Prajitura cu crema caramel

de Miha
2674 vizualizări
Prajitura de casa cu crema caramel

Aceasta prajitura cu crema caramel o faceam cand eram acasa la mama, fata tanara si voinica :)) , mai ales la sarbatori.

Atunci noi ii spuneam prajitura la metru, probabil pentru ca iese foarte lunga. Din acest motiv cred ca o faceam doar iarna, ca nu aveam loc pentru ea in frigider si o tineam afara pe balcon, la racoare. :))  Prajitura are de fapt o glazura de cacao, dar acum am adaptat intr-o varianta mai…usurica 🙂

Prajitura de casa cu crema caramel

Ingrediente

  • Blatul maro:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri cacao neagra
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 12 linguri zahar
  • 1 litru lapte
  • 75 g amidon
  • 100 g unt
  • Pentru decor:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar (de preferat pudra)
  • 1 intaritor de frisca (doar daca este necesar)
  • bombonele colorate

Mod de preparare Prajitura cu crema caramel:

Blat maro:

Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, pana devin ca o crema. Se adauga esenta de rom.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Se rastoarna compozitia de galbenusuri si se amesteca usor. Se adauga apoi si faina amestecata cu cacao si praful de copt.

Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc mediu pentru ~jumatate de ora. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

 Blatul alb:

Cantitatile si modul de preparare sunt aceleasi ca si la blatul maro, doar ca vom elimina cacaoa.

Crema caramel:

Zaharul se caramelizeaza. Se va carameliza atat cat va place sa fie de intens gustul de caramel. Atentie insa sa nu-l ardeti prea tare, caci va fi amar.

Laptele se infierbanta si se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.

Amidonul il „desfacem” cu putin lapte cu caramel, apoi il turnam in vasul cu lapte si caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dam deoparte, adaugam untul moale la temperatura camerei si omogenizam. Dam la rece pana se intareste.

Checurile racite se taie felii, cam de un deget grosime.

Vom incepe sa asamblam prajitura, punand feliile de chec „in picioare”, ca si cum am reconstrui checul. Ungem fiecare felie cu crema si alternam culorile, una alba, una maro.

Smantana rece se bate cu mixerul la viteza mica pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste bine. Daca este necesar se adauga si un intaritor de frisca.

Imbracam totul cu frisca batuta si acoperim cu un strat de bombonele colorate.

In momentul servirii feliile se taie oblic. Se obtin astfel feliile dungate.

De obicei, eu nu insiropez prajiturile. Daca voua va plac prajiturile insiropate o puteti face.

Prajitura la metru

poate vă plac și rețetele

32 comentarii

Sara & Miki 25 noiembrie 2011 - 13:17

Imi amintesc si eu de faimoasa Prajitura la metru. Chiar am sa caut in caietulul meu, ingalbenit de timp. Arata minunat, pup!

Răspuns
Sara & Miki 25 noiembrie 2011 - 13:17

Imi amintesc si eu de faimoasa Prajitura la metru. Chiar am sa caut in caietulul meu, ingalbenit de timp. Arata minunat, pup!

Răspuns
Andreea Dianu 25 noiembrie 2011 - 15:16

Minunata prajiturica, mama o facea cu crema de vanilie 🙂 buna tare si multe amintiri 🙂

Răspuns
Miha 25 noiembrie 2011 - 15:23

Multumesc Sara! Pup!

Răspuns
Miha 25 noiembrie 2011 - 15:24

Andreea, cred ca prajitura se preteaza la orice fel de crema. Pana la urma conteaza finalul, care e de efect. 😉

Pupici!

Răspuns
Dana 25 noiembrie 2011 - 17:44

da, da , ai dreptate….prajitura la metru….arata f.bine !!

Răspuns
Miha 25 noiembrie 2011 - 17:46

Multumesc Dana! :*

Răspuns
TeoBucatar 25 noiembrie 2011 - 20:15

Cred ca era la moda,si mama o facea dar cred ca ii spunea altfel!Ne placea grozav!

Răspuns
Antonina S. 26 noiembrie 2011 - 8:35

La moda a fost, a revenit in trend 😉 Super arata si maxim de delicioasa ! pupici

Răspuns
Anonymous 26 noiembrie 2011 - 11:15

Delicioasa praji ! Da’ pana la urma a iesit un tort ? c-asa zici spre finalul decorarii …
Wk frumos,asa cum ti-l doresti , de la Onesti !

Răspuns
adnia 26 noiembrie 2011 - 12:34

asa o stiu si eu…prajitura la metru..dar ce buna e!

Răspuns
Miha 26 noiembrie 2011 - 15:15

Hi hi…Diana… de fapt era „totul” dar daca mie numai la torturi mi-e gandul… :)))

Te pup draga mea! Week-end frumos si tie. :*

Răspuns
Miha 26 noiembrie 2011 - 15:19

Pupici fetelor. Si week-end frumos! :*

Răspuns
Lulu 26 noiembrie 2011 - 15:50

Mmmmm,buna tare de tot;sunt ani de zile de cand nu am mai facut aceasta prajitura,iar acum mi-ai adus aminte;pupici!

Răspuns
Emily 26 noiembrie 2011 - 18:29

arata minunat! :*

Răspuns
Dan si Ionela Dumitru 26 noiembrie 2011 - 19:08

Ce poate fi mai bun decat gustul copilariei! Arata delicios. Felicitari.

Răspuns
Alex 26 noiembrie 2011 - 21:02

super..arata delicios !!

Răspuns
alinutzika 26 noiembrie 2011 - 21:22

ador caramelul…

Răspuns
Jesica @ Pencil Kitchen 26 noiembrie 2011 - 23:35

Hmmm M… Mmm! Looking moist and crazy good! and pretty too!

Răspuns
pansy 27 noiembrie 2011 - 0:22

imi place tot ce e cu caramel!

Răspuns
In bucatarie cu Aziz 27 noiembrie 2011 - 8:00

Vreau si eu fro 50 cm de prajitura ca salivez aici bre!!pup o zi faina sa ai!!

Răspuns
Bianka 27 noiembrie 2011 - 8:37

Foarte bun, si ce lingura interesanta

Răspuns
catkitchen 27 noiembrie 2011 - 15:45

era una din preferatele mele , o minune de praji !!!!!

Răspuns
Haplea 27 noiembrie 2011 - 16:17

Minunata prajitura!

Răspuns
Simona Patras 28 noiembrie 2011 - 15:41

Superb arata prajiturica asta !!!

Răspuns
Delicious Flavours 28 noiembrie 2011 - 16:53

Daaaaa, delicioasa prajitura la metru :))
Foarte buna! Pup!

Răspuns
Liana10 1 decembrie 2011 - 23:03

Am facut-o si eu tare demult, trebuie sa o refac, ca nici pe blog nu o am. Merci ca mi-ai adus aminte :*

Răspuns
alina 14 decembrie 2011 - 19:57

vroiam sa stiu daca pot folosi altceva in loc de amidon in aceasta prajitura…mersi mult!

Răspuns
Miha 14 decembrie 2011 - 20:04

Alina, poti inlocui cu faina. Cu amidon iese mai fina crema, dar e buna si cu faina.

Răspuns
Nina's Art Cake 31 decembrie 2011 - 17:33

Iti doresc un An Nou plin de sanatate, bucurii , ganduri bune si fericire alaturi de cei dragi. La multi ani !

Răspuns
carmen 29 noiembrie 2012 - 11:43

ar merge ca glazura martipan?

Răspuns
Miha 29 noiembrie 2012 - 12:23

Carmen, nu am experienta in lucrul cu martipanul, din pacate. Dar cred ca merge, de ce nu?

Răspuns

Lasă un răspuns