Pentru astazi avem un chec pufos cu apa minerala. Dar, pentru ca exista si un dar 😀 apa minerala poate fi inlocuita cu lapte. De asemenea, pentru a simplifica putin reteta, mai ales daca aveti si un mixer bun, ouale se pot mixa intregi de la bun inceput, fara a mai separa albusurile de galbenusuri.
Desi alor mei le place checul, dovada ca pana acum am incercat mai multe retete de chec, reteta de chec pufos de azi am incercat-o mai mult de curiozitate, intrigata de inversunarea unora cum ca reteta contine prea mult zahar. Nici mie nu-mi plac prajiturile foarte dulci si da! la o prima vedere poate parea ca e foarte mult zahar. Va asigur ca nu este, ba unii dintre cei care au mancat din el au spus ca mergea chiar mai dulce. Trebuie luate in considerare si celelalte ingrediente si faptul ca din cantitatile date ies 2 checuri mari, facute in tavi de cozonac. Desigur, se poate pune mai putin, daca o sa considerati ca asa este mai bine 🙂

INGREDIENTE
- 8 oua
- 2 cani zahar (400 grame)
- 2 cani faina (300 grame)
- 8 linguri ulei (80 ml)
- 8 linguri apa minerala sau lapte (120 ml)
- 10 g praf de copt
- coaja rasa de portocale
- esenta de vanilie
- 2 linguri cacao
Mod de preparare Chec pufos – reteta cu apa minerala:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana se topeste si nu se mai simt granule de zahar. Amestecam galbenusurile cu uleiul ca la maioneza, adaugam apa minerala, esenta de vanilie si coaja de portocala.
- de obicei rasnesc zaharul intr-o rasnita de cafea, astfel se topeste mai usor si nu raman granule de zahar
- apa minerala poate fi inlocuita cu lapte
- ouale se pot mixa intregi pana isi tripleaza volumul si se albesc, apoi se adauga restul ingredientelor pe rand
Incorporam compozitia de galbenusuri in albusurile batute amestecand usor cu o spatula de jos in sus. Adaugam apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
- in functie de preferinta, se pot adauga stafide sau miez de nuca
Dam deoparte o parte din compozitia de chec, eu am dat cca 1/3, dar mergea si mai putin. Adaugam cacaoa si amestecam pana se omogenizeaza. Restul de compozitie se toarna in 2 tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt. Punem compozitia de cacao peste compozitia de chec si amestecam usor la suprafata cu furculita.
Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute. Facem testul cu scobitoarea. Checurile se scot pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI