Dulciuri / Inghetata / Retete de prajituri

Profiterol

Reteta Profirerol

Ingrediente

  • Pentru gogosele:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6 oua
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 2 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g ciocolata amaruie
  • In plus:
  • inghetata
  • frisca
  • sos caramel
loading...

Mi-as dori ca peste ani si copiii mei sa-si aduca aminte cu drag de copilarie. Eu imi aduc aminte si acum de fustita pepit cu pliuri si de bluza alba cu volanase pe care le pastram ca pe niste bunuri de pret si pe care le imbracam doar duminica la biserica. 🙂 Ce nu-mi placea deloc atunci erau pompoanele prinse-n par, si nu accesoriile in sine ci faptul ca ma tragea mama de par pana sa mi le puna :)))  Dar, uitam repede de asta pentru ca dupa slujba de la biserica mergeam cu totii la cofetaria Opera, unde se faceau cele mai bune prajituri, si mancam cel mai mare si mai bun profiterol 😉

Zilele trecute mi-am propus sa le arat copiilor o particica din copilaria mea, desertul care mi-a indulcit duminicile. Au fost atat de incantati si uimiti incat e musai sa-l mai fac inca o data. Curand!

Mod de preparare Profiterol:

Gogosele:

Apa impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea se pune la fiert. Se fierbe pana se topeste untul, apoi se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Crema de ciocolata:

Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat, pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, putin cate putin amestecand mereu. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Adaugam untul si ciocolata, amestecam pana compozitia se omogenizeaza. Lasam la racit pana crema se intareste.

Gogoselele racite se umplu cu crema de ciocolata.

Profiterolul se monteaza in cupe sau pe un platou intins punand cate 3 gogosele si multa 😉 inghetata. Se orneaza cu frisca si sos caramel.

Pofta buna! 😉

 

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. o pofta teribila mi-ai facut. il am si eu pe lista de mult timp dar ai mei deja au racit dupa ce au mancat nougat, ca sunt sensibili amandoi, astept sa fie mai cald afara.
    introducerea mi-a mers la inima

  2. bai, dar ce emoticon urat a pus la semnul [: x] 🙁 , parca se infurie. mai bine sterge-l, te rog

  3. Yummy, ce bunatate am gasit eu la tine. Ma primesti si pe mine la desert? 🙂

  4. O adevarata nebunie. Bravo!

  5. Ai dreptate, gustul copilariei, alaturi de savarine, indiene…prajitura Carpati!
    Minunat reteta de profiterol!

  6. Iubesc tare profiterolul, si mie imi aduce aminte de copilarie. Super reteta, am notat-o 🙂

  7. Doina says:

    Multumesc mult pt. retete.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Desi pentru mine cuptorul e sfant in materie de dulciuri, iata ca azi am indraznit sa-mi largesc orizonturile si am incercat reteta de crema de zahar ars. A fost primul desert ce mi-a venit in minte ca ar putea fi gatit la aburi, asta poate si pentru ca e un […]

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa este un desert pe care il faceam la fiecare sarbatoare cand eram acasa la ai mei si inca multi ani dupa aceea. A fost apoi o perioada cand nu stiu din ce motive peste reteta de ciocolata de casa s-a asternut praful. Am refacut-o cu ocazia Sfantului […]

Papanasi cu smantana si dulceata

Papanasi cu smantana si dulceata

Papanasi am mai facut, pentru ca daca ii intrebi pe ai mei ce vor sa le fac bun vor raspunde invariabil „gogosi, papanasi si clatite” :)))) Si pentru ca aveam mai multa branza de vaci si pentru ca au iesit tare buni nu pot sa nu vi-i arat si voua. […]

Biscuiti de casa cu ciocolata si nuca

Biscuiti de casa cu ciocolata si nuca

V-am povestit deja de biscuitii de casa cu Finetti si de cat de mult au placut copiilor. Si mie mi-au placut, nu numai pentru ca sunt gustosi, ci si pentru ca se fac extrem de simplu si usor. Daca data trecuta am folosit mixerul pentru preparare, de data aceasta m-am […]