Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Reteta Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 5 linguri ulei
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • 150 ml lapte
  • 1 lingurita bicarbonat
  • ~520 g faina
  • Pentru crema:
  • 1 kg smantana fermentata (24 % grasime)
  • 100 g zahar
  • ~200 g nuca macinata
  • esenta de vanilie

De Craciun mi-am dorit mult sa fac prajitura Carpati. N-a fost sa fie, dar promit ca o voi face curand. Pana una alta trebuia sa fac ceva cu foile ce le copsesem deja. Crema de smantana cu nuca a fost cea mai simpla si mai rapida optiune, dar nu ne-a parut rau deloc pana la urma, pentru ca a iesit o prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca absolut delicioasa 🙂

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca:

Foi:

Ouale le mixam cu un praf de sare si cu zaharul pana devin ca o crema. Adaugam uleiul cate putin, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si laptele. In compozitia obtinuta adaugam faina. Daca mai e nevoie mai adaugam faina. Trebuie sa iasa un aluat elastic si nelipicios.

Impartim aluatul in 4 parti, pe care le intindem foarte subtire pe dosul tavii ( 40/28 cm). Coacem in cuptorul incins la 180 de grade, in jur de 10 minute, pana marginile devin usor maronii.

Crema:

Pentru crema am folosit smantana cu 24% grasimi, dar e si mai buna daca folositi smantana mai grasa de 32% 😉

Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute, apoi se pune zaharul, de preferat pudra. Cand smantana incepe sa capete consistenta se adauga nuca macinata si esenta de vanilie. Se omogenizeaza amestecand usor cu o lingura.

In functie de preferinta voastra se poate pune mai multa nuca si alte arome.

Asamblam prajitura in tava in care am copt foile, tapetata cu folie alimentara. Cantitatea de crema se imparte in 3. Fiecare foaie se unge cu crema, suprapunadu-se. Se inveleste bine in folie si se da la rece pentru minim 2 ore, de preferat peste noapte, pana foile se inmoaie si crema se intareste.

Se portioneaza in bucati potrivite ca marime.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Pentru aceeasi crema puteti face si foi cu miere (reteta AICI)

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

5 Comentarii

  1. olivia says:

    E minunata si spornica.Multumesc.

  2. ada says:

    merita facuta,este un dulce perfect.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu prune si aluat dospit

Prajitura cu prune si aluat dospit

Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :))) Pentru aceasta reteta de prajitura cu prune si aluat dospit am […]

Mini Pavlova cu zmeura

Mini Pavlova cu zmeura

Cred ca v-am mai spus, eu nu arunc niciodata albusurile ramase de la alte preparate. Le pun in caserole mici, in care incap 6-7 albusuri, si le depozitez la congelator. Poti face din ele bezele, checuri sau prajituri de casa absolut delicioase. Dar daca vrei un desert de casa absolut […]

Prajitura rasturnata cu prune

Prajitura rasturnata cu prune

NU se poate sa treaca vara si sa nu facem o prajitura rasturnata cu prune. E grozav de buna si in combinatia de prune cu nectarine, dar cu nuca si scortisoara este absolut delicioasa. De fapt, nu cred sa existe vreun fruct care sa nu mearga la modul ideal in […]

Prajitura cu afine si bezea cu nuca

Prajitura cu afine si bezea cu nuca

Afinele in stare cruda nu prea-mi plac. Asa cum ar spune o prietena draga „n-au niciun Dumnezeu, tu” 🙂 Insa daca faci o prajitura cu afine si bezea cu nuca deja se schimba lucrurile. Garantat, nu te vei putea opri la o singura bucatica de prajitura. 😉 Mod de preparare Prajitura […]