Negresa – reteta simpla si ieftina
Ori de cate ori mai „fac rost” de cate un borcan de dulceata, il valorific intr-o negresa – reteta simpla si ieftina. Sper ca acum, daca mi-am dezvaluit secretul, sa nu raman cu prajitura nemancata, dupa ce vor citi copiii ce am scris aici
😂😂
Reteta este, asa cum va spuneam, una foarte simpla si ieftina, ingredientele sigur le aveti deja in casa 😉 Este foarte usor de preparat, eu am folosit mixerul din comoditate, dar e de-ajuns si un tel.
INGREDIENTE
- 1 ou
- 1 cana zahar pudra (200 g)
- 1/2 cana ulei (125 ml)
- 1 cana lapte (250 ml)
- 2 cani faina (300 g)
- 3 linguri cacao (50 g)
- 1 lingura rasa bicarbonat (10 g)
- 6 linguri dulceata de afine
- esenta de vanilie
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata (54% cacao)
- lapte, cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita
Mod de preparare Negresa – reteta simpla si ieftina:
Punem oul intr-un bol si-l mixam bine cu un praf de sare. Adaugam apoi pe rand zaharul, esenta de vanilie, uleiul si laptele.
- esenta de vanilie o puteti inlocui cu orice alta aroma aveti si va place. De exemplu, esenta de portocale ii da un gust grozav 😉
Peste amestecul de mai sus cernem faina amestecata cu cacao si bicarbonat.
- bicarbonatul poate fi inlocuit cu praf de copt
Dupa ce am omogenizat compozitia adaugam dulceata si amestecam
- puteti folosi orice fel de dulceata sau gem
- de obicei folosesc in jur de 3 linguri de dulceata in reteta, de data asta am pus 6 si a fost ok
- puteti adauga in compozitie miez de nuca tocat grosier cu cutitul, stafide ori bucati de ciocolata
Compozitia se toarna in tava (35 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu (sau 160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute.
- puteti folosi si o tava mai mica, eu am folosit una foarte mare deoarece imi place sa nu iasa foarte inalta, numai buna de muscat, fara sa-ti faci mustati de ciocolata😂
Prajitura se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit. Intre timp, se topeste ciocolata si se amesteca cu lapte, putin cate putin, pana ajunge la consistenta dorita. Prajitura racita se glazureaza cu ciocolata si se portioneaza dupa ce s-a racit foarte bine.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI
12 comentarii
Din pacate, respectand reteta, iese un fel de blat de tort prea crescut/aerat. As recomanda, ori amestecarea glazurii in compoz. blatului, ori reducerea la max ½ a bicarbonatului.
Super pufoasă și delicioasă 🤌
Multumesc 🙂
La cuptorul clasic cu flacara de la argaze nu merge ?
La cuptorul clasic se coace la foc mediu 🙂
Arata strasnic. Dar,daca adaug 6 linguri gem ,mai pot reduce din zahar,cred ca 140 g e destul(cu ceva coaja de portocala si scorti,ori ciocolata ).Iar bicarbonatul-o lingurita 4-5 g nu e suficient ?
La cantitatea de zahar poti ajusta, desi mie imi pare ca e ok asa. Nu e foarte dulce
De bicarbonat… nu stiu ce sa zic, nu stiu daca is suficiente doar 4 grame
Am cautat foarte mult o reteta de negresa asa pufoasa si in sfarsit am gasit! Eu am pus doar 70 gr de zahar si nu am pus dulceata, dar este foarte gustoasa si destul de dulce. Am inlocuit laptele de vaca cu lapte vegetal. Insa ceva s-a intamplat si nu stiu ce. Blatul era copt, nu s-a lipit nimic de scobitoare si nici nu l-am scos direct din cuptor, l-am lasat cu usa deschisa sa raceasca in mod natural. Am facut glazura, era inca putin calduta, la fel si blatul si pentru ca nu am mai avut rabdare sa raceasca complet, am turnat glazura peste blat. Este foarte gustoasa, dar blatul este putin lipicios, ramane pe cerul gurii🫣 pare ca ar fi un pic necopt, desi era. Multumesc!
Poate mai trebuia lasata putin la cuptor
Am făcut de multe ori negresa asta. O fac în cantități duble, într-o tavă mai mare. Cei mici o adora . Adaug nuca si ciocolata cu alune/ stafide + dulceață de afine. Iese demențială.
Mulțumesc!
Super azi o fac și eu urmează să pun foto vă pup
Am facut aceasta reteta de 4 sau 5 ori, din punctul meu de vedere, estea cea mai ok. Uneori reduc zaharul al 50g si adaug tot borcanul cu gem. De asemenea, in loc de esenta de rom, am pus chiar rom si la fel, a iesit ceva super delicios. Multumesc pentru reteta.