Prajitura perlata cu mere si bezea

de Miha
421 vizualizări
Prajitura cu mere si bezea

O prajitura cu mere foarte buna. Este foarte usor de facut, iar perlele ce apar pe toata suprafata prajiturii sunt adorabile 🙂

Prajitura cu mere si bezea

Ingrediente

  • 5 oua
  • 250 g si 5 linguri zahar
  • 180 ml ulei
  • 125ml apa clocotita
  • drojdie cat o nuca
  • 10g praf de copt stins cu zeama de lamaie
  • faina cat cuprinde, sa iasa o compozitie ca de chec
  • 1.5-2 kg de mere (calite cu zahar dupa gust,un pic de unt si scortisoara)

Mod de preparare Prajitura perlata cu mere si bezea:

Galbenusurile se freaca cu 250g zahar pana se albesc. Apoi se adauga uleiul, cate putin, ca la maioneza. Urmeaza apa clocotita si mixam la viteza mare. Lasam un pic sa se racoreasca, apoi adaugam drojdia si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se adauga si faina, cat e necesar sa iasa un aluat ca de chec.

Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt iar deasupra adaugam merele calite.

Se coace la foc mediu si inainte de a fi gata, cand s-a rumenit un pic scoatem tava din cuptor si punem deasupra bezeaua facuta din cele 5 albusuri si cele 5 linguri de zahar.

Punem din nou la cuptor pana se aureste bezeaua.

Cand se raceste incep sa iasa prin bezea perlute de sirop de mar.

Prajitura cu mere si bezea

Puteti vedea mai multe poze din timpul prepararii aici, la reteta refacuta 😉 https://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-mere-si-bezea/

poate vă plac și rețetele

14 comentarii

simona 22 septembrie 2014 - 16:51

pot sa pun drojdie uscata?

Răspuns
Miha 22 septembrie 2014 - 16:55

da, jumatate de pachetel cred ca e de ajuns

Răspuns
simona 29 septembrie 2014 - 17:14

am facut-o atunci nu mi-a iesit.cred ca nu am facut destul de gros aluatul, nu stiu sigur cu ce am gresit

Răspuns
Miha 29 septembrie 2014 - 17:17

ce anume nu ti-a iesit? blatul?

Răspuns
simona 4 octombrie 2014 - 17:45

da a ramas crud la mijloc, defapt cand am pus merele mi-am dat seama ca ceva nu e in regula, s-au dus din prima la fundul tavii aproape

Maria 4 mai 2015 - 10:52

Jumatate de pachetel de drojdie, poate . Nu jumatate de pachet 🙂

Răspuns
Miha 4 mai 2015 - 12:37

Maria, pachetel am spus si eu 😉

Răspuns
vivi stefany 29 octombrie 2014 - 13:57

Pt aluat se poate preciza mai exact cantitatea de faina? Felul cum se adauga in compozitie, de asememea mi se pare foarte important de inserat in reteta. Prajitura arata extraordinar si solicit precizari pt ca neaparat vreau sa o pregatesc alor mei.
Va multumesc”

Răspuns
Miha 29 octombrie 2014 - 14:40

Vivi, prajitura e facuta cu multa vreme in urma si nu mai stiu sa spun EXACT cantitatea de faina, dar cred ca 250-300 g sunt suficiente. Aluatul trebuie sa fie ca o smantana mai groasa, moale, dar care curge greu de pe paletele mixerului. Daca ai mai facut chec cu siguranta te vei descurca 😉 Promit ca atunci cand voi mai face aceasta reteta voi reveni cu precizari
Zi frumoasa >:D<

Răspuns
Maria 4 mai 2015 - 10:55

As avea o intrebare: Merele calite se pun pe aluat imediat, sau coacem aluatul pe jumatate si apoi pune merele? Ma gandescu cum asezam merele pe toata suprafata tavii intr-un aluat moale ca la chec ?

Răspuns
Maria 4 mai 2015 - 11:07

Pt. Simona: Exact obsevatia pe care am facut-o eu, merele calite peste aluatul moale , nu-l prea poti intinde pe suprafata tavii , merele se duc la fund fiind grele si automat aluatul va ramane crud . Solutia : coacem aluatul pe jumatate si apoi , merele mai punem in cuptor un pic si apoi albusul , iar la cuptor cu usa intredeschisa, doar pentru a se intari albusul , Eu cred ca Miha nu este suficient de experimentata 🙁 Ca sfat, va spun sa nu incercati retete care vi se par dubioase, mai intai cercetati cu atentie reteta . Va doresc sanatate si succes in bucatarie 🙂

Răspuns
Miha 4 mai 2015 - 12:36

Daca merele sunt bine calite si nu au zeama, aluatul nu va ramane crud.
Daca pui merele din loc in loc se vor intinde apoi folosind o furculita.
Stratul de bezea este destul de gros pentru a se usca in cateva minute la cuptor, pana se rumeneste.
Probabil ca nu sunt prea experimentata, dar asta nu inseamna ca ceea ce public pe blog nu este bun si testat 😉

Răspuns
Daniela-Emilia 18 mai 2015 - 2:12

Miha, pentru cele ce au spus ca nu pot intinde merele pe aluatul moale, le dau un sfat: aluatul trebuie sa fie cam de consistenta aluatului care se face pentru prajitura cu visine, adica un pic mai dens, iar merele NU trebuie”intinse” peste aluat, ci se presara pur si simplu, cu mana, pe toata suprafata aluatului. Merele rase, se pot cali sau nu, dar obligatoriu se amesteca cu zaharul si e foarte bine daca se amesteca cu zaharul cu putin timp inainte de a le pune peste compozitia de aluat, Isi vor lasa suficient suc. Genul acesta de prajitura il fac de foate multi ani, uneori cu bezea, alteori simpla, doar cu mere, peste care se pune zaharul pudra cand se raceste putin, dupa scoaterea din cuptor. Sa aveti pofta!

Răspuns
Miha 18 mai 2015 - 8:38

Multumesc frumos Daniela
Am refacut prajitura si reteta este corecta 😉
https://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-mere-si-bezea/

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: