Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de ciocolata

Tort cu ciocolata

Pe 7 ianuarie, de Sf Ioan, am incheiat seria aniversarilor la noi in familie… De la inceputul lui noiembrie si pana acum cred ca ne ajunge, nu? :)) Micuta mea, Amira-Ioana, a vrut un tort cu ciocolata. Stiam asta si fara sa o fi intrebat :)))) Asa ca am facut un tort cu muuuulta ciocolata, sa ne ajunga pana la urmatoarea aniversare :))

Tort cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 25 g unt
  • 25 ml ulei
  • 25 ml smantana pentru frisca
  • 2 oua
  • 50 g zahar
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Mousse de ciocolata alba:
  • 300 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 10 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata amaruie:
  • 250 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de rom
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • trufe de ciocolata

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata:

Blat:

Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam in tava de aragaz (cea din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt, apoi punem in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 15-20 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia

  • Eu am vrut un blat de cca 22 cm diametru si neavand tava corespunzatoare am folosit tava de aragaz, pentru ca mai apoi sa decupez blatul la marimea dorita. Daca aveti tava de 22 cm coaceti in aceasta

Blatul nu l-am insiropat, dupa gustul nostru am considerat ca nu este necesar, dar daca preferati blaturile insiropate puteti sa-l insiropati dupa gust.

Mousse de ciocolata alba:

Gelatina se puna la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata alba se mixeaza putin,  cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

Mousse de ciocolata amaruie:

Se procedeaza intocmai ca la mousse-ul de ciocolata alba.

Mousse de ciocolata alba si neagra

In tava in care am copt blatul sau intr-un inel de patiserie se pune blatul, apoi mousse-ul de ciocolata alba si cel de ciocolata amaruie. Se pune la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Decor:

Se masoara o fasie de hartie de copt, lunga si lata cat sa acopere marginea tortului. Se pune ciocolata intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se decoreaza (mazgaleste 😀 ) fasia dupa plac.

  • Puteti folosi si un con de hartie sau o punga mai groasa taiata la unul din colturi

Cu grija se infasoara hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.

Initial am vrut sa fac o banda de ciocolata in jurul tortului, cum am facut AICI, dar impactul produs de tortul Mihaelei m-a facut sa-mi schimb decizia 😉

Deasupra tortului punem trufe de ciocolata.

Se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tort cu mousse de ciocolata alba si ciocolata neagra

PS: Tortul este unul cu un blat subtire si cu multa crema. Daca o sa considerati ca este prea multa crema pentru gustul vostru mai faceti un blat. Sau doua :))

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

27 Comentarii

  1. Ai avut multa rabdare cu dantela, e foarte frumoasa si finuta ! Foarte dragut ti-a iesit 🙂

  2. Deyu says:

    Splendid!! N-ai cum sa refuzi o asa minunatie! 😀

  3. Rocsy Ciobanu says:

    Ce elegant ti-a iesit!

  4. Multumesc Rocs >:D<

  5. Felicia says:

    Este superb,centre marched gelatin a Ai folksinger?

  6. Carmen says:

    Spuneti mi va rog ce marca de ciocolata ati folosit pt danteluta? Multumesc. Arata senzational!

  7. Carmen says:

    Sunte ti o draguta.

  8. buna,as dori sa imi spuneti cum sa fac sa mi se ingroase crema

  9. Lavinia C. says:

    Arată foarte bine. Felicitări!!!!

  10. georgia says:

    nu exista riscul ca acea danteluta sa ramana prinsa pe hartia de copt?

    • Nu. Daca ciocolata este bine racita si intarita hartia se va desprinde foarte usor. Trebuie doar putina rabdare si atentie

  11. Imi place tortul foarte mult.
    Cred ca daca l-as fi facut nu m-as descurca.
    Asa tort imi doresc si eu,nu pentru mine mai mult pentru
    fica mea doar de ziua ei,doar atit.

    Multe succese pe mai departe.

  12. LARISA says:

    As dori sa fac acest tort dar in forma dreptunghiulara, tava de 20×30 ( este pt aniversarea baietelului meu si vreau sa-i decorez altfel tortul). Ce cantitati sa folosesc? Oar daca dublez la blat e ok? Crema e suficienta?

  13. Ia să încerc să fac și eu niște dantela d-asta :). Arata minunat. By the way…. Mi se pare interesant cum faci tu crema asta a ta cu frișca incorporata la final. Am sa fac și eu :). Muah

    • Cu frisca incorporata la final crema capata o textura aerata, chiar daca are gelatina 😉
      Sper sa-ti placa!

  14. tortul arata slendit frumos si extra delicios imi place tortul il/o felicit pe cel care a inventat prajitura felicitari este senzational mulumesc cremele trufee totul este senzational foarte frumos si foate extraordinar cu drag aurel multumesc pentru tort felicitari tu esti un adevarat bucatar felicitari pentru tort la revedere si multumesc este senzational de frumos si delicios este super uimitor si foarte frumos extraordinar toate ingrendientele sunt delicioase si savuroase la revedere

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Cheesecake cu zmeura fara coacere

Cheesecake cu zmeura fara coacere

Acest cheesecake cu zmeura fara coacere ce vi-l aduc astazi nu e nici pe departe o reteta elaborata. N-am vrut sa fie o reteta care sa ajunga pe blog, de aceea nici nu m-am straduit prea tare sa arate fabulos, dar pana la urma m-am gandit ca ar fi pacat […]

Tort cu ciocolata si afine

Tort cu ciocolata si afine

Retete de prajituri v-am tot adus in ultima vreme, dar azi va aduc un tort cu ciocolata si afine, pentru ca aniversarile prietenilor dragi nu pot trece fara un tort bun, nu-i asa? 🙂 Mod de preparare Tort cu ciocolata si afine: Blat de tort cu cacao: Separam albusurile de […]

Rulada cu crema de cacao

Rulada cu crema de cacao

Rulada este cu siguranta unul dintre acele deserturi care te scoate din incurcatura atunci cand vrei sa faci ceva rapid si bun, un desert pentru care nu trebuie sa muncesti prea mult si chiar daca e cald afara, in timpul ala de 20-25 de minute cat se coace blatul in […]

Prajitura rasturnata cu prune

Prajitura rasturnata cu prune

NU se poate sa treaca vara si sa nu facem o prajitura rasturnata cu prune. E grozav de buna si in combinatia de prune cu nectarine, dar cu nuca si scortisoara este absolut delicioasa. De fapt, nu cred sa existe vreun fruct care sa nu mearga la modul ideal in […]