Desi de obicei fac eclere mai mari, de aceasta data am preferat aceste mini eclere cu crema de vanilie cu mascarpone pentru ca, nu numai ca sunt tare simpatice, dar completeaza perfect un platou cu prajituri pentru masa festiva de Paste. Evident, se pot face cu orice ocazie si va asigur ca se vor bucura de un mare succes de fiecare data.
Aluatul oparit l-am preparat dupa reteta pe care o fac de la o vreme incoace (o gasiti AICI) , o reteta cu care nu dau gres. Va recomand sa incercati si voi. Pentru umplutura am folosit crema de vanilie cu mascarpone (o gasiti AICI) si o glazura simpla de ciocolata. Se pot umple si cu alte creme care va plac si glazura o puteti face din fondant 😉
INGREDIENTE
- Aluat pentru eclere:
- 150 ml lapte
- 150 ml apa
- 125 g unt
- 250 g faina
- un praf de sare
- 8 oua (mici)
- Crema de vanilie cu mascarpone:
- 3 galbenusuri
- 100 g zahar
- 3 linguri amidon
- 450 ml lapte
- 300 g mascarpone
- esenta de vanilie si lamaie
- Glazura de ciocolata:
- 100 g ciocolata (52% cacao)
- lapte
Mod de preparare Mini eclere cu crema de vanilie cu mascarpone:
Aluat pentru eclere:
Se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea. Cand compozitia incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Aluatul se va strange, iar pe fundul cratitei va ramane pelicula de aluat.
Lasam sa se raceasca, timp in care aluatul se va mai intari. Mixam usor, sa desfacem compozitia, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
- pana nu demult foloseam telul pentru prepararea aluatului pentru coji de eclere, dar cu mixerul treaba merge mult mai repede si mai bine
- in functie de marimea oualor, incepeti cu 6 oua si daca mai este necesar mai adaugati un ou sau doua. Aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care curge
Aluatul pentru eclere se spriteaza sub forma de bastonase, de cca 4-5 cm lungime, in tava tapetata cu hartie de copt.
Se da tava la cuptor la foc mare (220 grade la cuptor electric) pentru 15 minute, timp in care cojile pentru eclere sunt crescute si rumenite usor. Apoi inca 10-15 minute la foc mediu (180-190 grade la cuptor electric sau 160-170 grade cuptor electric cu ventilatie)
- in functie de cuptorul fiecaruia, urmariti stadiul de coacere. Este posibil ca 15 minute de inceput sa fie prea mult, caz in care reduceti timpul de coacere
Se scot pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de vanilie cu mascarpone:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza, turnand si laptele. Se amesteca usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si comod.
Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte, se lasa se racoreasca putin si se pune esenta de vanilie si putina zeama de lamaie (sau esenta de lamaie)
- Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun
Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste. Crema racita se mixeaza putin, cat se se „desfaca”, se adauga mascarponele si se mixeaza pana la incorporare.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele, peste care am turnat putin lapte, se topeste la foc mic sau pe baie de aburi. Se toarna apoi lapte, putin cate putin, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita.
Montare Mini eclere cu crema de vanilie cu mascarpone:
Fiecare ecler se taie in jumatate, pe lung. Se umplu cu crema de vanilie cu mascarpone si se aseaza partea superioara peste fiecare. Fiecare ecler se glaseaza cu ciocolata topita.
Se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL