Aluat dulce / Retete de prajituri

Strudel cu mere (2)

Ingrediente

  • * Pentru aluat:
  • * 1 ou
  • * 100 g smantana
  • * 100 ml apa
  • * 1 lingurita sare
  • * 400 g faina
  • * Pentru umplutura:
  • * 1 kg mere
  • * zahar (dupa gust si in functie de cat sunt merele de dulci)
  • * 2 linguri unt
  • * 1 lingura scortisoara

Mod de preparare:

Aluat:

Din ou, smantana, apa, sare si faina se framanta un aluat omogen, putin lipicios. Se lasa putin pe masa sa se odihneasca. Se imparte in 2 parti, apoi tot presarand faina se intinde fiecare bucata in foaie subtire, care nu se mai lipeste de masa.

Se unge cu unt din belsug, apoi se impacheteaza in 4, ca un plic si se dau la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Se scot, se intind din nou si se repeta operatiunea…uns cu unt, impachetat in 4, dat la frigider jumatate de ora. 🙂

Umplutura:

erele se dau pe razatoarea cu ocgiuri mari si se pun la calit cu unt, zahar si scortisoara. Se fierb, amestecand din cand in cand, pana scade zeama. Se lasa la racit.

* smantana pentru uns strudelele
* 100 g unt pentru uns aluatul

Aluatul se intinde in foaie subtire si dreptunghiulara, apoi cu un cutit bine ascutit se taie fasii de cca 10 cm pe laterale si late de cca 1.5-2 cm.

Merele bine racite le repartizam pe mijlocul foii, intre cele 2 randuri de fasii de aluat, apoi incepem sa „impletim” fasiile, aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le.

Punem strudelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu smantana.

Dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc.

Se lasa la racit, se portioneaza si se pudreaza cu zahar.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

10 Comentarii

  1. Ce-mi place felul in care ai impletit aluatul! Cred ca o sa-l incerc si la placinta.

  2. Foarte frumoasa impletitura asta. Am facut-o si am prezentat-o si eu, cu un an si un pic in urma in blogul meu cand am facut asa o paine umpluta cu sunca si masline.

    Merge si la placinta si merge si la alte gateli cu aluat. E frumoasa si pe un neaos strudel romanesc cu mere 🙂

    Felicitari pentru reteta 🙂

  3. Que rico strudel, se ve autentico.

    Saludos

  4. Uite ca am mai invatat ceva ………cum sa „impletesc” aluatul…….buna idee.
    O seara frumoasa!

  5. Mami, impletitura poate fi facuta pe orice fel de aluat. 😉

  6. Lacrima, tot cam de atunci stiu si eu impletitura asta. De pe cand frecventam un anumit forum cu mamici. 🙂 Toate harnicute si pricepute, una si una.
    Nu stiu de la cine a pornit ideea, dar e foarte faina si a adoptat-o multa lume.
    Pupici!

  7. Multumesc Jose!

  8. Pupici Maria draga!

  9. mikaelacorina says:

    Interesanta reteta.As vrea sa stiu,pentru uns trebuie neaparat unt? Si operatiunea de impachetare o repetam de 2 ori , inteleg.Si ce fel de smantana ?Imi cer scuze,vreau sa stiu inainte de a executa.Astept raspunsul tau.Multumesc frumos!

  10. Poti folosi si margarina, daca nu vrei unt. Operatiunea se reteta de cel putin 2 ori. Daca o faci de mai multe ori nu are ce strica, ba din contra.
    Smantana este smantana normala pentru gatit. Eu de obicei cumpar din cea cu 20% grasimi.

    Sper sa te fi lamurit. Daca mai ai intrebari, sunt aici. 🙂

    Zi frumoasa!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit. Mod de […]

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Dupa ce am facut reteta de cozonac cu nuca, stafide si rahat ai mei au insistat sa le fac si lor cozonac, dar sa fie numai cu nuca si cacao. Nu m-am mai complicat cu impletit sulurile de aluat, le-am lasat asa cum erau si asa a iesit aceasta rulada […]

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a […]

Gogosi rasucite

Gogosi rasucite

Stiti voi vreun omulet caruia sa nu-i placa gogosile? 🙂 Care sa nu serveasca macar una, asa „de pofta”? Mie imi plac, cu toate ca am alte deserturi printre preferinte, dar copiii mei le devoreaza de-a dreptul. Nu le fac eu prea des gogosi, asa cum si-ar dori ei, iar […]