Prajitura Dobos

de Miha
18326 vizualizări
prajitura dobos

Prajitura Dobos de astazi este o prajitura grozav de buna si perfecta pentru sarbatori. Blaturi subtiri de pandispan, crema fina si gustoasa de ciocolata si unt, pur si simplu o minunatie! Chiar daca fiecare blat se coace separat ai nevoie de ceva timp pentru preparare, te asigur ca rezultatul este exceptional. Probabil si cantitatile ii vor impresiona pe unii dintre voi, dar va reamintesc ca este o prajitura destul de mare, potrivita pentru diferite ocazii si sarbatori. Si cat o fi de multa, chiar si musafiri sa n-ai, tot nu va ramane nemancata. Pastrata la frigider, intr-o cutie sau caserola cu capac (pentru a impiedica topirea caramelului de la umezeala din frigider) se mentine foarte bine chiar si o saptamana 😉 Desigur, cantitatile se pot adapta si pentru o prajitura mai mica

prajitura dobos

Prajitura Dobos

Prajitura Dobos de astazi este o prajitura grozav de buna si perfecta pentru sarbatori. Blaturi subtiri de pandispan, crema fina si gustoasa… Prajituri prajitura dobos, prajitura cu foi European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 11 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru 6 foi:
  • 15 oua
  • 15 linguri zahar (pudra)
  • 15 linguri faina
  • 6 linguri unt topit
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 7 oua (mari)
  • 400 g zahar
  • 400 g ciocolata (52% cacao)
  • 100 g cacao neagra
  • 500 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru caramel:
  • 300 g zahar
  • 50 ml apa
  • 2 linguri otet

Mod de preparare Prajitura Dobos:

Foi de pandispan:

Pentru foile de prajitura Dobos, impartim ingredientele in 3 parti si vom prepara pe rand cate o transa de compozitie, altfel compozitia se lasa si foile nu vor mai iesi pufoase. Din fiecare transa facem cate 2 foi de cca 25/35 cm (am folosit tava mare de la aragaz de 30/40 cm dar nu am intins compozitia fix cat tava)

Ouale se separa. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se obtine o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoateti paletele mixerului din bol. Separat, galbenusurile se amesteca cu untul topit si esenta de vanilie, dupa care se toarna peste bezea. Se amesteca usor, ori cu spatula, ori cu mixerul la viteza cea mai mica. Cernem faina deasupra si amestecam usor cu spatula, cu miscari circulare, de jos in sus.

Compozitia se cantareste si se imparte in doua. Fiecare parte de compozitie se intinde in tava tapetata cu hartie de copt in strat subtire si uniform. Tava se da la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 10 minute, pana foaia se rumeneste usor si nu mai este lipicioasa deasupra. Foaia coapta se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.

Foile se pot suprapune, dar numai dupa ce s-au racit foarte bine. Se reia modul de preparare pentru urmatoarea transa de compozitie pentru foi.

Crema de unt cu ciocolata:

Untul se scoate din vreme din frigider, trebuie sa fie moale cand il folosim la crema.

Ouale se mixeaza cu zaharul pudra pana se albesc si isi tripleaza volumul. Punem vasul pe baie de aburi si amestecand continuu fierbem crema, fara a da in clocot, pana ce se infierbanta bine si incepe sa se ingroase. Dureaza in jur de 10-15 minute pana crema este gata. Dam vasul deoparte de pe baia de aburi si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pana ciocolata se topeste si compozitia se omogenizeaza. Lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Untul moale se mixeaza pana devine cremos, apoi se adauga cacaoa. Dupa ce crema de unt cu cacao s-a omogenizat incepem sa adaugam treptat, cate 2-3 linguri din crema de ciocolata, mixand dupa fiecare transa adaugata. La sfarsit se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

  • daca crema vi se pare moale o puteti pune pentru cateva minute la frigider. Aveti grija sa nu se intareasca prea tare, pentru a putea fi usor de intins.

Asamblare Prajitura Dobos:

Una dintre foi se da deoparte, pentru a o unge cu caramel, in etapa finala. Crema se cantareste si se imparte in 5.

Se pune prima foaie intr-o tava tapetata cu folie alimentara sau hartie de copt si se unge cu o parte din crema, in strat uniform. Acoperim cu o alta foaie, de pe care nu am scos hartia de copt, dar o punem cu fata in jos. Apasam usor cu mana, sa adere la crema, dupa care dezlipim cu grija hartia de copt. Repetam operatiunea pana terminam foile si crema. Din ultima parte de crema se pun deoparte 2-3 linguri, pentru ornat.

Dam tava la frigider pana pregatim caramelul.

Caramel pentru glazura:

Punem zaharul intr-o craticioara si turnam apa si otetul deasupra. Lasam sa fiarba la foc mic, pana zaharul devine lichid si se caramelizeaza. Turnam caramelul peste foaia pusa cu fata in jos si de pe care am scos hartia de copt.

In aceasta etapa este bine sa aveti totul pregatit dinainte si sa va miscati cat de repede se poate, pentru a nu se intari prea tare caramelul. Eu am fost distrasa cateva minute de ceva factori perturbatori din casa 😀 si la portionat caramelul s-a crapat in unele locuri. Nu e un capat de tara, dar daca vreti o glazura perfecta luati-va masurile necesare

Turnam caramelul peste foaie si il intidem in strat uniform cu o spatula metalica unsa cu unt. Portionati cu un cutit bine ascutit, in cate bucati vreti si la marimea care va place.

  • caramelul se mai inmoaie pe parcurs, dar data viitoare parca l-as face un pic mai prietenos cu dantura 😀 adaugandu-i si putin unt si/sau frisca lichida

Finisare Prajitura Dobos:

Cu un cutit bine ascutit se indreapta marginile si se portioneaza la marimea bucatilor glazurate cu caramel. Pe fiecare bucata se pune cate un motz/avelina/rozeta de crema.

prajitura dobos

Se aseaza bucatile de blat glazurat cu caramel, sprijinite pe crema. Se da la rece pana inainte de servire. De preferat ar fi sa o scoateti din frigider cu vreo 20-30 de minute inainte.

Pofta buna!

prajitura dobos

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

4 comentarii

Olivia 12 decembrie 2020 - 15:13

Multumim pentru retetele speciale.Craciun fericit si linistit,cu multa sanatate!

Răspuns
Miha 12 decembrie 2020 - 15:17

Cu drag!
Si eu multumesc de urari si aprecieri! Toate cele bune si tie, Olivia!

Răspuns
Monica 16 decembrie 2020 - 23:37

O reteta de nota 10, big like 😉

Răspuns

Lasă un comentariu