Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac Bradut

Cozonac bradut de craciun

Reteta Cozonac Bradut

Cozonac bradut de craciun

Ingrediente

  • Aluat:
  • ~550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 2 oua
  • 250-300 ml lapte
  • 75 g unt
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de portocale Finesse
  • 2 linguri ulei
  • Umplutura:
  • ~6 linguri crema de ciocolata
  • 2 linguri nuca de cocos
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri lapte
  • fulgi de nuca de cocos

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, sa testez ideea. Cu siguranta il voi face si pentru Craciun, ne-a placut mult de tot. Sper sa va placa si voua si sa-l incercati 😉

Mod de preparare Cozonac Bradut:

Aluat:

Din cantitatile date vor iesi 2 braduti.

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de portocale si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, ouale si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
  • Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce

Umplutura:

Crema de ciocolata inmuiata putin pe baie de aburi se amesteca bine cu cateva linguri de nuca de cocos.

  • cantitatea de ciocolata poate varia in functie de preferinta voastra. La fel si cantitatea de nuca de cocos
  • nuca de cocos se poate inlocui cu nuca macinata

Cum se face Cozonac Bradut:

Aluatul se imparte in 4 parti egale. Fiecare parte de aluat se intinde sub forma unei dreptunghi, de cca 0.5 cm grosime. Prima foaie se pune pe hartia de copt ce va fi pusa in tava. Cu ajutorul unei rigle si a unui cutit bine ascutit (eu am folosit taietorul de pizza 😉 ) se taie aluatul in forma de brad. Se unge cu crema de ciocolata. Se acopera cu cea de-a doua foaie de aluat, se preseaza usor pe margini, de jur imprejur si se taie forma de brad.

Marginile se taie fasii de cca 2 cm latime, avand grija sa pastram pe mijloc trunchiul bradutului. Fiecare fasie se rasuceste de 2-3 ori, formand astfel crengutele bradutului. Se pune bradutul in tava, cu grija sa nu-i stricati forma. Apelati la un membru al familiei sa va dea o mana de ajutor 😉

Cozonac Bradut se mai lasa putin in tava sa creasca, apoi se unge cu galbenusul de ou „desfacut” cu 2-3 linguri de lapte. Se presara cu cativa fulgi de cocos si se da tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30-40 de minute, pana bradutul este frumos rumenit.

  • bradutul poate fi impodobit cu cateva bomboane colorate (gen M&M)

Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit. Inainte de servire se mai presara cativa fulgi de cocos pentru efectul de zapada.

Pofta buna! 😉

cozonac bradut cu ciocolata

RETETA IN IMAGINI

Puteti incerca si un Cozonac cu nuca si cacao (reteta aici)

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Foarte frumos 🙂

  2. Adina says:

    Cel mai bun si delicios bradut!
    Stiu ca ni l-ai daruit tuturor, dar, pur si simplu, nu am putut sa-l impart cu nimeni. Trebuia sa termin ce incepusem :))

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu prune si aluat dospit

Prajitura cu prune si aluat dospit

Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :))) Pentru aceasta reteta de prajitura cu prune si aluat dospit am […]

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit. Mod de […]

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Dupa ce am facut reteta de cozonac cu nuca, stafide si rahat ai mei au insistat sa le fac si lor cozonac, dar sa fie numai cu nuca si cacao. Nu m-am mai complicat cu impletit sulurile de aluat, le-am lasat asa cum erau si asa a iesit aceasta rulada […]

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a […]