Tort Cafe Latte

de Miha
27386 vizualizări
Tort Caffe Latte

Iubesc cafeaua, fie ca este simpla, cappuccino sau latte. Espressorul meu Breville Prima Latte mi le ofera pe toate ori de cate ori mi se face pofta. Si pentru ca imi place si ciocolata, m-am gandit sa le reunesc in acest tort Caffe Latte, inspiratie fiindu-mi, desigur, cafeaua latte cea mai buna dintre toate 🙂

Tort Caffe Latte

Prietenii nostri de la Breville sarbatoresc Festivalul cafelei ocazie cu care au pregatit o sumedenie de oferte si surprize pe care le puteti vedea AICI

Tort Caffe Latte

Tort Cafe Latte

Iubesc cafeaua, fie ca este simpla, cappuccino sau latte. Espressorul meu Breville Prima Latte mi le ofera pe toate ori de cate… Torturi tort cu ciocolata, tort cu cafea European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.2/5
( 6 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 25 g gelatina
  • 100 g ciocolata amaruie (52% cacao)
  • 100 g ciocolata alba
  • 80 ml cafea espresso proaspat preparata
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Pentru blat:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • un varf de lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata (52% cacao)
  • lapte, cat glazura sa ajunga la consistenta dorita

Mod de preparare Tort Cafe Latte:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (22 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute, pana blatul devine ferm la atingere.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.

Cele 2 feluri de ciocolata se toaca grosier si se pun in castroane separate, cafeaua in alt castron.

Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana se dizolva. Se imparte in 3 parti egale si se toarna peste ciocolata tocata si peste cafea. Se amesteca bine in fiecare castron, pana ciocolata se topeste si compozitia se omogenizeaza.

  • in cazul in care nu v-ati miscat suficient de repede si compozitiile s-au racit, astfel incat sa nu se mai topeasca ciocolata, puneti castroanele cateva minute pe baie de aburi

Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat compozitia sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.

Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se imparte in 3 parti egale si se repartizeaza in cele 3 castrone cu crema de ciocolata si cafea. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Cum se monteaza Tort Cafe Latte:

Tortul se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blatul. Puneti blatul pe platoul de servire si asezati inelul. Turnati apoi, pe rand, crema de cafea, cremele de ciocolata, mai intai cea de ciocolata neagra, apoi cea de ciocolata alba. Dupa fiecare rand de crema dati platoul la rece, sa se intareasca, astfel incat cremele sa nu se intrepatrunda.

Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.

  • inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei

Tort Caffe Latte

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns