Prajitura cu mac si lamaie

de Miha
2171 vizualizări

* Pentru blat:

* 100 g unt
* 3 oua
* 150 g zahar
* 50 ml lapte
* 250 g faina
* 1 praf de copt
* 1 lingura mac
* esenta de vanilie


Ouale le mixam cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul si esenta de vanilie si mixam pana devin ca o crema. Adaugam apoi pe rand untul topit, laptele, faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit macul.

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pana incepe sa se rumeneasca. Se face testul cu scobitoarea.

* Pentru crema:

* 3 galbenusuri
* 150 g zahar
* 300 ml lapte
* 2 linguri amidon
* esenta de vanilie
* zeama de la 1 lamaie
* 250 ml frisca lichida

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se „desface” cu laptele fierbinte turnat cate putin, apoi se pune vasul pe foc mic. Se amesteca incontinuu pana se ingroasa compozitia. Se lasa la racit, apoi se adauga esenta de vanilie, zeama de lamaie si cateva linguri de frisca batuta. In functie de preferinta, se poate adauga mai multa zeama de lamaie, plus coaja acesteia. Cu restul de frisca se va acoperi prajitura.

Se da la rece pentru cateva ore, apoi se portioneaza.

poate vă plac și rețetele

16 comentarii

jose manuel 16 septembrie 2010 - 15:21

Otra fantastica torta, una verdadera delicia.

Saludos

Răspuns
Andreea 16 septembrie 2010 - 18:07

Mmm…imi ploua in gura deja! Cu prima ocazie execut si eu tarta asta. Multumesc de idee!

Răspuns
naty 16 septembrie 2010 - 18:30

e foarte buna., felicitari Miha..am facut si eu si sunt foarte incantatata de rezultat…..

Răspuns
ANCA 17 septembrie 2010 - 1:46

ce bine arata Miha 🙂 yumyyyy

Răspuns
Nadia 19 ianuarie 2011 - 15:12

As dori sa va intreb: cu ce as putea inlocui frisca lichida din crema?

Răspuns
Miha 19 ianuarie 2011 - 15:17

Nadia, ai putea inlocui cu unt. Jumatate de pachet cred ca e suficient. Dar va avea alt gust si o alta textura.

Răspuns
Nadia 19 ianuarie 2011 - 16:06

Multumesc Miha, asa am facut si a iesit superb!!! Felicitari pentru reteta.

Răspuns
Miha 19 ianuarie 2011 - 16:10

Multumesc Nadia.
Ma bucur mult ca ti-a placut.

Răspuns
Mihaela 14 februarie 2011 - 14:48

Arata f bine si as vrea sa o incerc si eu. Spune-mi te rog, blatul l-ai mai insiropat? Nu iese uscata prajitura?
Multumesc

Răspuns
Miha 14 februarie 2011 - 14:53

Mihaela, n-am insiropat blatul deloc. Blatul se mai inmoaie/insiropeaza de la frisca (facuta din smantana) Pentru gustul nostru a fost perfecta.
Daca voua va plac prajiturile foarte insiropate poti insiropa putin blaturile, nu e nici un bai. 🙂

Răspuns
Anonymous 14 mai 2011 - 18:44

EXCEPTIONAL BLOG! FELICITARI!!!
N am mai vazut atatea retete super la un loc:)) Le iubesc pe toate, nu mai vorbesc de poze, superbe:) Te ador pe tine draga Miha cu retete cu tot:)) Te sarut si ti multumesc pentru tot XOXOXOX Sa ai un an productiv si plin de satisfactii:)
Diana,

Răspuns
Miha 14 mai 2011 - 19:55

Multumesc frumos Diana, numai bine iti doresc si tie. Atat de multe cuvinte frumoase la un loc imi umplu inima de bucurie. 🙂
Pupici!

Răspuns
Anonymous 15 iunie 2012 - 6:08

salut miha sus la blat trebuie 3 oua intregi sau doar albusurile multumesc

Răspuns
Miha 15 iunie 2012 - 9:13

Buna.

Se folosesc ouale intregi.

Răspuns
vali 19 aprilie 2014 - 10:00

Nu iasa blatul prea subtire,numai cu 3 oua?

Răspuns
Miha 19 aprilie 2014 - 18:29

Blatul iese suficient de inalt, cat sa poata fi taiat in doua 😉

Răspuns

Lasă un răspuns