Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ananas caramelizat

Tort cu ananas
Acest tort cu ananas caramelizat a fost piesa de rezistenta a picnicului SunFood ;) Poate ca unii se asteptau la un tort de ciocolata, dar deliciosul ananas nu l-am putut vedea decat asociat cu o crema fina si usoara sau cu frisca. Si a iesit asa! Un tort usor si echilibrat la gust, un blat pufos de pandispan, crema usoara si delicata de branza si irezistibilul ananas caramelizat. Tort cu ananas Tort cu jeleu de ananas carameliza  

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru ananasul caramelizat:
  • 1 conserva ananas
  • 150 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • Pentru crema:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru insiropat:
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie
  • ~100 ml apa

Mod de preparare Tort cu ananas caramelizat:

Blat de tort:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 

Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Blatul obtinut se taie pe orizontala in 3 felii.

Ananas caramelizat:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Ananasul il punem intr-o strecuratoare si-l lasam sa se scurga bine de zeama.

Zaharul il topim la foc mic pana capata culoarea chihlimbarului. Turnam cu atentie smantana pentru frisca si tinem pe foc pana se topeste caramelul. Adaugam cubuletele de ananas si amestecand continuu fierbem pana ananasul se inmoaie si compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si mixam compozitia cu blenderul vertical. Lasam sa se raceasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si omogenizam. Lasam la racit, in frigider.

Ananas in caramel

Crema de branza:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Crema de branza Almette, zaharul si esenta de vanilie le punem intr-un castron si le amestecam bine cat sa se omogenizeze.

Separat mixam smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana, doar sa fie pufoasa.

Amestecam cele 2 compozitii si mixam bine pana obtinem o crema ferma.

Gelatina o topim pe baie de aburi. Punem cateva linguri din crema peste gelatina topita si mixam energic, apoi o adaugam in restul de crema si omogenizam.

Pentru insiropat blaturile n-am mai fiert siropul, ci doar am amestecat apa cu zahar.

In tava in care am copt blatul tapetata cu folie alimentara punem o felie de blat insiropat, ungem cu o parte din jeleul de ananas caramelizat si acoperim cu o parte din crema.

Ananas caramelizat

Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea blat si acoperim cu cel de-al treilea. Invelim bine in folie si dam la rece pana se intareste foarte bine crema.

  • Din crema am pastrat cateva linguri pentru ornat

Imbracam tortul cu frisca batuta, ornam cu „moate” de crema si bucatele de ananas.

Pofta buna! 😉

Tort cu ananas caramelizat

Si o poza cu sectiunea, facuta asa…din mers :))

Tort cu jeleu de ananas caramelizat

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

12 Comentarii

  1. huiban daniela says:

    buna,

    Ce fel de frisca folosesti pentru ornat? ce marca? eu nu am gasit nicuna care sa stea batuta tare, in afar de cea praf…:(

    • Folosesc smantana pentru frisca de la Pilos (de la Lidl) E ok batuta cu putin zahar vanilat si un intaritor de frisca. Pentru ornat cu diverse „moate” si forme ii adaug o cutie de Almette cu smantana (merge si cu smantana fermentata cu procent mare de grasime) 😉

  2. Caliskan Alina says:

    Am vrut un tort cu smantana fermentata nu cea lichida, care oricat de mare ar fi procentul de grasime ori scumpa, nu da acelasi gust preparatelor. Asadar am incercat tortul din reteta ta insa am inlocuit cu succes smantana cu procent 25% (este si cu 30% de la Five Continents) mixata circa 3-5 min.
    Admir creativitatea ta si urmaresc cu entuziasm retetele postate!
    Mult succes pe mai departe!

    • De curand am descoperit ca daca adaug o lingura – doua de smantana fermentata in smantana pentru frisca batuta ii da un gust fantastic 😉
      Multumesc frumos de aprecieri! >:D<

    • huiban daniela says:

      va referiti la smantana acra din comert? sau cea dulce?

      • Caliskan Alina says:

        Exact Daniela, dar daca ca procentul de grasime este mare de de 25- 30% gustul este dulce acrisor. Daca ornezi cu ea, e bine cred sa fie amesteca cu putina crema branza( mascarpone, almete sau philadelphia)ori putina gelatina ca in reteta Mihaelei.
        Si da ai zis bine , din comert la cutie sa fie care este densa si tare – nu din piata care este foarte lichida.

  3. Caliskan Alina says:

    Eu am folosit la acest tort smantana de la napolact 25 % grasime- 2 cutii a cate 300 gr mixata cu 80 gr zahar pudra , fara sa mai pun in compozitie crema de branza, am pastrat blatul in forma de copt si am pus smantana deasupra- dupa ce s-a racit, s-a intarit foarte bine .

  4. huiban daniela says:

    interesant….ma bucur ca in sfarsit am gasit o varianta mai sanatoase decat frisca praf dr oetker…chiar am sa incerc si varianta asta. Multumesc tare mult!

  5. mikaela says:

    Ma intereseaza tortul acesta,deserturile cu ananas in general.Dar nu inteleg ,smantana adaugata peste caramel este lichida,ori?

  6. Au, ce bunaciune! Cum de l-am ratat…. :x:x

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulada cu gem si frisca

Rulada cu gem si frisca

Cand ai niste fructe pe care nu le mai vrea nimeni, fa-le gem sau dulceata. Apoi daca ai chef de ceva simplu, rapid si bun fa o reteta de rulada 😉 Recunosc, a fost o vreme cand si eu ma temeam de rulada si fugeam de ea cat colo 🙂 […]

Prajitura cu crema de cafea si ciocolata

Prajitura cu crema de cafea si ciocolata

Desi in marea majoritate a timpului fac retete de prajituri sau dulciuri din care sa poata manca si copiii, iata ca de data asta am facut o prajitura de casa doar asa pentru sufletul meu: prajitura cu crema de cafea si ciocolata. Blat pufos cu nuca, crema de unt cu […]

Biscuiti de casa cu ciocolata si nuca

Biscuiti de casa cu ciocolata si nuca

V-am povestit deja de biscuitii de casa cu Finetti si de cat de mult au placut copiilor. Si mie mi-au placut, nu numai pentru ca sunt gustosi, ci si pentru ca se fac extrem de simplu si usor. Daca data trecuta am folosit mixerul pentru preparare, de data aceasta m-am […]

Rulada Diplomat cu ananas si zmeura

Rulada Diplomat cu ananas si zmeura

Rulada Diplomat este o prajitura de casa absolut delicioasa, cu care va promit ca va veti incanta musafirii. Voi puteti folosi orice alte fructe aveti si va plac, proaspete sau din compot, eu am ales sa prepar o rulada diplomat cu ananas si zmeura. Desigur, in reteta clasica rulada Diplomat […]