Mucenici moldovenesti (de post)

de Miha
4112 vizualizări
Mucenici moldovenesti de post

Buna sa va fie inima si ziua, dragilor! Azi v-am adus mucenici. Mucenici moldovenesti de post, asa ca la mama acasa. Este o reteta de post si chiar daca aluatul nu are oua sau lapte, rezultatul este moale, pufos si aromat 😉 Prietena mea ma intreba neincrezatoare… „sigur sunt de post? Parca miros a cozonac!” :))))

Probabil ca am ajuns cam tarziu cu reteta de mucenici, dar poate o sa va fie de folos la anu’

Mucenici moldovenesti de post

Mucenici moldovenesti de post

Buna sa va fie inima si ziua, dragilor! Azi v-am adus mucenici. Mucenici moldovenesti de post, asa ca la mama acasa. Este… Prajituri de post mucenici de post European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.3/5
( 3 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • ~250 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita coaja confiata de portocale
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • cateva linguri ulei
  • Pentru finisat:
  • 2-3 linguri miere
  • 50 ml apa
  • Pentru decor:
  • miere
  • nuca macinata

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in cazul in care folositi drojdie proaspata o dizolvati in apa calduta

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei

Aluat mucenici de post

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel, apoi rasucim apoi sub forma cifrei 8.

Cum se fac mucenicii moldovenesti

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu ulei

Mucenici de post

Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute, in functie de cuptor.

Intre timp pregatim siropul pentru finisat. Intr-un ibric punem mierea si apa si punem pe foc. Lasam pe foc atat cat se se incalzesca bine si sa se dizolve mierea. Cu cateva minute inainte de a fi gata mucenicii, se scoate tava din cuptor si se ung cu siropul pregatit inainte. Se da tava din nou la cuptor pana mucenicii se rumenesc frumos.

Mucenicii se ung cu miere si se presara cu nuca din belsug.

Pofta buna! 😉

Mucenici de post

poate vă plac și rețetele

4 comentarii

Rocsy Ciobanu 9 martie 2014 - 18:12

Tare frumosi ti-au iesit, asa ca la Moldova 😉

Răspuns
Gogeneata Vasilica 28 martie 2014 - 22:36

TOate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg ,pofta bn tuturor celor ce pot sa ii manince va pupiki

Răspuns
Gogeneata Vasilica 28 martie 2014 - 22:37

Toate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg

Răspuns
Mucenici moldovenesti umpluti - reteta sfinti cu nuca - Dulciuri fel de fel 3 martie 2021 - 23:28

[…] o reteta apropiata de cea de cozonac, dar la fel de bine se poate folosi si aluatul de la reteta de mucenici moldovenesti de post. Vor fi la fel de buni! […]

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: