Imi place sa fac prajituri si dulciuri fel de fel. Imi place sa le si mananc, dar de cele mai multe ori le impart cu cei dragi, familie si prieteni. Si cel mai mult imi place sa testez diverse retete de prajituri si sa combin gusturi astfel incat sa fie pe placul tuturor. Asa a luat nastere si aceasta reteta de prajitura cu foi si crema de ciocolata, foi de la prajitura Alba ca zapada si crema de la prajitura cu foi de cacao 😉
Daca a placut alor mei, care sunt cei mai aprigi critici culinari 😀 eu sper sa va placa si voua
INGREDIENTE
- Aluat pentru foi:
- 200 g unt
- 150 g zahar
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 1 pliculet amoniu pentru prajituri
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- ~600-650 g faina
- Crema de ciocolata:
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 150 g zahar
- 200 g ciocolata (52% cacao)
- 200 g unt
- 1/4 boaba de tonka
- esenta de vanilie
- In plus:
- nuca macinata pentru finisat
Mod de preparare Prajitura cu foi si crema de ciocolata:
Foi fragede:
Untul moale, lasat la temperatura camerei, zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie se pun intr-un castron si se mixeaza. Se adauga ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Se adauga amoniul pentru prajituri dizolvat in laptele rece, apoi se adauga si faina.
- faina o adaugati treptat pana se obtine un aluat neted, elastic si nelipicios. Este posibil ca, in functie de tipul de faina folosit sau de marimea oualor, cantitatea de faina sa varieze
- de obicei, rasnesc zaharul intr-o rasnita de cafea, pentru a fi sigura ca se topeste foarte bine si nu raman granule de zahar
Aluatul obtinut se imparte in 4 parti egale. Se poate imparti si in 5 daca aveti o tava mai mica, eu am folosit tava mare de la aragaz. Foile se intind cat mai subtire posibil, initial pe masa infainata, apoi finalizat procesul direct pe fundul tavii pe care am presarat faina. Mie asa mi se pare cel mai usor, voi puteti proceda cum vi se pare voua
- foile se pot intinde si direct pe o bucata de hartie de copt, pe care o transferati in tava
Inainte de a baga tava in cuptor se inteapa foile din loc in loc cu o furculita. Se coc in cuptorul incins la 180 de grade, in jur de 8 minute, pana marginile devin usor rumenite.
- foile le lasi sa alunece pe un gratar si le lasi la racit. In cazul in care s-au lipit putin de tava trece cu atentie cu un cutit pe sub foaie.
- foile se pot suprapune dupa ce s-au racit
- foile se pot face cu cateva zile inainte. Le pastrezi la loc uscat si racoros, cu hartie de copt intre ele
Crema de ciocolata:
Intr-o cratita amestecam amidonul si zaharul. Amestecand continuu turnam incet laptele si omogenizam. Punem vasul la foc mic sau la baie de aburi, pana compozitia devine groasa ca o budinca. In budinca fierbinte incorporam ciocolata rupta bucatele si untul taiat cubulete. Radem deasupra 1/4 de boaba de tonka
- daca nu aveti tonka puteti inlocui cu orice alta aroma vreti (rom, de exemplu). Tonka da prajiturilor un gust incredibil de bun, va recomand sa o cumparati daca veti avea ocazia
Crema omogenizata se lasa la racit. In crema racita punem si putina esenta de vanilie.
Asamblare Prajitura cu foi si crema de ciocolata:
Se dau deoparte cateva linguri de crema, pe care le punem intr-un bol. Vom acoperi bolul cu folie alimentara si vom pastra la frigider pana la finalizarea prajiturii. Puteti omite acest pas si la final doar pudrati prajitura cu zahar pudra vanilat.
Crema ramasa se imparte in 3 parti egale. Se ung foile si se suprapun in tava tapetata cu folie alimentara. Ultima foaie ramane neunsa. Se inveleste bine in folie si se da la frigider pana a doua zi, timp in care foile se inmoaie si prajitura poate fi portionata
- in functie de spatiul disponibil, prajitura se poate pune intr-un loc racoros, nu neaparat la frigider
Prajitura se unge cu crema pusa deoparte si se presara cu nuca macinata. Se portioneaza dupa dorinta, in patrate sau romburi.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Se poate folosi cacao in loc de ciocolata? Dacă da, ce cantitate?
Da, se poate.
Cred ca 50 g ar fi suficient. Poti pune in functie de cat de intens iti doresti sa fie gustul de cacao