Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone

de Miha
4658 vizualizări
Prajitura cu crema mascarpone

O prietena imi spunea odata ca atunci cand vrea sa-si impresioneze soacra face cate-o prajitura cu foi :))) Nu stiu daca o fi din cauza ca au intr-adevar un aspect spectaculos ori pentru ca se crede ca a fost multa munca in spate, cert e ca impresioneaza 😉 Drept dovada ca si mie mi-a ramas intiparita pe retina dupa ce am vazut-o la Gabi 😀 Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone pe care am sa v-o propun azi nu presupune multa munca 😉 dar cu siguranta va va impresiona musafirii

Prajitura cu crema mascarpone

Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone

O prietena imi spunea odata ca atunci cand vrea sa-si impresioneze soacra face cate-o prajitura cu foi :))) Nu stiu daca o… Prajituri Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 1 lingura (cu varf) cacao
  • esenta de rom
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Pentru crema mascarpone:
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 3 linguri lapte
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • esenta de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema mascarpone:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem compozitia pe baie de aburi si fierbem pana se ingroasa, fara a da in clocot. Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.

In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Blatul bine racit se taie in trei parti.

Blat cu cacao pentru prajitura

Repartizam crema intre blaturi, pastrand cateva linguri pentru pus deasupra.

Crema de mascarpone cu vanilie

Prajitura se da la rece pentru cateva ore, se pudreaza cu cacao si se portioneaza dupa dorinta.

  • prajitura se taie mai bine a doua zi
  • blaturile nu se insiropeaza. Fiind subtiri se inmoaie bine de la crema. Le puteti insiropa daca va plac prajiturile foarte insiropate, dar atunci ar trebui sa adaugati si putina gelatina in crema

Pofta buna! 😉

Prajitura cu foi de cacao

poate vă plac și rețetele

54 comentarii

Diana 22 iunie 2015 - 9:37

Chiar SPECTACULOS !:)
Cautam ceva dulce ptr a mai prepara si io (mi-am reparat cuptorul… m-a costat cat 1/2 unuia de duzina) cate ceva , dar si cu ce am prin prin frigee si tu ai venit cu solutia . Ms mult !

Răspuns
Diana 22 iunie 2015 - 17:16

Acum am dat praji la rece , doar ca eu am taiat blatul doar in doua , de frica sa nu iasa nik :)) . Maine aflu ce-a iesit …

Răspuns
Miha 22 iunie 2015 - 19:09

ai rabdare pana maine? Eu n-as avea! :))))

Răspuns
Diana 23 iunie 2015 - 8:52

Da’ crezi c-am avut ? neaaa … grozava praji si blatul , dar si crema , DELICIOASE .
Ms si tie si Gabitei ptr reteta .

Răspuns
Miha 23 iunie 2015 - 18:02

si eu multumesc Diana.
Ma bucur ca-ti place :*

Răspuns
Diana 23 iunie 2015 - 18:05

Ma bucur ca n-am insiropat blatul si s-a taiat frumos , exact ca a ta 🙂 .

monica 22 iunie 2015 - 23:02

O intrebare: ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul?

Răspuns
monica 22 iunie 2015 - 23:04

Scuze, am vazut intre timp :))

Răspuns
Miha 22 iunie 2015 - 23:04

>:D<

Răspuns
Miha 22 iunie 2015 - 23:04

20/30 cm

Răspuns
Adam 23 iunie 2015 - 12:49

Un deliciu! Dar putem să înlocuim zahărul cu altceva?

Răspuns
Miha 23 iunie 2015 - 16:04

Cu indulcitor 🙂

Răspuns
Diana 23 iunie 2015 - 18:01

Cu fructoza , cum le fac eu 🙂

Răspuns
Onelia 27 iunie 2015 - 0:17

Mascarpone este unul dintre ingredientele mele preferate atunci cand vine vorba despre prajituri! Blogul tau este un real ajutor pentru zilele de weekend, cand ma eliberez putin si a suficient timp pentru gatit.

Răspuns
Miha 27 iunie 2015 - 11:44

multumesc frumos Onelia 🙂

Răspuns
Irina 27 iunie 2015 - 4:11

Tortul cu jeleu de zmeura a fost super gustos! Referitor la aceasta prajitura pe care cu siguranță o voi încerca în acest weekend, dacă vreau sa insiropez blatul când ar trebui sa adaug gelatina în crema? Si ce sirop recomandati. Va mulțumesc și felicitări pentru rețetele dvs!

Răspuns
Diana 27 iunie 2015 - 7:39

Blatul iese atat de grozav , incat nu trebuie insiropat ; eu am testat-o si este perfecta, doar ca eu am facut blat din 8 oua si l-am copt intr-o tava mai mare si crema am facut-o din 2 cutii de smantana Pilos ptr frisca

Răspuns
Miha 27 iunie 2015 - 11:48

multumesc Diana :*

Răspuns
Diana 27 iunie 2015 - 13:50

Cu drag , Miha !:)

Răspuns
Miha 27 iunie 2015 - 11:47

Gelatina pe care o pui mai intai la hidratat, apoi o adaugi in crema de galbenusuri calda.
Poti folosi orice sirop iti place. Eu as face niste zahar ars si l-as dizolva in apa sau lapte cu Nesquik 🙂
Multumesc!

Răspuns
Eater 6 iulie 2015 - 14:46

O prajitura delicioasa!

Răspuns
roxana 14 august 2015 - 20:42

buna, am facut azi prajitura dar am intampinat o problema. desi am folosit intocmai masurile date si tava a avut aceleasi dimensiuni, blatul nu a iesit de 3 ci de 2 foi. a trebuit sa mai fac o tura si am obtinut in total 4 foi. in fine, crema a iesit ok si prajitura foarte buna.

Răspuns
Miha 14 august 2015 - 22:10

Blatul iese asa cam de vreo 3 degete inaltime, suficient cat sa fie taiat in 3 foi subtiri, subliniez subtiri. Poate doar ti-a fost teama ca nu vei putea taia 3… 😉

Răspuns
roxana 15 august 2015 - 10:52

nu, mi-a iesit de 2 degete in ambele ture 🙂

Răspuns
Alina ismanescu 12 octombrie 2015 - 15:41

Dacă as vrea sa folosesc aceasta crema la un tort ar merge sa nu insiropez blatul?

Răspuns
Miha 12 octombrie 2015 - 15:44

daca blatul e moale si pufos e ok 😉

Răspuns
Iuliana 22 octombrie 2015 - 10:22

O intrebare legate de tehnica: cu ce ati taiat blatul? Cu cutit(cu zimti sau fara?) si cum faceti sa iasa aceeasi grosime, sau dispozitiv de taiat cu sarma de la Fackelmann, etc?

Multumesc

Răspuns
Miha 22 octombrie 2015 - 10:27

Pentru blaturile pufoase folosesc un cutit zimtat, cu lama lunga.
Pentru blaturile mai dense folosesc dispozitivul de la Fackelmann 🙂

Răspuns
anca 14 decembrie 2015 - 20:47

Multumesc mult ca ai scris marimea tavi folosite ,God bless you !!!!!!!!!

Răspuns
rada camelia 20 decembrie 2015 - 10:50

buna se poate coace compozitia de 3 ori ? Sa nu ne mai fie frica ca nu se poate taia sau sa marim compozitia?

Răspuns
Miha 20 decembrie 2015 - 11:08

Foile se pot coace si separat, faci o foaie din 2 oua

Răspuns
Ann 21 decembrie 2015 - 16:47

Buna, daca dublez cantitatile la blat si la crema pt o tava mai mare creo ca o sa imi iasa la fel de buna? Multumesc

Răspuns
Miha 21 decembrie 2015 - 16:49

cu siguranta va fi la fel de buna 🙂

Răspuns
Cristina 23 decembrie 2015 - 13:46

Super retete !

Răspuns
Miha 29 decembrie 2015 - 9:10

multumesc 🙂

Răspuns
jessica 22 mai 2016 - 16:55

buna ,as putea sa acopar tortul in martipan ?adica merge cu crema si toate cele
?

Răspuns
Miha 22 mai 2016 - 21:55

Jessica, imi pare rau ca nu-ti pot da un raspuns ferm, dar nu am experienta cu martipanul. Din cate stiu la torturile cu martipan trebuie sa ai niste blaturi ferme, cum ar fi cele de chec…

Răspuns
vasy 11 iunie 2016 - 14:24

se poate face și cu mascarpone din comerț?

Răspuns
Miha 11 iunie 2016 - 17:20

mascarponele cu care se face crema este cumparat 🙂

Răspuns
Costache Silvia 2 august 2016 - 22:30

wow, multumim mult God bless you :))pentru ca ne impartasiti deschis retete asa de gusotase. Eu sunt la inceput si nu ma pricep la prajituri prea mult, insa imi doresc sa invat. Deci am incercar si a iesit delicioasa.:)) Wow!
Multumim spor la mai multe retete delicioase si drgute asa ca dvs :))

Răspuns
Miha 3 august 2016 - 10:02

multumesc Silvia.
Ma bucur mult ca ti-a reusit si mai ales ca ti-a placut! 😉

Răspuns
DeLuat 23 august 2016 - 16:50

Foarte misto, vreau si eu. Cu siguranta voi incerca in weekend

Răspuns
Ana 19 ianuarie 2017 - 20:35

Mie mi-a iesit crema cam moale,chiar a doua zi cand am taiat-o a curs.
Ma puteti ajuta ?
Nu vreau sa renunt la ea ,,, e f delicioasa

Răspuns
Miha 19 ianuarie 2017 - 21:24

daca ai pus-o deja intre blaturi e greu sa mai poti face ceva.
Crema trebuie sa fie pufoasa de la inceput, nu stiu de ce tie ti-a iesit moale 🙁

Răspuns
Rodica Maria 14 aprilie 2017 - 15:33

Daca vreau sa fac intr-o tava mai mare, dublez toate cantitatile? Si la crema? Mi-a iesit doar de doua degete… ?.

Răspuns
Miha 14 aprilie 2017 - 16:23

Daca faci intr-o tava mai mare trebuie marite cantitatile. Si la blat si la crema 🙂

Răspuns
Rodica Maria 14 aprilie 2017 - 19:28

Multumesc frumos! Sarbatori fericite! Am sa iti spun parerea generala ?

Răspuns
Rodica Maria 16 aprilie 2017 - 19:36

Deci… cum am promis, parerea generala:EXTRAORDINARA!!!

Răspuns
Miha 16 aprilie 2017 - 22:02

Multumesc. Ma bucur mult de tot

Răspuns
Alina 6 aprilie 2018 - 14:01

Crema a iesit foarte moale, incat a curs dintre foi, desi am respectat intocmai indicatiile si gramajele.

Răspuns
Miha 6 aprilie 2018 - 15:39

Daca mi-ai fi scris inainte poate am fi reusit sa o reparam cumva 🙁

Răspuns
Lore 20 noiembrie 2018 - 17:25

Mia iesit crema moale☹😞

Răspuns
Miha 24 noiembrie 2018 - 13:45

As vrea sa pot sa-ti spun de ce… dar nu stiu ce si cum ai facut tu acolo la tine in bucatarie

Răspuns
Andreea 28 noiembrie 2018 - 19:02

Stie cineva daca crema merge ca si crema pentru tort?As vrea sa fac un blat ca si negresa si crema aceasta.
Multumesc.

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: