Ce faci cand te vezi in fata unui castron mare plin ochi cu prune? Mananci cateva pe nerasuflate, apoi incepi sa te gandesti ce prajitura cu prune poti face, evident! 😉 Ai mai putea face si magiun sau dulceata, dar daca nu ai loc de depozitare o lasi balta cu ideea asta… Mai cochetezi cu ideea de a face gomboti cu prune, dar pana la urma tot la prajitura cu prune si nuca ti-e gandul :))))
Avem azi, asadar, o reteta ce se prepara destul de repede, o prajitura delicioasa cu doua tipuri de blat, ce va urca vertiginos in topul prajiturilor cu fructe ce-l aveai intocmit deja :)))

INGREDIENTE
- Pentru blatul pufos:
- 200 g unt
- 6 galbenusuri
- 150 gr zahar (pudra)
- 360 g faina
- 1 plic praf copt
- esenta de vanilie
- Pentru umplutura:
- prune, atat cat sa acoperi toata suprafata prajiturii
- 100 g nuca macinata
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita scortisoara
- Pentru aluatul crocant:
- 50 g unt
- 100 g faina
- 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
- 1 lingura lapte rece
Mod de preparare Prajitura cu prune si nuca:
Blat:
Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca bine, pana obtii un aluat moale si usor lipicios.
Cu mainile usor umezite intinde aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime si de cca 30/35 cm
Peste foaia de aluat pune prunele defacute in jumatate. Peste prune presara nuca macinata amestecata cu scortisoara si zahar.
Da tava la cuptor pentru cca 20 de minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).
Intre timp prepara aluatul crocant:
Pune faina intr-un castron. Adauga un praf de sare, zaharul pudra si amesteca-le. Pune apoi untul rece taiat cubulete si framanta repede cu varful degetelor pana obtii multe firimituri 🙂 Adauga laptele rece si framanta (nu prea mult) pana aluatul devine omogen. Inveleste in folie si da la congelator.
Scoate tava din cuptor, rade aluatul crocant deasupra prajiturii, in strat uniform
si da din nou tava la cuptor pentru inca 15-20 de minute, pana prajitura se rumeneste usor.
Lasa sa se raceasca, apoi portioneaza si serveste.
Pofta buna! 😉
2 comentarii
Este o prajitura ce prezinta interes,avand in vedere ca suntem in sezonul prunelor.
Multumesc Olivia, ma bucur ca-ti place!