Prajitura Alba ca Zapada reteta clasica

de Miha
12691 vizualizări
Prajitura alba ca zapada reteta clasica

Prajitura Alba ca Zapada reteta clasica cu foi cu amoniac am preparat-o de Craciun pentru ca, inca de la mama de-acasa, este nelipsita de pe masa de sarbatori. Uneori foile le fac cu bicarbonat (reteta AICI), uneori reteta clasica. Noua ne place oricum, voi alegeti varianta care va place. Intr-adevar mirosul intepator de amoniac nu este tocmai placut, dar dispare pe masura ce foile se coc.

Prajitura alba ca zapada reteta clasica

Prajitura Alba ca Zapada reteta clasica

Prajitura Alba ca Zapada reteta clasica cu foi cu amoniac am preparat-o de Craciun pentru ca, inca de la mama de-acasa, este… Retete de prajituri prajitura alba ca zapada European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.2/5
( 9 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat pentru foi:
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 1 pliculet amoniu pentru prajituri
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • ~600-650 g faina
  • Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 100 g amidon
  • 1 litru lapte
  • 250 g unt
  • 2-3 lamai

Mod de preparare Prajitura Alba ca Zapada reteta clasica:

Aluat pentru foi:

Untul moale, lasat la temperatura camerei, zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie se pun intr-un castron si se mixeaza. Se adauga ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Se adauga amoniul pentru prajituri dizolvat in laptele rece, apoi se adauga si faina. 

  • faina o adaugati treptat pana se obtine un aluat neted, elastic si nelipicios. Este posibil ca, in functie de tipul de faina folosit sau de marimea oualor, cantitatea de faina sa varieze
  • de obicei, rasnesc zaharul intr-o rasnita de cafea, pentru a fi sigura ca se topeste foarte bine si nu raman granule de zahar

Aluatul obtinut se imparte in 4 parti egale. Se poate imparti si in 5 daca aveti o tava mai mica, eu am folosit tava mare de la aragaz. Foile se intind cat mai subtire posibil, initial pe masa infainata, apoi finalizat procesul direct pe fundul tavii pe care am presarat faina. Mie asa mi se pare cel mai usor, voi puteti proceda cum vi se pare voua 😉

  • foile se pot intinde si direct pe o bucata de hartie de copt, pe care o transferati in tava

Inainte de a baga tava in cuptor se inteapa foile din loc in loc cu o furculita. Se coc in cuptorul incins la 180 de grade, in jur de 8 minute, pana marginile devin usor rumenite.

  • foile le lasi sa alunece pe un gratar si le lasi la racit. In cazul in care s-au lipit putin de tava trece cu atentie cu un cutit pe sub foaie.
  • foile se pot suprapune dupa ce s-au racit
  • foile se pot face cu cateva zile inainte. Le pastrezi la loc uscat si racoros, cu hartie de copt intre ele

Crema pentru Prajitura Alba ca Zapada:

Puteti incepe cu crema, pentru a avea timp sa se raceasca, in cazul in care mai aveti si alte treburi.

Punem intr-o cratita galbenusurile si jumatate din cantitatea de zahar. Amestecam bine cu telul, dupa care adaugam si amidonul. Amestecam din nou si diluam treptat cu lapte. Punem cratita pe foc si fierbem compozitia, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Acoperim cu folie alimentara, lipita direct pe suprafata cremei, si lasam sa se raceasca.

Untul moale lasat la temperatura camerei se mixeaza cu restul de zahar, pana devine cremos.

Budinca racita se mixeaza putin, sa se desfaca, adaugam putina esenta de vanilie si zeama de lamaie. Adaugam apoi treptat din crema de unt, mixand scurt dupa fiecare transa adaugata.

  • gustati, si daca o sa mai considerati ca este necesar mai adaugati zeama de lamaie, in functie de cum va place

Asamblare Prajitura Alba ca Zapada reteta clasica:

Am dat deoparte 3 linguri de crema, pe care le-am pus intr-un bol. Vom acoperi bolul cu folie alimentara si vom pastra la frigider pana la finalizarea prajiturii. Puteti omite acest pas si la final doar pudrati prajitura cu zahar pudra vanilat.

Crema ramasa am impartit-o in 3 parti egale. Am uns foile si le-am suprapus in tava tapetata cu folie alimentara. Ultima foaie ramane neunsa. Se inveleste bine in folie si se da la frigider pana a doua zi, timp in care foile se inmoaie si prajitura poate fi portionata

  • in functie de spatiul disponibil, prajitura se poate pune intr-un loc racoros, nu neaparat la frigider

Prajitura se unge cu crema pusa deoparte si se presara cu fulgi de nuca de cocos. Se portioneaza dupa dorinta, in patrate sau romburi.

Pofta buna!

Prajitura Alba ca Zapada reteta clasica

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

 

poate vă plac și rețetele

3 comentarii

Olivia 3 ianuarie 2021 - 12:14

Un an nou bun,cu multe retete minunate!

Răspuns
Miha 3 ianuarie 2021 - 12:16

Multumesc frumos, Olivia!
Un An Nou fericit, cu sanatate si toate cele bune!

Răspuns
Prajitura cu foi si crema de ciocolata - Dulciuri fel de fel 17 februarie 2021 - 13:18

[…] tuturor. Asa a luat nastere si aceasta reteta de prajitura cu foi si crema de ciocolata, foi de la prajitura Alba ca zapada si crema de la prajitura cu foi de cacao […]

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: