cred ca mai trebuia tinut la cuptor, nu s-a copt suficient si cand l-ai scos s-a „prabusit”
Mulțumesc frumos. O sa încerc reteta din nou!
foarte buna da samntana unde trebuie folosita ?
In reteta am scris: „Umplutura se pregateste foarte simplu amestecand nuca macinata cu restul ingredientelor” 😉
De abia astept sa incerc
Bună! O întrebare…pot înlocui laptele de vaca cu cel de orez? Sau apa? Mulțumesc
Da, se poate