Prajitura Ecler

de Miha
114061 vizualizări
Prajitura Ecler

Prajitura Ecler este solutia ideala pentru atunci cand ai pofta de eclere. Este o reteta mai rapida si rezultatul final este grozav de bun 😉 Daca pana acum te-ai temut sa te apuci de facut reteta de eclere, de azi nu mai este cazul, gustul prajiturii Ecler este exact la fel si nu are cum sa nu-ti iasa.

Blatul din aluat pentru eclere se intinde cat mai uniform in tava, astfel scapi si de grija ca nu ai cu ce sau nu stii cum sa modelezi eclere. Nu este nicio problema daca va creste neuniform, se va „aseza” dupa asamblarea prajiturii. Pentru umplut puteti folosi orice crema va place, eu am combinat crema de vanilie cu cea de ciocolata.

Prajitura Ecler

Prajitura Ecler

Prajitura Ecler este solutia ideala pentru atunci cand ai pofta de eclere. Este o reteta mai rapida si rezultatul final este grozav… Retete de prajituri prajitura ecler, prajitura ecler in tava European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.7/5
( 13 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat oparit:
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apa
  • 125 g unt
  • 250 g faina
  • un praf de sare
  • 8 oua
  • Crema de vanilie:
  • 5 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 6 linguri amidon
  • 900 ml lapte
  • 100 g unt
  • 300 g mascarpone
  • esenta de vanilie si lamaie
  • Crema de ciocolata:
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 50 g unt
  • 200 g ciocolata (52% cacao)
  • 100 g mascarpone
  • esenta de vanilie
  • Crema de mascarpone cu frisca:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 g mascarpone
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • Pentru finisat:
  • 60 g ciocolata (52% cacao)
  • lapte

Mod de preparare Prajitura Ecler:

Aluat oparit:

Se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Aluatul se va strange, iar pe fundul cratitei va ramane pelicula de aluat.

Lasam sa se raceasca, timp in care aluatul se va mai intari. Mixam usor, sa desfacem compozitia, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

  • in functie de marimea oualor, incepeti cu 6 oua si daca mai este necesar mai adaugati un ou sau doua. Aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care curge

Aluatul se intinde in strat cat mai uniform in tava de aragaz (40/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptor la foc mare (250 grade la cuptor electric) pentru 15-20 minute, timp in care blatul este crescut si rumenit usor. Apoi inca 10-15 minute la foc mediu (180-190 grade la cuptor electric sau 160-170 grade cuptor electric cu ventilatie)

  • in functie de cuptorul fiecaruia, urmariti stadiul de coacere. Este posibil ca 20 de minute sa fie prea mult, caz in care reduceti timpul de coacere

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de vanilie cu mascarpone:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza, turnand si laptele. Se amesteca usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si comod.

Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se adauga untul taiat cubulete si se amesteca bine cu telul, pana se topeste si se incorporeaza in crema fiarta. Se da deoparte, se lasa se racoreasca putin si se pune esenta de vanilie si putina zeama de lamaie (sau esenta de lamaie)

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun

Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste. Crema racita se mixeaza putin, cat se se “desfaca”, se adauga mascarponele si se mixeaza pana la incorporare.

Crema de ciocolata:

Se procedeaza la fel ca si la crema de vanilie, doar ca odata cu untul adaugam si ciocolata rupta bucatele. Se aromeaza dupa gust cu vanilie, fara a mai adauga si zeama de lamaie

Crema de mascarpone cu frisca:

Se pun intr-un bol toate ingredientele. Se mixeaza pana crema este suficient de ferma si pufoasa. Nu insistati prea mult, exista riscul de a se taia.

Asamblare Prajitura Ecler:

Se aseaza blatul in tava in care l-am copt. Se pune crema de vanilie in strat cat mai uniform, apoi crema de ciocolata. Se acopera cu crema de mascarpone cu frisca. Ciocolata se topeste si se amesteca cu lapte, putin cate putin, pana ajunge la consistenta dorita si se spriteaza peste prajitura.

Prajitura Ecler se da la rece pentru cateva ore sau peste noapte.

Pofta buna! 😉

Prajitura Ecler

 

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns