Dulciuri / Inghetata / Retete de prajituri

Profiterol

Reteta Profirerol

Ingrediente

  • Pentru gogosele:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6 oua
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 2 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g ciocolata amaruie
  • In plus:
  • inghetata
  • frisca
  • sos caramel

Mi-as dori ca peste ani si copiii mei sa-si aduca aminte cu drag de copilarie. Eu imi aduc aminte si acum de fustita pepit cu pliuri si de bluza alba cu volanase pe care le pastram ca pe niste bunuri de pret si pe care le imbracam doar duminica la biserica. 🙂 Ce nu-mi placea deloc atunci erau pompoanele prinse-n par, si nu accesoriile in sine ci faptul ca ma tragea mama de par pana sa mi le puna :)))  Dar, uitam repede de asta pentru ca dupa slujba de la biserica mergeam cu totii la cofetaria Opera, unde se faceau cele mai bune prajituri, si mancam cel mai mare si mai bun profiterol 😉

Zilele trecute mi-am propus sa le arat copiilor o particica din copilaria mea, desertul care mi-a indulcit duminicile. Au fost atat de incantati si uimiti incat e musai sa-l mai fac inca o data. Curand!

Mod de preparare Profiterol:

Gogosele:

Apa impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea se pune la fiert. Se fierbe pana se topeste untul, apoi se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Crema de ciocolata:

Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat, pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, putin cate putin amestecand mereu. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Adaugam untul si ciocolata, amestecam pana compozitia se omogenizeaza. Lasam la racit pana crema se intareste.

Gogoselele racite se umplu cu crema de ciocolata.

Profiterolul se monteaza in cupe sau pe un platou intins punand cate 3 gogosele si multa 😉 inghetata. Se orneaza cu frisca si sos caramel.

Pofta buna! 😉

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. o pofta teribila mi-ai facut. il am si eu pe lista de mult timp dar ai mei deja au racit dupa ce au mancat nougat, ca sunt sensibili amandoi, astept sa fie mai cald afara.
    introducerea mi-a mers la inima

  2. bai, dar ce emoticon urat a pus la semnul [: x] 🙁 , parca se infurie. mai bine sterge-l, te rog

  3. Yummy, ce bunatate am gasit eu la tine. Ma primesti si pe mine la desert? 🙂

  4. O adevarata nebunie. Bravo!

  5. Ai dreptate, gustul copilariei, alaturi de savarine, indiene…prajitura Carpati!
    Minunat reteta de profiterol!

  6. Iubesc tare profiterolul, si mie imi aduce aminte de copilarie. Super reteta, am notat-o 🙂

  7. Doina says:

    Multumesc mult pt. retete.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Biscuiti de casa cu Finetti

Biscuiti de casa cu Finetti

Atunci cand familia te trage de maneca si te intreaba daca ai ceva bun la desert si tu parca n-ai vrea sa le spui ca n-ai avut chef de gatit (altfel ce fel de super-mama ai mai fi? 😀 ) te sustragi cumva si in 30 de minute ai si […]

Bilute de biscuiti cu visine

Bilute de biscuiti cu visine

Oare exista cineva care sa nu fi mancat in copilarie aceste bilute de biscuiti cu visine? Reteta de astazi nu v-am adus-o doar pentru a starni amintiri din copilarie, ci si pentru ca este un desert usor si rapid de preparat, gata in doar 2 timpi si cateva miscari. Numa’ […]

Papanasi fierti cu branza dulce si pesmet

Papanasi fierti cu branza dulce si pesmet

Desi am mai incercat cateva retete de papanasi fierti, tot reteta de papanasi prajiti era primita cu entuziasm de catre copii. Ma bucur ca am reusit sa-i conving cu acesti papanasi fierti cu branza dulce si pesmet, sa le mai indrept atentia si catre altceva decat papanasi prajiti si gogosi […]

Desert cu crema mascarpone

Desert cu crema mascarpone

Pentru noaptea dintre ani am ales sa fac un desert cu crema mascarpone. Dupa cate prajituri de casa am mancat la Craciun simteam nevoia de ceva lejer si racoritor. Am oscilat intre a face Lady’s Fingers, dar imi lipsea smantana sau Tiramisu, dar imi lipseau piscoturile 🙂 Pana la urma, […]