De Revelion am simtit nevoia sa mananc o inghetata. Si am facut! 😉 Si atat de buna a fost si atat de bine a mers ca ai mei mi-au tot cerut, de-a mers masina de inghetata mai ceva ca la gelaterie :)) Si iata-ma din nou in fata unei provizii bune de albusuri… Mi-a placut tare mult acest blat de prajitura, nu cred ca voi mai face in alt mod un blat din albusuri 😉 Prajitura cu blat de nuca si crema de ciocolata este una simpla, simpla de tot… dar in acelasi timp gustoasa, incat cu greu te poti opri din mancat 😀 Perfecta pentru o duminica in familie 😉
INGREDIENTE
- Blat:
- 5 albusuri
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 5 linguri nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt
- 2 picaturi esenta de migdale
- miez de nuca atat cat sa acopere fundul tavii
- Crema de ciocolata:
- 150 g ciocolata amaruie
- 200 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare Prajitura cu blat de nuca si crema de ciocolata:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma devine lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, faina si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt punem un strat de nuca. Miezul de nuca il puteti pune intreg sau sfaramat intre degete. Deasupra punem compozitia pentru blat si o nivelam cu atentie.
Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Blatul se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele amestecata cu smantana pentru frisca se topeste pe foc mic sau la baine marie. Cand avem o crema omogena dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Dam apoi la congelator pentru cca o ora, pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
Crema de ciocolata se mixeaza pana devine pufoasa.
- Crema de ciocolata se poate aroma dupa gust cu esenta de vanilie, rom sau menta… dupa preferinta
Se pune peste blatul racit si se niveleaza. Se da la rece pana in momentul servirii. A doua zi se taie mai bine si frumos
Pofta buna! 😉
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
11 comentarii
Am venit sa servesc o prajiturica. Pup!
Buna!
Smantana pentru frisca nu se refera la frisca lichida, nu? Ca mai am genul acesta de retete de crema care se fac folosind frisca lichida si vreau sa fiu sigura ca e in regula daca folosesc smantana aceea lichida pentru frisca.
Multumesc mult!
Da, smantana pentru frisca este frisca lichida 😉 🙂
Scuze ca te bat la cap cu frisca asta, dar am folosit frisca vegetala Hulala si dupa ce se raceste crema devine aproape casanta. Si mi se pare destul de ciudat totusi.
Stiu ca scriai la o reteta ca folosesti frisca lichida de la Lidl, de-asta ai folosit si la prajitura aceasta? Caci as vrea totusi sa ramana mai moale, ca o crema.
Mersi mult mult de tot!
Cristina, da… smantana pentru frisca de la Lidl o folosesc intotdeauna.
In principiu, ar trebui sa fie ok si frisca Hulala, dar nu stiu sa-ti spun de ce crema ta a devenit casanta
E posibil sa se fi intamplat asta din cauza ciocolatei. Am folosit ciocolata amaruie care are 75-85% cacao si e posibil ca o astfel de ciocolata sa aiba nevoie de o cantitate mai mare de frisca. Tu ce fel de ciocolata folosesti, Miha? Multumesc!
Cristina, folosesc ciocolata de menaj de la Lidl, sunt tablete de 200 g. Este foarte buna, atat calitativ cat si ca pret ?
Dar galbenusurile nu se folosesc???!!!
este o prajitura la care se folosesc doar albusurile 🙂
Ce cantitate de nucă se folosește că eu am înțeles că se pune cât să acoperi fundul tăvi apoi ziceți că se pune în aluat adică se pune și în aluat și în tava ,vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri
In compozitia de blat se pune si nuca macinata, specificata in lista de ingrediente. Miezul de nuca se pune pe fundul tavii, mai mult sau mai putin, in functie de preferinta