Am avut in ultima vreme diverse ocazii la care am avut cate ceva sau pe cate cineva de sarbatorit. Cerinta a fost intotdeauna „un tort de ala bun cum faci tu, dar sa fie simplu, nu te complica” 😀 Si ce poate fi mai simplu decat un blat de tort cu cacao si un mousse de ciocolata? La acest tort cu 2 feluri de ciocolata mousse-ul de ciocolata se poate face din ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau ciocolata amaruie. Ori numai unul, ori combinate… cum doriti si cum va place 😉
Si daca tot e asa simplu, haideti sa va arat si voua…
INGREDIENTE
- Blat de tort:
- 5 oua
- 5 linguri zahar pudra
- 2 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 1 lingurita praf de copt
- Mousse de ciocolata:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 400 ml smantana pentru frisca
- 4 g gelatina
- esenta de vanilie
- Mousse de ciocolata alba:
- 200 g ciocolata alba
- 400 ml smantana pentru frisca
- 6 g gelatina
- Decor:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar (pudra)
- 150 g crema de branza
- esenta de vanilie
- Glazura de ciocolata:
- 100 g ciocolata amaruie
- smantana pentru frisca, atat cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita
Mod de preparare Tort cu 2 feluri de ciocolata:
Blat de tort cu cacao pentru Tort cu 2 feluri de ciocolata:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Blatul obtinut se taie pe orizontala in 3 parti.
Mousse de ciocolata cu lapte:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.
Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin, cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.
Mousse de ciocolata alba se prepara ca si cel de ciocolata cu lapte.
In tava in care am copt blatul (tapetata cu folie alimentara) se pune o parte de blat insiropat cu putin lapte amestecat cu Nesquik, apoi mousse-ul de ciocolata alba. Acoperim cu al doilea blat, mousse-ul de ciocolata cu lapte si acoperim cu cel de-al treilea blat. Se inveleste Se pune la frigider pentru cateva ore, pana cremele se intaresc suficient.
Tortul se scoate pe un platou si se orneaza cu crema de frisca preparata astfel:
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra, esenta de vanilie si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata. Cu o parte din crema se „imbraca” tortul, o parte se pastreaza pentru „floricele”
Pentru glazura de ciocolata se topeste ciocolata pe baie de aburi, apoi se toarna smantana pentru frisca putin cate putin pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Se toarna peste tort, lasand sa curga peste margini.
Se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna! 😉
31 comentarii
Este super,mai mult decat minunat!
multumesc Olivia! 🙂
Arata suuperb,il mananci cu privirea!!! Maine vreau sa-l prepar si eu pentru aniversarea baielelului meu,doar o mica problema am…tava mea are diametrul de 25/35 si nu stiu daca sa fac o portie si jumatate, sau sa fac portie dubla!? Ma puteti sfatui?? …inca ceva…crema de branza este de fapt mascarpone?!
Mihaela, merge facut o portie si jumatate 😉
Crema de branza e Almette cu smantana
Scusa ma brâzã de vacã se pune ori poţi sã pui si filadelfia aştet rãspunsul mulţumesc
Se foloseste crema de branza gen Philadelphia, Almette…
Buna in loc de smantana pentru frisca pot pune Hulala, Meggle, etc. (Nu imi iese niciodata cu smantana pentru frisca mi se taie)
Poti folosi si frisca vegetala, daca asa doresti.
Smantana pentru frisca se taie daca o bati prea mult. La aceatsa reteta n-ar trebui sa intampini probleme pentru ca frisca nu trebuie batuta foarte mult (pana sa devina ferma, doar pana devine pufoasa)
Imi place foarte mult cred ca o sa fac si eu pt ziua mamei si pot pune hulala miha
Daca vrei si iti place, poti pune si Hulala 🙂
Buna ziua,
Imi puteti spune va rog, daca frisca folosita este neindulcita ?
Va multumesc !
Da, frisca este neindulcita
Miha,eu am o forma rotunda rotunda de 28 cm poti sa mi spui ce cantitati mi ar trebui.multumesc
Pentru blat as zice sa folosesti 7 oua. Daca nu iti este prea greu poti face blaturile separat, din cate 2 oua, si atunci folosesti doar 6 😉
Pentru crema o portie si jumatate este suficient
Daca folosesc frisca lichida indulcita in loc de smsntana pentru frisca …cat zahar ar trebui pus?
In crema nu se pune zahar deloc, iar pentru decor poti pune in functie de preferinta ta de dulce
Buna ziua!am facut acest tort,desi am batut foarte bine albusurile,atat de bine incat erau bat si emulsia statea deasupra a iesit foarte mic,nu il puteam imparti in 3…a trebuit sa mai fac inca o data un blat ca sa il pot imparti…crema am facut-o,dar era foarte moale,imi picase pe langa…ma refer in momentul in care am pus frisca,desi am timut ciocolata la congelator pentru a se raci mai repede,degeaba…cand am pus frisca,si aceea rece de la frigider,s-a ploştit de tot!as dori sa ma ajutati cu niste sfaturi!eu nu am venit cu critici,doamne fereste,dar v-am scris toate acestea ca sa imi dau seama daca gresesc undeva!imi place foarte mult acest tort cum arata,si cu siguranta aceasta combinatie de ciocolata alba cu neagra e ceva fabulos!as dori niste sfaturi va rog,doresc sa mai fac inca o data acest tort!o zi superba va doresc!
Buna, Nicoleta
Tava in care ai copt blatul era de marimea recomandata, 20/30 cm? Pe langa asta, este foarte important ca si faina si cacao sa fie corect incorporate, la sfarsit compozitia sa fie spumoasa.
Pentru crema ai folosit gelatina? Restul de frisca se bate pana devine pufoasa apoi se adauga in crema de ciocolata
La ce va referiti cand spuneti sa fie faina si cacao corect incorporate?.dupa ce am pus faina am folosit o lingura de lemn!restul de frisca am batut-o separat,am pus chiar si un intaritor de frisca….frisca era ok,dar cand am pus-o peste crema a devenit moale toata crema!
faina amestecata cu cacaoa se incorporeaza in compozitie cu miscari de sus in jos, astfel incat la sfarsit sa avem o compozitie spumoasa
Da,am folosit o tava cu dimensiunile de 20/30..faina am amestecat-o cu cacao si praful de copt si am folosit o lingura de lemn,nu am mai folosit mixerul…am folosit 4 gr gelatina la ciocolata neagra si 6 gr la cea alba..dar probabil nu am lasat-o suficient la racit,nu stiu ce sa zic..probabil trebuia lasata pana se ingrosa un pic si apoi pusa gelatina…
Gelatina hidratata in apa rece se pune in crema calda, asa se va dizolva mai bine in compozitie. Pe masura ce crema se raceste trebuie sa se inchege. Daca acest lucru nu s-a intamplat e posibil ca gelatina sa nu fi fost buna…
La ce va referiti cand spuneti sa fie faina si cacao corect incorporate?.dupa ce am pus faina am folosit o lingura de lemn!restul de frisca am batut-o separat,am pus chiar si un intaritor de frisca….frisca era ok,dar cand am pus-o peste crema a devenit moale toata crema!
Buna, Miha! Daca folosesc ciocolata neagra (min. 70% cacao) si pun doar 2g de gelatina, oare imi iese mousse-ul? Sau ce cantitati ar trebui sa pun, daca schimb ciocolata cu una neagra? Multumesc!
Buna,
Da, este bine cu 2 g de gelatina.
Foarte bun tortul ! Felicitari Miha ! 🙂
Multumesc frumos!
Foarte bun! A iesit la fel ca cel din imagine! Multumesc!
Ma bucur mult ca a fost pe plac! 🙂
Pot sa insiropez blatul cu apa,zahar și rom?
Se poate, desigur