Descopera cum sa faci mini tarte cu crema de vanilie si fructe proaspete pas cu pas, pentru un desert elegant si gustos.
Aceste tarte delicioase au un aluat fraged si crocant, umplut cu o crema fina de vanilie, aromata si catifelata, peste care se aseaza fructe proaspete si colorate. Combinatia dintre textura crocanta a tartei, dulceata cremei si prospetimea fructelor creeaza un desert spectaculos, apreciat atat de copii, cat si de adulti.
Reteta este simpla, ideala pentru zile de sarbatoare, mese festive sau ca un desert de weekend.
INGREDIENTE
- Pentru crema de vanilie:
- 200 g zahar
- 50 g amidon
- 600 ml lapte
- 250 g mascarpone
- esenta de vanilie
- Pentru cosulete:
- 250 g unt
- 3 oua
- 100 g zahar
- 1 lingurita amoniac
- 3 linguri lapte
- 3 linguri smantana
- ~650 g faina
Mod de preparare Mini tarte cu crema de vanilie si fructe:
Cosulete pentru mini tarte:
AICI am povestit mai pe indelete cum se pregatesc cosuletele, pe care le puteti umple cu ce crema va place voua 😉
Intr-un bol mixeaza spuma untul moale, lasat la temperatura camerei, pana devine pufos. Adauga zaharul si continua sa mixezi pana se topeste complet.
Incorporeaza ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Adauga apoi amoniacul dizolvat in lapte si smantana, omogenizand compozitia.
Incepe sa adaugi faina treptat: la inceput amesteca cu lingura, apoi framanta cu mana pana cand obtii un aluat moale, dar ferm si nelipicios, usor de modelat.
Cantareste bucatele de aluat de cca 14-15 g (asa am considerat eu ca ar fi cel mai bine) si modeleaza-le sub forma de bilute. Pune bilutele in forma bine incinsa, la foc mic spre mediu, si coace timp de 2-3 minute, intorcand forma pe ambele parti.
- in primele 30 de secunde tine forma stransa, astfel incat aluatul sa se intinda uniform pe peretii cosuletelor. Dupa acest timp poti si deschide usor forma sa verifici gradul de coacere.
Scoate cosuletele cu grija din forma si continua coacerea pana termini tot aluatul.
Crema de vanilie cu mascarpone:
Pune zaharul si amidonul intr-o cratita si amesteca bine. Toarna laptele, putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase.
- teoretic, amidonul se poate inlocui cu faina, dar sfatul meu este sa folositi amidon. Crema este mult mai gustoasa si mai fina
Pune vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbe compozitia pana se ingroasa, amestecand continuu. Da deoparte de pe foc, lasa sa se racoreasca si pune esenta de vanilie dupa gust.
Peste crema racorita pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Mixeaza putin budinca racita, cat sa se desfaca si adauga mascarponele. Mixeaza pana obtii o crema fina si omogena.
Asamblare Mini tarte cu crema de vanilie si fructe:
Umple fiecare cosulet cu crema de vanilie, cu ajutorul unui posh. Finiseaza cu fructe proaspete si frunzulite de menta, dupa care dai la frigider pana la momentul servirii.
- poti folosi orice fructe ai si iti plac, chiar si din compot (bine scurse de zeama)
- se pastreaza foarte bine la frigider, in cutie cu capac, 2-3 zile (la noi mai mult de atat nu au stat)
Pofta buna!
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook DULCIURI FEL DE FEL









1 comentariu
Arată absolut superb! Sunt perfecte pentru o masă festivă sau un brunch elegant. Îmi place mult cum ați folosit glazura neutră – dă un luciu fantastic și scoate în evidență culorile fructelor.
Am o singură nelămurire legată de coji: recomandați o coajă sablée sau merge bine și un aluat fraged obișnuit pentru a susține crema generoasă de vanilie? Mulțumesc pentru rețetă!