La inceputul acestei saptamani baietelul meu a implinit 10 ani. Am primit multe urari din partea voastra si va multumim inca o data. De asemenea multi dintre voi ati asteptat si tortul. Din pacate, vremea urata si lumina foarte proasta nu m-au ajutat sa pot face poze frumoase, asa ca ramane sa refac in curand reteta de tort si sa o impartasesc cu voi. Pana atunci va las o reteta de prajitura, o prajitura cu doua blaturi diferite si o crema fina si pufoasa de mascarpone 😉
Ingrediente
- Pentru blatul cu nuca:
- 4 albusuri
- 4 linguri zahar
- 4 linguri pesmet
- 4 linguri nuca macinata
- 2 picaturi esenta de migdale
- Pentru blatul cu cacao:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de rom
- Pentru crema de mascarpone:
- 4 galbenusuri
- 4 linguri lapte
- 150 g zahar
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingurita gelatina
- 1 plic zahar vanilat
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura Duo cu crema de mascarpone:
Blat cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron.
Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus. Compozitia se toarna in strat uniform intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Blat cu cacao:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Aceasta compozitie se toarna in tava peste blatul cu nuca si se niveleaza usor.
Tava se da la cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 30-40 de minte, pana devine ferm la atingere si trece testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.
Crema de mascarpone:
Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga laptele si se pune cratita pe foc. Se fierbe la foc mic pana se topeste zaharul si compozitia se ingroasa ca o smantana. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca putin, apoi se adauga gelatina. Se amesteca bine pana aceasta se dizolva. Se lasa la racit.
In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam bine.
Separat se mixeaza smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa si ferma. O incorporam apoi in crema de mascarpone.
In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, se pune blatul si deasupra in strat uniform crema de mascarpone. Se da la frigider pana se intareste crema si prajitura poate fi portionata. Inainte de servire se pudreaza cu cacao.
Pofta buna! 😉
35 comentarii
Super. !!
Multumesc!
La mulți ani cu întârziere băiețelului tău! Sunt fascinată de prăjiturile tale!
Multumesc!
Miha, cu ce as putea inlocui pesmetul din blatul cu nuca?
Poti pune faina in loc de pesmet, dar adauga si un varf de lingurita de praf de copt
Multumesc Miha.
cu drag >:D<
am facut prajitura duo este foarte buna am dublat crema de mascarpone si frisca multumim
Pentru cate portii este materia prima?
Pentru o tava de 20/30 cm Apoi o portionezi dupa cum doresti, in patrate mai mici sau mai mari 😉
Inainte de a pune crema insiropezi blatul?
Noua ne plac mai mult blaturile neinsiropate, asa ca foarte rar le insiropez. Daca tie iti plac insiropate poti face putin sirop 😉
Mia placit
ma bucur mult >:D<
Am facut aceasta prajitura si a fost un deliciu . A devenit una dintre preferatele familiei mele.multumim!
Si eu multumesc!
Ma bucur foarte mult ca v-a placut!
Eu nu prea ma împac cu gelatina… O linguriță plină sau rasă (câte grame) și câte linguri cu apă? Și cât stă la hidratare 5 minute? 10?
O lingurita = 5 grame
Gelatina se hidrateaza in 3-4 linguri de apa rece, pot fi si 5 ca nu e problema :)) Important e sa fie bine acoperita de apa, sa se poata hidrata foarte bine (sa se umfle)
Și ce înseamnă foc mediu? 180 sau 200 grade?
foc mediu inseamna 180-190 grade la cuptorul pe gaz, la cel electric mai putin, cred ca 150-160 grade. Pana la urma depinde de cuptorul fiecaruia 😉
cum se procedeaza cu blaturile
se coace putin cel de albus sau se pune in tava si celalalt peste el
Se pun amandoua in tava de la inceput. Se coc impreuna 😉
Buna! Va multumesc frumos pentru reteta..
cu drag 🙂
foarte buna prajitura merita facuta
multumesc 🙂
Pot folosii foi de gelatina?
Da
Chiar acuma ma apuc de ea. Va spun chind e gata. Multumesc pentru receta.
Foarte buna prajitura ,insa mie nu mi-a iesit blatul cu cacao la fel de inalt ca in poza si nu stiu daca e normal dupa adaugarea emulsiei din galbenusuri spuma sa nu mai fie asa tare ca inainte.Ma gandesc ca asta e cauza ….Dar oricum e delicioasa ☺
Blatul cu cacao este un blat simplu, de pandispan preparat dupa reteta de aici: http://www.dulciurifeldefel.ro/blat-de-tort-cu-cacao/
Daca albusurile sunt batute bine si corect emulsia de galbenusuri va ramane deasupra.
Ma gandesc ca asta ar fi singura cauza, dar daca a fost delicioasa… asta e cel mai important 😉
A ramas deasupra, dar dupa ce am omogenizat compozitia a devenit moale…. probabil ouale de aici din germania nu sunt la fel de bune ca cele din tara ?
oare ar merge facuta tort? intr o forma de 26cm.?
Sigur. Eu as face 1 portie si jumatate 🙂