Aluat dulce / Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu prune si aluat dospit

Prajitura cu prune si aluat dospit

Reteta Prajitura cu prune si aluat dospit

Ingrediente

  • Aluat:
  • ~550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 75 g unt
  • 75 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de lamaie Finesse
  • 2 linguri ulei
  • In plus:
  • prune, cat sa acopere suprafata aluatului
  • 1 lingura de unt
  • 3-4 linguri zahar (sau mai mult, in functie de cat de dulci sunt prunele)
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • 1 pliculet zahar vanilat Bourbon
  • ~100 g nuca macinata
loading...

Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :)))

Pentru aceasta reteta de prajitura cu prune si aluat dospit am facut o portie de aluat din care am folosit doar jumatate. Din cealalta jumatate ghiciti oare ce-am facut? Evident ca niste gogosi pentru mofturosi! 🙂

Mod de preparare Prajitura cu prune si aluat dospit:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
  • Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce
  • Se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in laptele caldut

Aluatul se intinde in tava (24/24 cm) tapetata cu hartie de copt si se unge cu untul moale, lasat la temperatura camerei. Presaram cu nuca macinata, apoi asezam deasupra jumatati de prune. Cernem scortisoara si presaram zaharul, zaharul vanilat si restul de nuca macinata.

Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 35 de minute, pana prajitura cu prune si aluat dospit este usor rumenita. Prajitura scoasa din cuptor se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scoate pe un gratar. SE portioneaza dupa racirea completa.

Pofta buna! 😉

Placinta cu prune

RETETA IN IMAGINI

Alte retete de prajituri cu prune gasiti AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu rahat

Cornuri pufoase cu rahat

De cele mai multe ori, atunci cand fac cornuri pufoase trebuie sa fac din minim 1 kg de faina. Si fac si cu ciocolata, fac si cu nuca… sa fie pentru toata lumea. De aceasta data am incercat si varianta de cornuri pufoase cu rahat. Absolut delicioase! Mod de preparare […]

Baigli cu nuca

Baigli cu nuca

Ne place cozonacul si intotdeauna le-am facut alor mei cozonac moldovenesc, asa cum ne facea mama acasa. Pufos, cu multa umplutura de nuca si cacao. Baigli cu nuca n-am facut niciodata, nu stiu din ce motive, desi mai tot timpul m-am intalnit cu reteta. Asa ca mi-am zis, daca tot […]

Placinte Poale-n brau

Placinte Poale-n brau

O placinta cu branza la noi in familie nu se refuza niciodata. Daca se intampla sa ramana vreo 2 zile pe platou in bucatarie sunt atentionata ferm „nu care cumva sa le arunci, ca le mananc” 🙂 De obicei prefer varianta de placinta cu branza sub forma de „chifla” pentru […]

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit. Mod de […]