Prajitura Mozaic – prajitura cu nuca si rahat

de Miha
6452 vizualizări
Prajitura Mozaic

Prajitura Mozaic este o prajitura pe care e posibil sa o cunoasteti si sub alte denumiri. Este o prajitura cu nuca si rahat, perfecta pentru sarbatori ori diverse evenimente. Eu am redus considerabil cantitatea de rahat, cat si cea de dulceata, pentru gustul nostru a fost perfect asa, dar daca voi vreti mai mult puteti pune, va voi explica in reteta.

O prajitura absolut delicioasa, cu foi fragede si umplutura aromata, deloc greu de preparat. Unde mai pui ca foile nu se coc separat, deci incredibil de usor! 😉

Prajitura Mozaic

Prajitura Mozaic

Prajitura Mozaic este o prajitura pe care e posibil sa o cunoasteti si sub alte denumiri. Este o prajitura cu nuca si… Prajituri prajitura cu nuca, prajitura cu gem, prajitura cu rahat European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 150 g unt
  • 50 g zahar (pudra)
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml lapte
  • 1 lingurita drojdie uscata
  • 500 g faina
  • coaja de portocale
  • Pentru umplutura:
  • ~300 g rahat
  • 2 albusuri
  • 75 g zahar (pudra)
  • 150 g nuca macinata
  • esenta de vanilie
  • 100 g dulceata de caise

Mod de preparare Prajitura Mozaic:

Foi:

Drojdia amestecata cu o lingura de zahar se dizolva cu putin lapte caldut. Se lasa deoparte pana o vom folosi in reteta

  • prajitura mozaic am facut-o o data si cu praf de copt in loc de drojdie. A iesit bine in ambele variante

Untul moale, lasat la temperatura camerei, se mixeaza cu restul de zahar si un praf de sare pana devine cremos. Se adauga galbenusurile, pe rand, mixand bine dupa fiecare, apoi coaja de portocale si putina esenta de vanilie. Adaugam drojdia dizolvata, restul de lapte si faina. Amestecam cu mana pana obtinem un aluat omogen pe care-l lasam la dospit. Eu nu l-am lasat foarte mult, maxim jumatate de ora.

  • in functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este moale sau putin lapte daca este prea vartos

Asamblare prajitura:

Aluatul il cantarim si il impartim in 4 parti egale. Fiecare bucata de aluat se intinde in foaie subtire dreptunghiulara pe masa infainata. Prima foaie se aseaza in tava (20/25 cm) tapetata cu hartie de copt. Se pune rahatul taiat bucati si se acopera cu cea de-a doua foaie de aluat.

  • in reteta clasica rahatul se taie felii si se aseaza peste foaia de aluat, fara a lasa spatii intre felii, formand un strat din felii de rahat. Voi alegeti varianta care va place

Albusurile ramase de la aluat se bat spuma tare cu un praf de sare si zaharul pudra. Se adauga putina esenta de vanilie, o picatura de esenta de migdale (optional) si nuca macinata. Se amesteca cu o spatula, cu miscari usoare, de sus in jos. Compozitia obtinuta o punem in tava in strat uniform. Acoperim cu cea de-a treia foaie de aluat. Punem dulceata in strat uniform si acoperim cu ultima foaie de aluat

  • puteti folosi orice gem sau dulceata aveti sau va place si chiar in cantitate mai mare
  • ultima foaie n-ar fi rau sa o intindem putin mai mult decat pe celelalte, pentru ca se mai strange la copt sau pus stratul de dulceata la mijloc si cel de nuca deasupra

Ultima foaie se inteapa din loc in loc cu furculita. Se da tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, pana prajitura se rumeneste usor deasupra. Se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scoate si se lasa la racit.

  • prajitura se poate glazura cu ciocolata topita, amestecata cu putin lapte sau frisca lichida. Eu am lasat-o fara 😉

De preferat ar fi ca prajitura sa fie portionata a doua zi, timp in care foile se inmoaie si aromele se intrepatrund.

Sper sa va placa si voua prajitura Mozaic, asa cum ne-a placut si noua 🙂

Pofta buna! 😉

Prajitura Mozaic

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

1 comentariu

Angela 23 decembrie 2020 - 11:31

O super reteta. Big like!

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: