Acest tort cu fructe si crema mascarpone este tortul pe care prietena mea Teodora il prefera si care a fost conceput special pentru ea si fix dupa gustul sau. A fost apreciat de fiecare data de toti cei care au mancat, de aceea am vrut musai sa vi-l aduc si voua. Il puteti face oricand, cu orice ocazie, dar mai ales acum la Revelion cred ca merge foarte bine. Este usor si fresh, gustos si aromat pana la ultima bucatica. Pe langa toate acestea este si foarte usor de facut! 😉
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (22-24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Toate ingredientele se pun intr-un bol sau in vasul robotului de bucatarie. Se mixeaza pana capata consistenta si crema este este suficient de ferma. Totusi, aveti grija sa nu mixati mai mult decat este necesar, pentru ca exista riscul sa se taie.
Blatul racit se taie in 3 parti, pe orizontala.
Pentru sirop se indulceste laptele dupa gust si se pune esenta de vanilie dupa gust. Se poate folosi si zahar vanilat.
In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, sau intr-un inel pentru prajituri punem primul blat, insiropam si acoperim in strat uniform cu jumatate din cantitatea de crema. Presaram fructe pe toata suprafata cremei
Continuam cu celelalte blaturi si restul de crema. Se inveleste bine in folie si se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. A doua zi, se rastoarna tortul pe un platou si se imbraca in crema de frisca cu mascarpone. Se orneaza cu ciocolata si fructe proaspete.
Se prepara la fel ca si crema pentru umplutura, doar ca acum vom avea alte proportii ale ingredientelor, pentru a obtine o crema mai pufoasa si mai putin dulce.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
Daca vrei sa faci o prajitura de casa cu care sa mergi la sigur, atat…
Pentru astazi avem niste bomboane de casa din 3 ingrediente. Nimic mai simplu si mai…
Bruschete cu rosii si mozzarella, o reteta simpla, da' simpla de tot. Grozav de buna…
Prajitura pufoasa cu piersici pe care v-o aduc astazi este o prajitura simpla si rapida,…
Rulouri din aluat de foietaj cu ciocolata - o idee grozava pentru atunci cand ai…
Eclere Tiramisu - un desert spectaculos si delicios in egala masura. Un desert 2 in…
This website uses cookies.