Prajitura Duo cu crema de mascarpone

de Miha
30877 vizualizări
Prajitura cu crema de mascarpone

La inceputul acestei saptamani baietelul meu a implinit 10 ani. Am primit multe urari din partea voastra si va multumim inca o data. De asemenea multi dintre voi ati asteptat si tortul. Din pacate, vremea urata si lumina foarte proasta nu m-au ajutat sa pot face poze frumoase, asa ca ramane sa refac in curand reteta de tort si sa o impartasesc cu voi. Pana atunci va las o reteta de prajitura, o prajitura cu doua blaturi diferite si o crema fina si pufoasa de mascarpone 😉

Prajitura cu crema de mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blatul cu nuca:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri pesmet
  • 4 linguri nuca macinata
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru blatul cu cacao:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri lapte
  • 150 g zahar
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita gelatina
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura Duo cu crema de mascarpone:

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron.

Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus. Compozitia se toarna in strat uniform intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt.

Blat cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Aceasta compozitie se toarna in tava peste blatul cu nuca si se niveleaza usor.

Prajitura cu crema de mascarpone

Tava se da la cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 30-40 de minte, pana devine ferm la atingere si trece testul cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.

Crema de mascarpone:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece.

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga laptele si se pune cratita pe foc. Se fierbe la foc mic pana se topeste zaharul si compozitia se ingroasa ca o smantana. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca putin, apoi se adauga gelatina. Se amesteca bine pana aceasta se dizolva. Se lasa la racit.

In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam bine.

Separat se mixeaza smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa si ferma. O incorporam apoi in crema de mascarpone.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, se pune blatul si deasupra in strat uniform crema de mascarpone. Se da la frigider pana se intareste crema si prajitura poate fi portionata. Inainte de servire se pudreaza cu cacao.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu nuca si crema de mascarpone

poate vă plac și rețetele

35 comentarii

popon 23 noiembrie 2014 - 16:13

Super. !!

Răspuns
Miha 23 noiembrie 2014 - 19:55

Multumesc!

Răspuns
Alina 23 noiembrie 2014 - 19:18

La mulți ani cu întârziere băiețelului tău! Sunt fascinată de prăjiturile tale!

Răspuns
Miha 23 noiembrie 2014 - 19:55

Multumesc!

Răspuns
Alina 30 decembrie 2014 - 12:18

Miha, cu ce as putea inlocui pesmetul din blatul cu nuca?

Răspuns
Miha 30 decembrie 2014 - 12:32

Poti pune faina in loc de pesmet, dar adauga si un varf de lingurita de praf de copt

Răspuns
Alina 30 decembrie 2014 - 12:41

Multumesc Miha.

Răspuns
Miha 30 decembrie 2014 - 15:07

cu drag >:D<

Răspuns
MARIANA 13 ianuarie 2015 - 13:08

am facut prajitura duo este foarte buna am dublat crema de mascarpone si frisca multumim

Răspuns
Madalina 24 ianuarie 2015 - 13:06

Pentru cate portii este materia prima?

Răspuns
Miha 24 ianuarie 2015 - 14:14

Pentru o tava de 20/30 cm Apoi o portionezi dupa cum doresti, in patrate mai mici sau mai mari 😉

Răspuns
Letitia 26 ianuarie 2015 - 21:11

Inainte de a pune crema insiropezi blatul?

Răspuns
Miha 26 ianuarie 2015 - 21:21

Noua ne plac mai mult blaturile neinsiropate, asa ca foarte rar le insiropez. Daca tie iti plac insiropate poti face putin sirop 😉

Răspuns
nicoleta 3 februarie 2015 - 20:23

Mia placit

Răspuns
Miha 4 februarie 2015 - 20:35

ma bucur mult >:D<

Răspuns
Carmen 6 februarie 2015 - 20:27

Am facut aceasta prajitura si a fost un deliciu . A devenit una dintre preferatele familiei mele.multumim!

Răspuns
Miha 6 februarie 2015 - 20:55

Si eu multumesc!
Ma bucur foarte mult ca v-a placut!

Răspuns
Bety 22 martie 2015 - 19:57

Eu nu prea ma împac cu gelatina… O linguriță plină sau rasă (câte grame) și câte linguri cu apă? Și cât stă la hidratare 5 minute? 10?

Răspuns
Miha 22 martie 2015 - 21:23

O lingurita = 5 grame
Gelatina se hidrateaza in 3-4 linguri de apa rece, pot fi si 5 ca nu e problema :)) Important e sa fie bine acoperita de apa, sa se poata hidrata foarte bine (sa se umfle)

Răspuns
Bety 22 martie 2015 - 20:01

Și ce înseamnă foc mediu? 180 sau 200 grade?

Răspuns
Miha 22 martie 2015 - 21:20

foc mediu inseamna 180-190 grade la cuptorul pe gaz, la cel electric mai putin, cred ca 150-160 grade. Pana la urma depinde de cuptorul fiecaruia 😉

Răspuns
adriana 21 mai 2015 - 15:16

cum se procedeaza cu blaturile
se coace putin cel de albus sau se pune in tava si celalalt peste el

Răspuns
Miha 21 mai 2015 - 18:38

Se pun amandoua in tava de la inceput. Se coc impreuna 😉

Răspuns
Manuela Pintoiu 1 noiembrie 2015 - 13:55

Buna! Va multumesc frumos pentru reteta..

Răspuns
Miha 4 noiembrie 2015 - 10:51

cu drag 🙂

Răspuns
Fanica 28 noiembrie 2015 - 15:13

foarte buna prajitura merita facuta

Răspuns
Miha 1 decembrie 2015 - 16:53

multumesc 🙂

Răspuns
Alexandra 18 decembrie 2015 - 11:46

Pot folosii foi de gelatina?

Răspuns
Miha 18 decembrie 2015 - 11:49

Da

Răspuns
Adela 24 ianuarie 2016 - 16:14

Chiar acuma ma apuc de ea. Va spun chind e gata. Multumesc pentru receta.

Răspuns
Angela 24 mai 2016 - 22:41

Foarte buna prajitura ,insa mie nu mi-a iesit blatul cu cacao la fel de inalt ca in poza si nu stiu daca e normal dupa adaugarea emulsiei din galbenusuri spuma sa nu mai fie asa tare ca inainte.Ma gandesc ca asta e cauza ….Dar oricum e delicioasa ☺

Răspuns
Miha 25 mai 2016 - 9:30

Blatul cu cacao este un blat simplu, de pandispan preparat dupa reteta de aici: http://www.dulciurifeldefel.ro/blat-de-tort-cu-cacao/
Daca albusurile sunt batute bine si corect emulsia de galbenusuri va ramane deasupra.
Ma gandesc ca asta ar fi singura cauza, dar daca a fost delicioasa… asta e cel mai important 😉

Răspuns
Angela 25 mai 2016 - 11:31

A ramas deasupra, dar dupa ce am omogenizat compozitia a devenit moale…. probabil ouale de aici din germania nu sunt la fel de bune ca cele din tara ?

Răspuns
carmen 3 februarie 2018 - 19:40

oare ar merge facuta tort? intr o forma de 26cm.?

Răspuns
Miha 3 februarie 2018 - 20:48

Sigur. Eu as face 1 portie si jumatate 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns