Pentru astazi avem o reteta de prajitura tavalita de post, care nu numai ca se pregateste foarte usor, dar este si foarte gustoasa. Chiar daca este o reteta de post, se poate pregati in orice perioada si cred ca este ideala pentru cei care au intoleranta la oua sau lactate. Asa cum va spuneam, se pregateste foarte usor si chiar rapid, neavand nevoie de cine stie ce ustensile speciale, nici macar de mixer. Haideti sa vedeti! 😉
INGREDIENTE
- Blat:
- 250 g faina
- 150 g zahar
- 50 g miere
- 65 g ulei de cocos
- 125 ml apa minerala
- 10 g praf de copt
- coaja de lamaie
- esenta de vanilie
- Sirop:
- 50 g zahar
- 75 g ulei de cocos
- 2 linguri cacao neagra
- 50 g ciocolata (54% cacao)
- 150 ml apa
- Pentru finisat:
- 100 g nuca de cocos
Mod de preparare Prajitura Tavalita de post:
Blat:
Intr-un bol se amesteca faina cu zaharul pudra, un praf de sare si praful de copt.
Punem uleiul de cocos si mierea intr-un ibric si le incalzim usor, cat sa devina lichide. Se adauga apa minerala, coaja de lamaie si esenta de vanilie.
- de obicei, eu rasnesc zaharul tos intr-o rasnita de cafea, astfel se topeste mai repede si nu exista riscul de a ramane granule de zahar in compozitie
- apa minerala se poate inlocui cu apa plata ori cu orice alt lichid din categoria „de post”: lapte de orez, de soia sau migdale, suc de portocale
- blatul se poate aroma cu orice aroma va place voua
Cu telul facem o gropita in mijlocul fainii si turnam compozitia lichida. Amestecam bine pana la omogenizare.
Turnam compozitia in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana prajitura devine ferma la atingere, se rumeneste si trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.
Sosul de ciocolata cu cacao:
Intr-o tigaie se amesteca mai intai cacaoa si zaharul. Se toarna apa, putin cate putin, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Punem pe foc si aducem la punctul de fierbere. Adaugam ciocolata si uleiul de cocos si amestecam pana la omogenizare. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca si adaugam si esenta de vanilie, dupa gust. Sosul trebuie sa fie caldut in momentul finisarii prajiturii.
- esenta de vanilie se poate inlocui cu cea de rom, daca va place
- in loc de apa puteti folosi lapte de orez, de soia sau de migdale
Finisare Prajitura Tavalita de post:
Se pun fulgii de nuca de cocos intr-o farfurie. Blatul racit se taie cuburi. Fiecare cub se trece prin sosul de ciocolata, apoi se tavaleste prin nuca de cocos.
- nu tineti prea mult in sos, doar cateva secunde pe fiecare parte, cat sa se formeze un strat colorat de jur imprejur, iar mijlocul sa ramana intact
- se poate folosi si nuca macinata in loc de nuca de cocos
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
Alte retete de prajitura de post gasiti AICI
12 comentarii
O reteta mai mult decat binevenita,acum,in post.Este de pregatit.
multumesc frumos, Olivia
Se poate inlocui uleiul de cocos cu ulei de floarea soarelui..cel din compozitia blatului ?
Da, se poate
Foarte gustoasă! Am ales, am gătit, mi-a ieșit. Ceea ce m-a intrigat a fost mierea din blat. Aveam impresia că mierea nu se expune la temperaturi ridicate. Oricum mulțumesc! V-am descoperit de curând și țin aproape.
Multumesc mult Eliza pentru feedback! Ma bucur ca ti-a placut.
Daca te referi la faptul ca „mierea devine toxica daca este preparata termic” asa cum se vehiculeaza pe ici pe colo, eu iti spun doar sa stai linistita ca nu e asa. Recunosc, nu mi-a placut chimia la scoala, dar mi-au explicat altii care au legatura cu aceasta ramura, iar domnul de la care cumpar miere de obicei m-a asigurat ca ” gatita isi pierde doar unele dintre proprietatile curative, dar nu este toxica”
Te mai astept cu drag si altadata!
Multumesc frumos pentru reteta,chiar ma gandeam ce sa mai fac de post.
Cu mare drag!
Ma bucur daca e de folos!
Vă urmăresc blogul de mulți ani, pregătesc multe dintre torturile dvs, însă de curând mi-a picat cu tronc această tăvălită de post. Eram tare dezamagită de mine, căci în ultimii ani, nu prea îmi mai ieșeau blaturile de post. Cu această rețetă, mi-am recăpătat încrederea! A ieșit minunată, gust, textură, blat pufos, moale! A fost apreciată chiar și de mama mea (știți cum sunt mamele, uneori)!
nu ai cum la 250 g faina amestecata cu 125 ml apa si 4 linguri de ulei sa rezulte un aluat care curge. Reteta eronata.
Rețeta este grozavă. Cantitățile se potrivesc la fix. Nici nu zici că e de post, atât de bună iese. Eu am folosit doar ulei de floarea soarelui și a ieșit perfect!
Ma bucur mult ca a fost pe plac 🙂