Am fost provocata sa fac acest tort, da’ provocata rau de tot! 😀 Fetele… dragutele… de pe Facebook mi-au aruncat in pagina o ditai felia de tort si eu am stat cu ochii lipiti de monitor o zi intreaga :))) Intr-un tarziu mi-am dat seama ca mai bine ar fi sa pornesc spre bucatarie daca vreau sa-mi potolesc poftele. Si uite-asa am gasit si ocazia de a folosi cutia de mascarpone ce-o aveam in frigider, cumparata in ideea ca „poate fac ceva bun intr-o zi” :)) Pentru acest tort cu crema de mascarpone si caramel am pornit de la reteta Marthei Stewart, dar pana la final am ajuns la reteta mea, c-asa-mi place mie sa adaptez si sa improvizez 😉
Reteta de tort este destul de lunga si poate parea greu de facut, dar va asigur ca nu e asa. Se face foarte usor, iar daca optati pentru varianta „blaturile azi, crema maine” 🙂 deja e floare la ureche. Fiind un tort de potolit pofte, un tort de familie, nu l-am dichisit in nici un fel, dar se poate orna dupa cum doreste fiecare. Dar sunt de parere ca si „alandala” asta are farmecul ei 😉
Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa. La sfarsit incorporam nuca macinata.
Compozitia se imparte in 3 si se coc 3 blaturi intr-o tava de 20 cm diametru, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 40 de minute fiecare. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine.
Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic. Se omogenizeaza foarte bine, se lasa sa se raceasca, apoi se da la congelator pentru cca o ora.
Crema de ciocolata se mixeaza pana se intareste si devine pufoasa.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa.
Mascarponele se mixeaza cu cele 2 linguri de zahar pana devine pufos. Adaugam frisca batuta si mixam pana la omogenizare. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Zaharul se caramelizeaza, pana se aureste si devine lichid. Se da deoparte si turnam frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, se fierbe pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.
Fiecare blat se taie in 2. Crema de mascarpone se imparte in 5 si se repartizeaza intre cele 6 blaturi. Peste fiecare strat de crema de mascarpone punem cate un strat de caramel. Peste ultimul blat punem crema de ciocolata.
Tortul se da la rece pentru cateva ore, apoi se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
Daca vrei sa faci o prajitura de casa cu care sa mergi la sigur, atat…
Pentru astazi avem niste bomboane de casa din 3 ingrediente. Nimic mai simplu si mai…
Bruschete cu rosii si mozzarella, o reteta simpla, da' simpla de tot. Grozav de buna…
Prajitura pufoasa cu piersici pe care v-o aduc astazi este o prajitura simpla si rapida,…
Rulouri din aluat de foietaj cu ciocolata - o idee grozava pentru atunci cand ai…
Eclere Tiramisu - un desert spectaculos si delicios in egala masura. Un desert 2 in…
This website uses cookies.
View Comments
Aoleu, Doamne, ce ai tu aici... Aoleu, mor de pofta, il fac, parol, ca nu mai pot!!! Dar am forme de 18 cm...
Cleos, cred ca-s ok si cele de 18! ;)
Une vrai délice, il est superbe, Bravo!
Bisous
Multumesc! :)
orice as face, oricat as incerca cu torturi de fructe si alte sortimente...da, daaa, naturale, sigur! nu pot mama draga! cedez, da cedez neconditionat la aceasta varianta de tort, mascarpone, caramel, chocolata.
asta e situatia mihalis, nici roz nici albastra, ci neagraaa precum chocolata si ravasitoare precum caramelul si ... ei da, mascarpone e mai prieten cu blatul negru decat cu mironositzul de diplomat, iti zic eu!
nu stiu, cred ca mi se trage din copilarie, in laboratoarele anilor 70, se faceau niste amandine insiropate si inchocolate-adevarate - da, stiu cum am scris :) - care zau mi le ai adus aminte cu acest tort... pe atunci erau femei serioase in cofetarii, avea mama o prietena care, vizitandu ne din cand in cand, ne aducea resturile de prajituri din tavile mari in care gateau amandine, ora 12, carpati, savarine... boeme motzate cu frisca ametite de domnul caramel parfumat cu rom.
de mama draga, ilustratiile cu tortul tau seamana cu amintirile unor vremuri mai cuminti.
sa fii iubita mereu mai tortuletzule!
Doamna Aurelia, fiecare comentariu pe care-l primesc de la dvs imi aduce zambetul pe buze. Si va multumesc pentru asta! >:D<
Miha, un tort la superlativ si poze exceptionale. Alandala este pe gustul meu si e in trend, dar tu stii deja asta
Multumesc Didi, esti o draguta! >:D<
Ma bucur ca ti-am stimulat simturile :)))) Acum ni le-ai stimulat tu :)))
Ce sa spun... o nebunie, pura nebunie de tort... te rog frumos sa refaci reteta ca daca venim si noi in vizita, sa ai si tu ceva acolo, sa ne servesti :P:P:))) muaah!
Laura, eu va multumesc ca m-ati stimulat! ;) Sa ma anunti cand vii, ok? :))
Fooarte apetisant! Marcarpone si caramel....mmmmmm!
Multumesc Dana! Da, e bun...bun de tot! ;)
Vai cum arata!!!
...tu esti regina dulciurilor fara indoiala!!!
Multumesc Camy! >:D< Nu-s o regina, poate doar o printesa :))))))
Tortul este f.bun . M-am incumetat si l-am facut desi am zis ca nu mai fac nimic de pe net dupa ce am luat niste tzepe. Eee gustul este perfect: pufos, aromat cu caramelul ala care parfumeaza mascarponele, se topeste in gura. Insa, nu este chiar asa usor de facut, stai cateva ore in bucatarie. Si apoi trebuie sa te pregatesti din timp, sa le cumperi pe toate. Nu cred eu ca aveai asa intr-o zi prin casa 400 grame de iaurt ( trei cutii) si inca 500 grame frisca lichida.etc. Insa in afara de asta reteta ta este una dintre cele mai bune . Felicitari!
Gina, iaurtul nu lipseste niciodata de la mine din frigider, nu neaparat ca-l folosesc la prajituri, ci pentru ca il consumam ca atare, atat noi adultii cat si copiii. Si nu cumpar niciodata cutii mici. :D Si frisca am mai tot timpul in frigider si chiar de nu am... am un Lidl aproape :)))))
Una peste alta, ma bucur ca ti-a placut tortul si ca ai avut curaj sa-l incerci, desi n-am spus ca e un tort care se face repede, ci unul care nu e greu de facut. Chiar am sugerat la inceput sa se faca "blaturile azi si crema maine" :)))) ca sa para mai usor.
Eu te mai astept pe aici si sper sa mai incerci din retete! Iti doresc un Paste Fericit! >:D<
arată într-un mare fel!
o întrebare, poate ți-a scăpat sau mi-a scăpat mie ;-) : blaturile nu se însiropează?
p.s. dacă se poate un răspuns urgent, pentru că mă și apuc de el :-)
mercic!
Sebra, blatul este unul dens si o consistenta usor umeda. Din punctul meu de vedere nu necesita insiropare, mai ales ca blatul absoarbe din caramel si din umezeala din crema. Dupa o zi de stat la frigider este perfect. Dar daca voua va plac blaturile foarte insiropate zic eu ca ii poti pune putin sirop, dar nu foarte mult.
Sa ai spor!
@Miha,
Mercic! Merg pe mâna ta! :)