Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu miere si crema de gris

Prajitura cu miere si crema de gris

Si cu prajitura asta cred ca mi-am pus capac singura :)) Imi vor spune toti prietenii ca mi s-a dus pe rapa faima de „spaima ciocolatei” :)) No bine dragilor, is bune prajiturile cu ciocolata, dar sa stiti ca nici prajitura cu miere si crema de gris nu e de lepadat… Drept e ca am avut si ajutoare la mancat, dar pana a doua zi gata a fost!

Prajitura cu miere si crema de gris

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 25 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • ~300 g faina
  • Pentru crema de gris:
  • 800 ml lapte
  • 100 g gris
  • 100 g zahar
  • 2 linguri zahar pudra cu lamaie
  • 50 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare Prajitura cu miere si crema de gris:

Foi:

Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga untul si mierea. Se pune vasul la baine-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum.

Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.

Aluatul se imparte in 5, apoi se intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (20/30 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita. Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie, in jur de 10 minute.

  • Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.
  • Atentie, foile se ard foarte usor.
  • Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.

Crema cu gris:

Punem laptele intr-o cratita, amestecam cu zahar (cel normal si cel aromat cu lamaie) si punem la fiert. Cand incepe sa dea in clocot se adauga grisul in ploaie si se amesteca incontinuu, sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca o mixam pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa.

In budinca de gris racita incorporam untul moale ce l-am lasat la temperatura camerei. Inainte de a pune untul mixam un pic budinca pentru o mai buna omogenizare. Dam mixerul deoparte si incorporam apoi frisca batuta, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Impartim crema in 4 parti aproximativ egale.

In tava tapetata cu folie alimentara punem o foaie de prajitura, o parte de crema si continuam astfel cu toate celelalte foi. Invelim bine in folie si dam prajitura la frigider pentru cateva ore, dar a doua zi este perfecta.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu miere si crema de gris

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Minunata prajitura!!!!

  2. am de la mama o reteta, poate chiar la fel, o s-o compar. era foarte-foarte buna. un gust special de la miere

  3. mariakerekes says:

    am si eu o reteta asemanatoare, fara frisca dar cu glazura de ciocolata. Pe aceasta prajitura nu se pune nimic deasupra? eventual zahar pudra?

    • Eu am facut-o simpla, fara nici un adaos… Dar daca doresti ii poti pune glazura sau o poti pudra cu zahar!

  4. Minunate ,ador dulciurile

  5. Miha , prajiturica asta nui Albina? Te pup.

  6. Andreea Daniela says:

    Am si eu reteta dar niciodata nu stiu cum sa pun bicarbonatul,stins sau nestins. Ma poti ajuta?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu prune

Prajitura rasturnata cu prune

NU se poate sa treaca vara si sa nu facem o prajitura rasturnata cu prune. E grozav de buna si in combinatia de prune cu nectarine, dar cu nuca si scortisoara este absolut delicioasa. De fapt, nu cred sa existe vreun fruct care sa nu mearga la modul ideal in […]

Prajitura cu afine si bezea cu nuca

Prajitura cu afine si bezea cu nuca

Afinele in stare cruda nu prea-mi plac. Asa cum ar spune o prietena draga „n-au niciun Dumnezeu, tu” 🙂 Insa daca faci o prajitura cu afine si bezea cu nuca deja se schimba lucrurile. Garantat, nu te vei putea opri la o singura bucatica de prajitura. 😉 Mod de preparare Prajitura […]

Prajitura cu cacao si lapte condensat

Prajitura cu cacao si lapte condensat

Cand simti nevoia de o prajitura cu ciocolata, cu multa ciocolata… dar ciocolata lipseste din dulapul cu bunatati, improvizezi o prajitura cu cacao si lapte condensat si poti sa spui dupa aceea ca nu-ti mai trebuie ciocolata macar o luna ;))) Mod de preparare Prajitura cu cacao si lapte condensat: Blat […]

Prajitura cu gem si bezea cu nuca

Prajitura cu gem si bezea cu nuca

Nu putem incepe saptamana mai bine decat cu o prajitura cu gem si bezea cu nuca 🙂 Este o prajitura simpla, fara ingrediente sofisticate, o prajitura cu aluat fraged, umpluta cu gem si bezea crocanta cu nuca. E un deliciu! Mod de preparare Prajitura cu gem si bezea cu nuca: […]