Blat:
Punem cacaoa intr-un vas si turnam apa clocotita, amestecand continuu. Amestecam pana dispar toate cocoloasele si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea lucioasa. Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit (in cateva reprize) bezeaua.
Turnam compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Lovim apoi cu palma in masa de cateva ori, sa eliminam excesul de aer din compozitie si dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Blat de bezea:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine lucioasa si face turturi.
Se adauga si esenta de vanilie. Turnam bezeaua intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Il scoatem cu atentie pe un gratar si-l lasam la racit.
Crema:
Smantana foarte rece se bate cu mixerul la viteza mica pana se face ca o spuma, cu basicute mici deasupra. 🙂 Se adauga zaharul pudra si intaritorul si se mixeaza pana se intareste.
Adaugam nuca macinata si amestecam usor cu o spatula.
Dam la rece pana in momentul asamblarii.
Blatul de bezea il vom unge pe ambele parti cu cate un strat de ciocolata, pentru a-si pastra textura crocanta. Si pentru un gust intens de ciocolata, evident. :)))
Vom folosi:
200 g ciocolata amaruie
60 g unt
4 linguri lapte
Ciocolata o topim pe baie de aburi impreuna cu untul si laptele. Omogenizam si lasam la racit. Ungem cu jumatate din cantitate o parte a blatului de bezea si dam cateva minute la congelator, pana se intareste. Il intoarcem pe partea cealalta si ungem cu restul de ciocolata si dam din nou la congelator pana se intareste.
Blatul de pandispan racit il taiem in 2. Fiecare parte o insiropam usor cu sirop de zahar, apa si coniac.
Punem primul blat pe un platou, turnam jumatate din cantitatea de crema de frisca, acoperim cu blatul de bezea uns cu ciocolata, cealalta jumate din crema de frisca si blatul al 2-lea de cacao. Dam la rece pana pregatim frisca pentru ornat si banda de ciocolata.
Banda de ciocolata am facut-o dupa modelul Lissei. E o idee excelenta! Voi spune de-acum adio marginilor de tort rau finisate sau neregulate. :)))
Decor:
Smantana foarte rece se bate cu mixerul la viteza mica pana se face ca o spuma, asa cum am procedat si la prepararea cremei. Se adauga zaharul pudra, zaharul vanilat si intaritorul. Se mixeaza pana se intareste. Cu jumatate din cantitate vom unge tortul, cu restul vom orna. Dupa preferinta si mai ales pricepere. :))
Ciocolata o topim pe baie de aburi cu untul si laptele. Omogenizam si lasam la racit.
Pe fasia de punga de ambalat, taiata dupa dimensiunea tortului, turnam ciocolata si nivelam foarte bine cu o spatula. Lasam putin sa se intareasca, atat cat sa nu curga, apoi o punem de jur imprejurul tortului. Dam din nou la rece, cat sa se intaresca foarte bine ciocolata, apoi dezlipim cu atentie fasia de ceolofan.
Uhahaaa…cat am scris. Am muncit mai mult la scris decat la facut tortul. :))) Nu este greu de facut, doar ca necesita timp si putina rabdare la dezlipit fasia de ceolofan. :)))
Daca vrei sa faci o prajitura de casa cu care sa mergi la sigur, atat…
Pentru astazi avem niste bomboane de casa din 3 ingrediente. Nimic mai simplu si mai…
Bruschete cu rosii si mozzarella, o reteta simpla, da' simpla de tot. Grozav de buna…
Prajitura pufoasa cu piersici pe care v-o aduc astazi este o prajitura simpla si rapida,…
Rulouri din aluat de foietaj cu ciocolata - o idee grozava pentru atunci cand ai…
Eclere Tiramisu - un desert spectaculos si delicios in egala masura. Un desert 2 in…
This website uses cookies.
View Comments
Vaya lujo de tarta, maravillosa. Saludos
pffff, cred ca e super delicos tortul. Eu sunt mare fan al torturilor, as manca non stop, doar ca e o problema kg.... super ingenioasa idea cu celofanul, chiar ma gandeam cum ai facut :)))este un tort de 5 stele :*
o idee geniala cu folia aceea!
Un tort la care nu pot sa refuz o feliuta! arata foarte bine! Imi place idea cu ciocolata pe margine! O seara placuta!
Mamaaaaaaa,ce bine arata!Super.Vreau si eu.
M_am prezentat la o feliuta, gata... m-am indulcit, pot dormi satisfacuta... Trebuie sa incerc si eu, varianta asta cu ciucalata topita pe punga cu gaurele...(as spune pocnitori, dar suna urit ...hi, hi...=
8-> super!
zi-mi, te rog, folia aceea nu o ungem cu nimic? asezam ciocolata pe uscat si se va deslipi pur si simplu dupa ce se raceste?
Bafta! Arata super
Cred ca e delicios !! Bafta . Arata taaaare bine.. Pupici
Miha, mai exact cate oua inseamna ''250 gr albus''? Cu aproximatie...Multumesc!