Am zis ca pana la Craciun mai fac o pauza de facut prajituri de casa, dar nu stiu cum se intampla ca mi se “tot leaga de mana cate ceva” Acum de pilda, aveam niste albusuri ramase si mi se cam parea ca zmeura ce-o aveam in congelator striga sa fac Pavlova :)))) Si nu stiu zau, cum am ajuns la prajitura asta pana la urma… pesemne ca ciocolata a strigat mai tare :))))) Acum, serios vorbind, prajitura cu ciocolata si blat de cocos de azi este una cat se poate de simpla, dar in acelasi timp foarte buna, aromata, ciocolatoasa, dar in acelasi timp usoara si fresh.
INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 3 albusuri
- 100 g zahar pudra
- 3 linguri fulgi nuca de cocos
- 1 lingura faina
- un varf de lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema de ciocolata:
- 100 g ciocolata amaruie
- 200 ml smantana pentru frisca
- esenta de rom
- Pentru finisat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 100 g crema de branza
- 1 lingura zahar
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru ornat:
- aschii de ciocolata
Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si blat de cocos:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie, se toarna in ploaie fulgii de cocos si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o punem intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30-35 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic (sau la bain-marie) impreuna cu smantana pentru frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere dam deoparte si omogenizam. Dam vasul la congelator pentru vreo jumatate de ora, pana crema de ciocolata se raceste foarte bine. Crema de ciocolata racita se mixeaza pana devine pufoasa.
Crema de branza:
Crema de branza si zaharul se amesteca pana la omogenizare. Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa. Rasturnam peste crema de branza si mixam din nou pana crema devine ferma. Daca o sa considerati ca este necesar adaugati o lingurita de intaritor de frisca.
Crema de ciocolata se pune in strat uniform peste blatul racit. Acoperim cu crema de branza si dam la frigider pentru (macar) o jumatate de ora. Inainte de portionare se presara deasupra aschii de ciocolata.
Pofta buna! 😉
16 comentarii
Buna…mi a placut reteta asta si as vrea sa o incerc dar te rog să mi spui cu ce as putea înlocui crema de brânză? Sau sa mi spui tu de care ai folosit?
Am folosit Almette 😉
Am incercat sa o fac azi, dar s-a lasat blatul. Unde am gresit? Multumesc.
Blatul nu este unul inalt, este destul de subtire, suficient cat sa poti taia bucatele mici, numai bune de infulecat dintr-o data 😉
Imi spuneti va rog ce fel de smantana pt frisca ati folosit?
De obicei folosesc smantana pentru frisca Pilos, de la Lidl
BUNA
sa stii ca am incercat reteta si mare greseala am facut. am incercat sa fac si boema si mai mare greseala, caci pe amandoua le fac acum, inainte de Craciun si nici una nu mi-a iesit. nu mai scrie pe blog ca daca faci o crema de smantana de frisca o sa si stea teapana ca sa arate a prajitura.
sincer imi pare rau ca am incercat. nu au nici un gust deosebit.
Ce inseamna ca n-a iesit? Imi pare rau, dar din mesajul tau nu-mi dau seama care a fost problema. Si daca au fost probleme era mai bine daca imi scriai mai devreme, ca sa putem rezolva in vreun fel. Acum cred ca deja este prea tarziu.
Si acum pe final de incercari, nici macar fondantul nu a iesit. sunt foarte suparata ca am incercat aceste retete in prag de craciun.
am facut prajitura si singurul regret este acela ca nu am triplat cantitatile pentru a ne ajunge macar 2 zile.Fiicei mele ia placut la nebunie asa incat maine o iau de la capat.♥♥♥
Ma bucur tare mult ca v-a placut si voua! >:D<
am mancat la o cofetarie din centrul vechi aceasta prajitura, este geniala, recomand
alex
Ce crema de branza folositi?
Almette e cea mai buna 🙂
Este usor de pregatit .
O sa incerc sigur