Eclere cu crema de vanilie si fondant de ciocolata

de Miha
51959 vizualizări
eclere cu crema de vanilie si fondant

Reteta Eclere cu crema de vanilie si fondant de ciocolata

Nu cred ca am mancat vreodata ceva mai bun decat aceste eclere cu crema de vanilie si fondant de ciocolata 🙂 A fost bataie pe ele, cum se spune! Am avut 20 de eclere si 10 choux-uri si pana seara parca nici n-au fost!

eclere cu crema de vanilie si fondant
Nu cred ca am mancat vreodata ceva mai bun decat aceste eclere cu crema de vanilie si fondant de ciocolata 🙂 A… Prajituri Eclere cu crema de vanilie si fondant de ciocolata European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.0/5
( 15 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat pentru eclere:
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apa
  • 125 g unt
  • 250 g faina
  • un praf de sare
  • 8 oua
  • Crema de vanilie (pentru 20 eclere)
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 450 ml lapte
  • 100 g unt
  • 250 g mascarpone
  • esenta de vanilie si lamaie
  • Fondant de ciocolata:
  • Pentru fondant:
  • 250 g zahar
  • 75 ml apa
  • 2 linguri miere
  • 100 g ciocolata (54% cacao)

Mod de preparare Eclere cu crema de vanilie si fondant de ciocolata:

Aluat pentru eclere – reteta pas cu pas AICI

Se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea.

Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Aluatul se va strange, iar pe fundul cratitei va ramane pelicula de aluat.

Lasam sa se raceasca, timp in care aluatul se va mai intari. Mixam usor, sa desfacem compozitia, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

  • pana nu demult foloseam telul pentru prepararea aluatului pentru coji de eclere, dar cu mixerul treaba merge mult mai repede si mai bine
  • in functie de marimea oualor, incepeti cu 6 oua si daca mai este necesar mai adaugati un ou sau doua. Aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care curge

Aluatul pentru eclere se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Pentru eclere bastonase de cca 8-10 cm lungime, pentru choux-uri rozete.

  • din toata cantitatea de aluat am obtinut 20 de eclere mari si 10 choux-uri

Se da tava la cuptor la foc mare (250 grade la cuptor electric) pentru 15-20 minute, timp in care cojile pentru eclere sunt crescute si rumenite usor. Apoi inca 10-15 minute la foc mediu (180-190 grade la cuptor electric sau 170 grade cuptor electric cu ventilatie)

  • in primele 15-20 de minute este foarte important sa nu se deschida usa cuptorului, daca nu o deschideti deloc pana la final cu atat mai bine

Se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de vanilie pentru eclere – reteta pas cu pas AICI

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza, turnand si laptele. Se amesteca usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si comod.

Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se adauga untul taiat cubulete si se amesteca bine cu telul, pana se topeste si se incorporeaza in crema fiarta. Se da deoparte, se lasa se racoreasca putin si se pune esenta de vanilie si putina zeama de lamaie (sau esenta de lamaie)

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun

Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Crema racita se mixeaza putin, cat se se “desfaca”, se adauga mascarponele si se mixeaza pana la incorporare.

Fondant de ciocolata:

Apa si zaharul se pun la fiert si se fierb pana zaharul se topeste si siropul ramane ca o pelicula pe lingura. Se adauga mierea si se mai fierbe cateva minute.

  • intr-o ceasca sau pahar punem putina apa rece si cu lingura picuram din siropul fierbinte. Daca siropul se imprastie mai trebuie fiert, daca picatura isi pastreaza forma este gata
  • nu fierbeti mai mult, altfel fondatul se va intari foarte tare, se va zaharisi si va crapa

In siropul fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine, pana compozitia devine ca o pasta. Pe masura ce se raceste fondantul se va intari, dar luat intre degete va fi ca o plastilina.

  • se pastreaza la cald, pe o cratita cu apa fierbinte, pana la momentul montarii eclerelor.
  • daca fondantul se intareste prea tare puteti adauga 1-2 linguri apa fierbinte

Cojile de eclere se taie in 2, se umplu cu crema de vanilie si se trece partea superioara prin fondantul de ciocolata.

Pofta buna! 😉

eclere cu crema de vanilie si fondant

RETETA IN IMAGINI

Aluat pentru eclere

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns