Prajitura Budapesta este cunoscuta unora dintre voi sub denumirea de Televizor. Exista, de asemenea, si multe variante: foi de cacao cu unt sau fara, foi fragede sau cu aluat pufos, cu gem intre foi sau fara… O varianta pe care eu o faceam pana acum si care imi placea foarte mult, o gasiti AICI. De aceasta data, inspirata de alegerea Gabrielei, am facut aceasta varianta absolut delicioasa. Eu va promit doar ca n-o sa va para rau daca o incercati! 😉
INGREDIENTE
- Pentru foi cu cacao:
- ~300 g faina
- 15 g cacao
- 5 g bicarbonat de sodiu
- 75 ml ulei
- 75 ml lapte
- 100 g zahar
- 1 ou
- Pentru foaie de pandispan:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 5 linguri faina
- un varf lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- coaja de lamaie
- Pentru crema:
- 1 litru lapte
- 100 g amidon
- 200 g zahar
- 250 g mascarpone
- zeama de la o lamaie
- esenta de vanilie
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata (52% cacao)
- lapte, cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita
Mod de preparare Prajitura Budapesta sau Televizor:
Foi cu cacao:
Mixam oul cu un praf de sare si cu zaharul pana devine ca o crema. Adaugam uleiul, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie (sau otet) si laptele. In compozitia obtinuta adaugam faina amestecata cu cacaoa.
- in functie de tipul de faina folosit, mai adaugati faina daca aluatul este prea moale ori putin lapte daca aluatul este prea vartos. Trebuie sa avem un aluat omogen, elastic si nelipicios.
Impartim aluatul in 2 parti, pe care le intindem pe masa usor infainata ori direct pe hartia de copt, cum va este mai usor. Coacem pe fundul tavii (25/35 cm) in cuptorul incins la 180 de grade (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie), in jur de 10-15 minute, in functie de cuptor
- Sunt gata atunci cand nu mai ramane urma degetului imprimata pe foaie si marginile sunt usor mai inchise la culoare decat restul foii
Foile se scot pe un gratar si se lasa la racit. Atentie la cum le manevrati, foile sunt subtiri si fragile.
Foaie de pandispan:
Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea ferma si lucioasa. Se adauga galbenusurile amestecate cu ulei, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se amesteca usor cu o spatula sau la viteza cea mai mica a mixerului. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se coace in tava de 25/35 cm, tapetata cu hartie de copt, cca 30 minute la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie)
Crema de lamaie:
Amidonul si zaharul se pun intr-o cratita si se amesteca. Se toarna apoi laptele, putin cate putin, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Se pune pe foc si amestecand continuu se fierbe compozitia (fara a da in clocot) pana se ingroasa. Se da deoparte de pe foc si se adauga coaja de lamaie si putina esenta de vanilie.
Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste. Peste budinca bine racita se pune mascarponele si se mixeaza pana se obtine o crema fina si omogena. La sfarsit se incorporeaza zeama de lamaie, mixand energic.
- zeama de lamaie puneti dupa gust, puteti pune mai mult sau mai putin, dupa cum va place
- daca va place mai dulce puteti suplimenta cantitatea de zahar, cred ca cca 50 g este suficient
Asamblare Prajitura Budapesta:
Incepem cu unul din blaturile cu cacao, pe care il punem in tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara. Punem jumatate din cantitatea de crema in strat uniform, apoi blatul de pandispan, apasandu-l usor cu mana. Repartizam uniform si cealalta jumatate din crema si acoperim cu cel de-al doilea blat de cacao. Se inveleste bine in folie si se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Ar fi de preferat sa se aseze o greutate deasupra prajiturii.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata se topeste pe baie de aburi, dupa care se amesteca cu lapte, putin cate putin, pana ajunge la consistenta dorita. Se toarna peste prajitura in strat uniform, apoi se da la rece pana glazura se intareste. Se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
4 comentarii
Tare flumos ti-a iesit!
Pupici!
Pupici si multumesc!
foarte buna prajitura
Multumesc