Voiam sa fac un tort, ca n-am mai facut demult. Sa fie cu o crema usoara si aromata, usurel si pufos. Si cu putina ciocolata! :)) Pana la urma am optat pentru varianta mini pentru ca voiam sa-mi testez proaspata achizitie de la pentrucopt.ro si pentru ca trebuia sa fac cumva sa impac toate gusturile celor din familie.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema de branza:
- 300 g crema de branza Almette
- 3 linguri zahar pudra
- 50 g unt
- 1 zahar vanilat
- Pentru gemul de capsuni:
- 250 g capsuni
- 2-3 linguri zahar (dupa gust si in functie de cat de dulci sunt capsunile)
- 1 bucatica de cca 3 cm ghimbir proaspat
- Pentru decor:
- 150 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 50 ml frisca lichida
- folie cu buline (folosita la ambalaj)
- In plus:
- 200 ml frisca lichida
- 1 intaritor de frisca
- 1 zahar vanilat
- fructe de padure (coacaze rosii si afine)
Mod de preparare Tortulete cu crema de branza:
Vom incepe prepararea acestui tort cu gemul de capsuni, pentru ca necesita mai mult timp.
Capsunile se paseaza si se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul. Se fierbe la foc mic, amestecand periodic, pana gemul scade si ajunge la consistenta dorita. Testati pe o farfurioara rece cat de gros va fi gemul dupa ce se raceste. Se lasa la racit.
Ghimbirul il dam pe razatoarea cu ochiuri mici, il punem intr-o bucata de tifon si-l scurgem bine de zeama. Zeama o punem peste gem si omogenizam.
Daca nu va deranjeaza firisoarele de ghimbir il puteti pune cu totul.
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava mare de la aragaz (cea din dotarea standard) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20-25 de minute. Blatul se scoate pe un gratar (cu tot cu hartia de copt) si se lasa la racit.
Daca optati sa faceti un tort si nu tortulete, coaceti compozitia intr-o tava de 24-26 cm diametru.
Crema:
Crema de branza Almette o punem intr-un castron. Punem zaharul si zaharul vanilat, untul moale la temperatura camerei si mixam totul pana obtinem o crema omogena.
Din blatul racit decupam cerculete de marimea inelului pentru ornat. Punem in inel cate in cerc de blat, ungem cu gem, un strat de crema si acoperim cu un alt cerc de blat.
Pentru efecte vizuale 😀 puteti sa ungeti si cel de-al doilea cerc de blat cu gem de capsuni
Pentru decor:
Ciocolata o topim pe baie de aburi cu untul si frisca lichida. Omogenizam si lasam la racit.
Pe fasia de folie pentru ambalat, taiata dupa dimensiunea tortuletului, turnam ciocolata si nivelam foarte bine cu o spatula. Punem pentru 1-2 minute la congelator, atat cat sa nu curga, apoi o punem de jur imprejurul tortului. Dam din nou la rece, cat sa se intareasca foarte bine ciocolata, apoi dezlipim cu atentie fasia de ceolofan.
Ornam cu frisca batuta si fructe de padure.
33 comentarii
Sa nu mai spun de cum arata…..Mereu m-am intrebat cum se face decorul acesta. Te pup.
Multumesc frumos draga mea! >:D<
Super arata! Este de nota 20! Pupici!
Multumesc mult Mari! >:D<
Eres una artista.
Saludos
Gracias Jose Manuel! 🙂
Foarte frumoase, iar la gust nemaipomenite. Te felicit!
Multumesc frumos Rocsi! >:D<
Eu am venit sa privesc mai bine imaginile , caci sunt SUPERBE !!! <3
Felicitari !!
Multumesc Adina! >:D<
Arata superb!!!!
Multumesc Simona! >:D<
ador retetele pas cu pas la fotografi ,de prezentare ce sa mai zic ,sunt super
un blog pe cinste
Multumesc Joly! >:D<
Foarte frumoasa prajitura. Dar tot nu am inteles cum de ti-a iesit forma de honeycomb, ce ai facut?
In reteta am scris despre cum am facut…”Pe fasia de folie pentru ambalat, taiata dupa dimensiunea tortuletului, turnam ciocolata si nivelam foarte bine cu o spatula. Punem pentru 1-2 minute la congelator, atat cat sa nu curga, apoi o punem de jur imprejurul tortului. Dam din nou la rece, cat sa se intareasca foarte bine ciocolata, apoi dezlipim cu atentie fasia de ceolofan”
La reteta asta este si o poza cu procedeul http://www.dulciurifeldefel.ro/tort-cu-ciocolata-si-bezea/
Ah, nu intelegam ce e cu folia de celofan.. De fapt e folie cu bubbles de impachetat:) Buna idee:)
Merita un 10 cu felicitari.
Se acorda.
😀
Multumesc frumos! >:D<
OMG!!! Cat de bine arata, felicitari!
Pupici
Multumesc Angi! >:D<
Cate tortulete ti-au iesit?
6 tortulete. Am decupat 12 cercuri din foaia de blat. Depinde si de marimea la care tai cercurile… daca pui 2 sau 3 blaturi 😉
Multumesc frumos!
Sunt fanul tau numarul 1. Multumesc pentru retetele tale nemaipomenite . Mirela
si eu multumesc de incredere >:D<
se poate folosi si alt tip de branza?mascarpone?
Poate mascarpone combinat cu ceva ciocolata alba sau neagra… Asa simplu, cu zahar si unt, cred ca fi prea.. gras
hi,am gasit almette pana la urma si am facut 33 tortulete:D.o fost ziua fetitei mele.am avut putin de lucru la decor,mai bine zis la ciocolata dar so meritat.or fost delicioase,si invitatii mior zis sa ma appuc de facut pentru comunitatea romana de aici:).iti multumesc pentru reteta,este minunata.
eiiii… dar ai facut ceva tortulete 🙂 Ma bucur tare mult ca v-au placut!
La multi ani fetitei! >:D<
aceasta este o reteta extraordinar de buna
Bravo ! O reteta foarte reusita si echilibrata
Buna Miha!Te rog sa ma ajuti cu un sfat.As vrea sa fac un tort de aprox. 3,5kg .Trebuie sa fac cantitate tripla?diametrul tavii ar fi ok de 26?
Multumesc mult mult 🙂 te pup