Tort cu 2 feluri de ciocolata

de Miha
17021 vizualizări
Tort cu mousse de ciocolata

 

 

felie tort cu ciocolata

Am avut in ultima vreme diverse ocazii la care am avut cate ceva sau pe cate cineva de sarbatorit. Cerinta a fost intotdeauna “un tort de ala bun cum faci tu, dar sa fie simplu, nu te complica” 😀 Si ce poate fi mai simplu decat un blat de tort cu cacao si un mousse de ciocolata? La acest tort cu 2 feluri de ciocolata mousse-ul de ciocolata se poate face din ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau ciocolata amaruie. Ori numai unul, ori combinate… cum doriti si cum va place 😉

Si daca tot e asa simplu, haideti sa va arat si voua…

Tort cu mousse de ciocolata

Tort cu 2 feluri de ciocolata

Am avut in ultima vreme diverse ocazii la care am avut cate ceva sau pe cate cineva de sarbatorit. Cerinta a fost… Torturi Tort cu 2 feluri de ciocolata European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 10 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat de tort:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt
  • Mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 4 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 6 g gelatina
  • Decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar (pudra)
  • 150 g crema de branza
  • esenta de vanilie
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • smantana pentru frisca, atat cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita

Mod de preparare Tort cu 2 feluri de ciocolata:

Blat de tort cu cacao pentru Tort cu 2 feluri de ciocolata:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 3 parti.

blat de tort cu cacao

Mousse de ciocolata cu lapte:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin,  cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

cum se face mousse de ciocolata

Mousse de ciocolata alba se prepara ca si cel de ciocolata cu lapte.

In tava in care am copt blatul (tapetata cu folie alimentara) se pune o parte de blat insiropat cu putin lapte amestecat cu Nesquik, apoi mousse-ul de ciocolata alba. Acoperim cu al doilea blat, mousse-ul de ciocolata cu lapte si acoperim cu cel de-al treilea blat. Se inveleste Se pune la frigider pentru cateva ore, pana cremele se intaresc suficient.

Tortul se scoate pe un platou si se orneaza cu crema de frisca preparata astfel:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra, esenta de vanilie si crema de branza.  Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata. Cu o parte din crema se “imbraca” tortul, o parte se pastreaza pentru “floricele”

Pentru glazura de ciocolata se topeste ciocolata pe baie de aburi, apoi se toarna smantana pentru frisca putin cate putin pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Se toarna peste tort, lasand sa curga peste margini.

Se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

poate vă plac și rețetele

25 comentarii

olivia 29 august 2016 - 13:20

Este super,mai mult decat minunat!

Răspuns
Miha 29 august 2016 - 22:00

multumesc Olivia! 🙂

Răspuns
Mihaela 5 noiembrie 2016 - 16:25

Arata suuperb,il mananci cu privirea!!! Maine vreau sa-l prepar si eu pentru aniversarea baielelului meu,doar o mica problema am…tava mea are diametrul de 25/35 si nu stiu daca sa fac o portie si jumatate, sau sa fac portie dubla!? Ma puteti sfatui?? …inca ceva…crema de branza este de fapt mascarpone?!

Răspuns
Miha 5 noiembrie 2016 - 16:29

Mihaela, merge facut o portie si jumatate 😉
Crema de branza e Almette cu smantana

Răspuns
Sarca Irina Rodica 30 noiembrie 2016 - 16:22

Scusa ma brâzã de vacã se pune ori poţi sã pui si filadelfia aştet rãspunsul mulţumesc

Răspuns
Miha 30 noiembrie 2016 - 21:11

Se foloseste crema de branza gen Philadelphia, Almette…

Răspuns
Valentina 5 decembrie 2016 - 8:48

Buna in loc de smantana pentru frisca pot pune Hulala, Meggle, etc. (Nu imi iese niciodata cu smantana pentru frisca mi se taie)

Răspuns
Miha 5 decembrie 2016 - 9:16

Poti folosi si frisca vegetala, daca asa doresti.
Smantana pentru frisca se taie daca o bati prea mult. La aceatsa reteta n-ar trebui sa intampini probleme pentru ca frisca nu trebuie batuta foarte mult (pana sa devina ferma, doar pana devine pufoasa)

Răspuns
Mitu marinela 28 februarie 2017 - 20:06

Imi place foarte mult cred ca o sa fac si eu pt ziua mamei si pot pune hulala miha

Răspuns
Miha 1 martie 2017 - 21:02

Daca vrei si iti place, poti pune si Hulala 🙂

Răspuns
Flori 21 martie 2019 - 12:59

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog, daca frisca folosita este neindulcita ?
Va multumesc !

Răspuns
Miha 27 martie 2019 - 16:37

Da, frisca este neindulcita

Răspuns
eugeniastancu 62@gmail.com 19 mai 2019 - 20:04

Miha,eu am o forma rotunda rotunda de 28 cm poti sa mi spui ce cantitati mi ar trebui.multumesc

Răspuns
Miha 21 mai 2019 - 7:21

Pentru blat as zice sa folosesti 7 oua. Daca nu iti este prea greu poti face blaturile separat, din cate 2 oua, si atunci folosesti doar 6 😉
Pentru crema o portie si jumatate este suficient

Răspuns
Radu Nicoleta 2 noiembrie 2019 - 20:33

Daca folosesc frisca lichida indulcita in loc de smsntana pentru frisca …cat zahar ar trebui pus?

Răspuns
Miha 2 noiembrie 2019 - 20:42

In crema nu se pune zahar deloc, iar pentru decor poti pune in functie de preferinta ta de dulce

Răspuns
Radu Nicoleta 9 noiembrie 2019 - 9:44

Buna ziua!am facut acest tort,desi am batut foarte bine albusurile,atat de bine incat erau bat si emulsia statea deasupra a iesit foarte mic,nu il puteam imparti in 3…a trebuit sa mai fac inca o data un blat ca sa il pot imparti…crema am facut-o,dar era foarte moale,imi picase pe langa…ma refer in momentul in care am pus frisca,desi am timut ciocolata la congelator pentru a se raci mai repede,degeaba…cand am pus frisca,si aceea rece de la frigider,s-a ploştit de tot!as dori sa ma ajutati cu niste sfaturi!eu nu am venit cu critici,doamne fereste,dar v-am scris toate acestea ca sa imi dau seama daca gresesc undeva!imi place foarte mult acest tort cum arata,si cu siguranta aceasta combinatie de ciocolata alba cu neagra e ceva fabulos!as dori niste sfaturi va rog,doresc sa mai fac inca o data acest tort!o zi superba va doresc!

Răspuns
Miha 9 noiembrie 2019 - 14:43

Buna, Nicoleta
Tava in care ai copt blatul era de marimea recomandata, 20/30 cm? Pe langa asta, este foarte important ca si faina si cacao sa fie corect incorporate, la sfarsit compozitia sa fie spumoasa.
Pentru crema ai folosit gelatina? Restul de frisca se bate pana devine pufoasa apoi se adauga in crema de ciocolata

Răspuns
Radu Nicoleta 9 noiembrie 2019 - 16:00

La ce va referiti cand spuneti sa fie faina si cacao corect incorporate?.dupa ce am pus faina am folosit o lingura de lemn!restul de frisca am batut-o separat,am pus chiar si un intaritor de frisca….frisca era ok,dar cand am pus-o peste crema a devenit moale toata crema!

Răspuns
Miha 10 noiembrie 2019 - 11:18

faina amestecata cu cacaoa se incorporeaza in compozitie cu miscari de sus in jos, astfel incat la sfarsit sa avem o compozitie spumoasa

Răspuns
Radu Nicoleta 9 noiembrie 2019 - 15:30

Da,am folosit o tava cu dimensiunile de 20/30..faina am amestecat-o cu cacao si praful de copt si am folosit o lingura de lemn,nu am mai folosit mixerul…am folosit 4 gr gelatina la ciocolata neagra si 6 gr la cea alba..dar probabil nu am lasat-o suficient la racit,nu stiu ce sa zic..probabil trebuia lasata pana se ingrosa un pic si apoi pusa gelatina…

Răspuns
Miha 10 noiembrie 2019 - 11:22

Gelatina hidratata in apa rece se pune in crema calda, asa se va dizolva mai bine in compozitie. Pe masura ce crema se raceste trebuie sa se inchege. Daca acest lucru nu s-a intamplat e posibil ca gelatina sa nu fi fost buna…

Răspuns
Radu Nicoleta 9 noiembrie 2019 - 16:00

La ce va referiti cand spuneti sa fie faina si cacao corect incorporate?.dupa ce am pus faina am folosit o lingura de lemn!restul de frisca am batut-o separat,am pus chiar si un intaritor de frisca….frisca era ok,dar cand am pus-o peste crema a devenit moale toata crema!

Răspuns
Alia 8 ianuarie 2020 - 0:55

Buna, Miha! Daca folosesc ciocolata neagra (min. 70% cacao) si pun doar 2g de gelatina, oare imi iese mousse-ul? Sau ce cantitati ar trebui sa pun, daca schimb ciocolata cu una neagra? Multumesc!

Răspuns
Miha 8 ianuarie 2020 - 13:13

Buna,
Da, este bine cu 2 g de gelatina.

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: