Retete de prajituri / Torturi

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Tort Dulciuri fel de fel

Daca tortul lui Robert a starnit atata admiratie, a trebuit ca si tortul EI sa fie impresionant. Si ce putea fi mai atractiv pentru copii decat o adunatura de „dulciuri fel de fel„? 😉 Bomboane de ciocolata de cateva feluri, bomboane Raffaelo, ciocolata Milka, bezele colorate si acadele irezitibile… toate au fost devorate de copii. Aproape ca nici nu le-a mai trebuit felia de tort pusa pe farfurie :))

Am vrut ca cei 9 ani ai Amirei sa-i sarbatorim cu multa ciocolata, dar ca sa nu fie totusi prea mult am echilibrat cu o crema usoara de mascarpone.

Tort Dulciuri fel de fel

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt
  • 60 ml ulei
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 300 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema mascarpone:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingura lapte
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru „imbracat” tortul”
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 300 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar pudra vanilat
  • Pentru decor:
  • bomboane de ciocolata
  • bomboane Raffaello
  • bezele colorate
  • ornamente colorate
  • acadele

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone:

Blat:

Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam pe rand galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 4 parti egale si coacem 4 blaturi intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 15 de minute fiecare. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam la racit. Blaturile sunt foarte moi si fragede, atentie cum le manevrati, sa nu se rupa.

Crema mascarpone:

Galbenusurile, laptele si zaharul se freaca pana devin ca o crema. Punem compozitia pe baie de aburi si se fierbe fara a da in clocot, pana crema se ingroasa usor, ca o ciulama. Dam deoparte, lasam sa se raceasca foarte bine.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Gelatina se pune la hidratat in apa rece ( pui peste gelatina atata apa cat sa fie bine acoperita)

In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa.

Gelatina o topim pe baie de aburi sau cateva secunde la microunde. Punem peste gelatina 2-3 linguri de crema si amestecam bine. Turnam apoi peste crema ramasa si mixam energic, pana la omogenizare. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Montam tortul in tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre cele 4 blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat ar fi peste noapte.

Pentru „imbracat” tortul se mixeaza smantana pentru frisca pana prinde consistenta. Se adauga zaharul pudra si crema de branza si se mixeaza pana crema devine ferma.

Tortul se rastoarna pe un platou, se imbraca in crema de frisca si se orneaza cu „dulciuri fel de fel” 😉

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu gem si bezea cu nuca

Prajitura cu gem si bezea cu nuca

Nu putem incepe saptamana mai bine decat cu o prajitura cu gem si bezea cu nuca 🙂 Este o prajitura simpla, fara ingrediente sofisticate, o prajitura cu aluat fraged, umpluta cu gem si bezea crocanta cu nuca. E un deliciu! Mod de preparare Prajitura cu gem si bezea cu nuca: […]

Chec pufos cu nuca la tava

Chec pufos cu nuca la tava

Ti s-au anuntat musafiri si vrei o idee de ceva bun si rapid? Copiii iti cer desert si nu prea ai chef de prajituri sofisticate? Iti propun sa incerci reteta de chec pufos cu nuca la tava, garantez ca te va scoate din incurcatura 🙂 Reteta este foarte versatila, se […]

Prajitura cu branza si budinca de visine

Prajitura cu branza si budinca de visine

Prajitura cu branza si budinca de visine de astazi este, de fapt, o reinterpretare la prajitura Fanta. Totul a pornit de la niste zeama ramasa de la un compot de visine pe care n-as fi vrut sa o arunc 🙂 Mod de preparare Prajitura cu branza si budinca de visine: […]

Prajitura cu visine si ciocolata

Prajitura cu visine si ciocolata

Dupa ce am incercat prajitura cu visine in fel si chip, prajitura cu visine si ciocolata s-a potrivit la fix poftelor noastre. Ciocolata si gustul acrisor al visinelor s-au combinat perfect, va recomand din suflet sa incercati si voi 🙂 Mod de preparare Prajitura cu visine si ciocolata: Crema de […]