Prajitura Tavalita de post

de Miha
4973 vizualizări
prajitura tavalita de post

Pentru astazi avem o reteta de prajitura tavalita de post, care nu numai ca se pregateste foarte usor, dar este si foarte gustoasa. Chiar daca este o reteta de post, se poate pregati in orice perioada si cred ca este ideala pentru cei care au intoleranta la oua sau lactate. Asa cum va spuneam, se pregateste foarte usor si chiar rapid, neavand nevoie de cine stie ce ustensile speciale, nici macar de mixer. Haideti sa vedeti! 😉

prajitura tavalita de post

Prajitura Tavalita de post

Pentru astazi avem o reteta de prajitura tavalita de post, care nu numai ca se pregateste foarte usor, dar este si foarte… Prajituri de post prajitura tavalita de post, tavalita de post European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 4 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 250 g faina
  • 150 g zahar
  • 50 g miere
  • 65 g ulei de cocos
  • 125 ml apa minerala
  • 10 g praf de copt
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 75 g ulei de cocos
  • 2 linguri cacao neagra
  • 50 g ciocolata (54% cacao)
  • 150 ml apa
  • Pentru finisat:
  • 100 g nuca de cocos

Mod de preparare Prajitura Tavalita de post:

Blat:

Intr-un bol se amesteca faina cu zaharul pudra, un praf de sare si praful de copt.

Punem uleiul de cocos si mierea intr-un ibric si le incalzim usor, cat sa devina lichide. Se adauga apa minerala, coaja de lamaie si esenta de vanilie.

  • de obicei, eu rasnesc zaharul tos intr-o rasnita de cafea, astfel se topeste mai repede si nu exista riscul de a ramane granule de zahar in compozitie
  • apa minerala se poate inlocui cu apa plata ori cu orice alt lichid din categoria „de post”: lapte de orez, de soia sau migdale, suc de portocale
  • blatul se poate aroma cu orice aroma va place voua

Cu telul facem o gropita in mijlocul fainii si turnam compozitia lichida. Amestecam bine pana la omogenizare.

Turnam compozitia in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana prajitura devine ferma la atingere, se rumeneste si trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Sosul de ciocolata cu cacao:

Intr-o tigaie se amesteca mai intai cacaoa si zaharul. Se toarna apa, putin cate putin, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Punem pe foc si aducem la punctul de fierbere. Adaugam ciocolata si uleiul de cocos si amestecam pana la omogenizare. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca si adaugam si esenta de vanilie, dupa gust. Sosul trebuie sa fie caldut in momentul finisarii prajiturii.

  • esenta de vanilie se poate inlocui cu cea de rom, daca va place
  • in loc de apa puteti folosi lapte de orez, de soia sau de migdale

Finisare Prajitura Tavalita de post:

Se pun fulgii de nuca de cocos intr-o farfurie. Blatul racit se taie cuburi. Fiecare cub se trece prin sosul de ciocolata, apoi se tavaleste prin nuca de cocos.

  • nu tineti prea mult in sos, doar cateva secunde pe fiecare parte, cat sa se formeze un strat colorat de jur imprejur, iar mijlocul sa ramana intact
  • se poate folosi si nuca macinata in loc de nuca de cocos

Pofta buna! 😉

prajitura tavalita de post

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

Alte retete de prajitura de post gasiti AICI

poate vă plac și rețetele

8 comentarii

Olivia 22 martie 2021 - 15:17

O reteta mai mult decat binevenita,acum,in post.Este de pregatit.

Răspuns
Miha 23 martie 2021 - 11:56

multumesc frumos, Olivia

Răspuns
Alina 23 martie 2021 - 11:27

Se poate inlocui uleiul de cocos cu ulei de floarea soarelui..cel din compozitia blatului ?

Răspuns
Miha 23 martie 2021 - 11:55

Da, se poate

Răspuns
Eliza 26 martie 2021 - 21:52

Foarte gustoasă! Am ales, am gătit, mi-a ieșit. Ceea ce m-a intrigat a fost mierea din blat. Aveam impresia că mierea nu se expune la temperaturi ridicate. Oricum mulțumesc! V-am descoperit de curând și țin aproape.

Răspuns
Miha 26 martie 2021 - 22:00

Multumesc mult Eliza pentru feedback! Ma bucur ca ti-a placut.
Daca te referi la faptul ca „mierea devine toxica daca este preparata termic” asa cum se vehiculeaza pe ici pe colo, eu iti spun doar sa stai linistita ca nu e asa. Recunosc, nu mi-a placut chimia la scoala, dar mi-au explicat altii care au legatura cu aceasta ramura, iar domnul de la care cumpar miere de obicei m-a asigurat ca ” gatita isi pierde doar unele dintre proprietatile curative, dar nu este toxica”
Te mai astept cu drag si altadata!

Răspuns
caldare ada 5 aprilie 2021 - 12:40

Multumesc frumos pentru reteta,chiar ma gandeam ce sa mai fac de post.

Răspuns
Miha 5 aprilie 2021 - 12:42

Cu mare drag!
Ma bucur daca e de folos!

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: